Μετά από ένα επενδυτικό... speed το 2011, οπότε ο τζίρος της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός έκανε άλμα στα περίπου 100 εκατ. ευρώ από τα 67 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010, η εταιρεία διατηρεί φέτος τις δυνάμεις της, φέρνοντας σε μια νέα ισορροπία το δίκτυό της.

Η ενίσχυση του δυναμικού της με καταστήματα πρώην Ατλάντικ, με νέα σούπερ μάρκετ που δημιούργησε η ίδια η εταιρεία, αλλά και το «σπάσιμο» της συμφωνίας της με την Extra Πρώτα & Φθηνά στα τέλη του 2011 άλλαξαν τα πλάνα ανάπτυξης της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

Φέτος στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει τον τζίρο της στα μεγέθη του 2011 –στα οποία, σημειώνουμε, ότι η συμμετοχή των πωλήσεων του δικτύου των Extra Πρώτα ανήλθε περίπου στα 25 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ταχύτατη επέκταση του δικτύου της αλυσίδας.

Η συνεργασία με την Extra Πρώτα & Φθηνά για τη δημιουργία κοινών δομών αγορών, μάρκετινγκ και διακίνησης οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αφού, όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, διαπιστώθηκε πως οι δύο εταιρείες διέπονται από διαφορετικές κουλτούρες, πράγμα που δεν επέτρεπε τη συμπόρευσή τους επί μακρόν.

«Διαφωνήσαμε και κινηθήκαμε χωριστά, αφού, όμως, πρώτα δημιουργήσαμε έναν τζίρο περί τα 25 εκατ. ευρώ, ο οποίος πλέον χάνεται για εμάς», δήλωσε στο σελφ σέρβις στέλεχος της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, προθέτοντας ότι οι απώλειες από τη λύση της συνεργασίας θα υπερκαλυφθούν φέτος από τα νέα σημεία πώλησης του δικτύου.

Διευκρινίζει δε ότι ανεξάρτητα από ότι συνέβη με την Extra Πρώτα & Φθηνά, η αλυσίδα παραμένει ανοικτή σε νέες συνεργασίες ή συνέργειες, καθώς η διοίκησή της θεωρεί πως μέσω αυτών μπορεί να προκύψουν πραγματικά οφέλη με αμοιβαιότητα, πράγμα που, εν μέσω κρίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μεγεθών της, φέτος η αλυσίδα αναμένει τζίρο 100-110 εκατ. ευρώ έναντι 100 εκατ. ευρώ το 2011, όπως και διατήρηση του επιπέδου κερδών της περυσινής χρήσης. Το 2011 έκλεισε με καθαρό αποτέλεσμα 546.000 ευρώ έναντι 739.000 ευρώ το 2010.

Ταχεία επέκταση
Φέτος η αλυσίδα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός προγραμματίζει την ίδρυση 8 νέων καταστημάτων, που θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των σημείων πώλησης του δικτύου της στα 41. Σημειώνουμε ότι τα 8 από τα 11 καταστήματα, τα οποία απέκτησε από την Ατλάντικ, κλείνοντας έναν χρόνο λειτουργίας θεωρούνται ήδη «ώριμα».

Φέτος, θα ωριμάσει η απόδοση και των άλλων τριών, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τον τζίρο της εταιρείας. Στελέχη της τονίζουν ότι τα περισσότερα από τα πρώην Ατλάντικ, μετά την αναβάθμισή τους, έπιασαν τους στόχους τους.Το 2011 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός εκτός των εξαγορών καταστημάτων δημιούργησε και πέντε καινούργια.

Η διετία 2011-2012 ήταν, λοιπόν, περίοδος ταχύτατης επέκτασης του δικτύου της εταιρείας, αφού στο δυναμικό της προστέθηκαν συνολικά 24 νέα σημεία πώλησης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη των πωλήσεών της, σε εποχή ασφυξίας για όλο τον κλάδο. Όπως εκτιμά η διοίκηση της αλυσίδας, η επέκταση του δικτύου της φέτος θα έχει επενδυτικό κόστος περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αναφέρουν ότι, με βάση το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας, πιθανότατα περί τα τέλη του 2013 θα έχει εξαντληθεί το capacity των κεντρικών αποθηκών της στη Μαγούλα, που προβλέπουν την υποστήριξη δυναμικού συνολικά 60 σούπερ μάρκετ. Όπως επισημαίνουν, «τότε, εφόσον προηγουμένως εξασφαλίσουμε όλα τα οφέλη που μας προσφέρουν οι σημερινές αποθηκευτικές μας εγκαταστάσεις μας, θα προχωρήσουμε στην επέκτασή τους ανανεώνοντας τις δυνατότητές τους».