Η αξία του κύκλου εργασιών της αλυσίδας το 2015 υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 140-142 εκατ. ευρώ. Σε συγκρίσιμα μεγέθη, τα έσοδα της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός διατηρούνται φέτος σταθερά. Δεδομένων, όμως, των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, η διοίκηση της αλυσίδας θεωρεί την επίδοση αυτή θετική.

Οι προβλέψεις της για το καθαρό αποτέλεσμα του 2015 είναι ότι θα κινηθεί οριακά πάνω από την περυσινή, φθάνοντας σε αξία τα 1,35 εκατ. ευρώ. Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός υποστηρίζει ένα δίκτυο περίπου 90 καταστημάτων λιανικής, εκ των οποίων τα 40 λειτουργούν υπό καθεστώς δικαιόχρησης.

Θετικές προβλέψεις και για το 2016
Ανάλογη πορεία με το 2015 θα ακολουθήσει η εταιρεία το 2016 υπό την προϋπόθεση, όπως σημειώνει στέλεχος της διοίκησής της, ότι δεν θα υπάρξει πολιτική αστάθεια. Στο πλαίσιο ομαλών εξελίξεων, δεν απέκλεισε θετικές εκπλήξεις. Οι προβλέψεις του για την εξέλιξη του τζίρου, όπως δήλωσε, είναι ανάλογες του 2015, δεδομένου ότι η εταιρεία πρόκειται να επιμείνει στην ταχύτατη επέκταση του δικτύου της με νέα σημεία πώλησης. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο στρατηγικών συνεργειών με εταιρείες του ανταγωνισμού, όπως μας ειπώθηκε, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εξαγοράς μικρών μεμονωμένων καταστημάτων λιανικής ή και δίκτυα εταιρειών μικρής εμβέλειας, με δύο ή τρία σημεία πώλησης. Εξάλλου, στο πρόσφατο παρελθόν η διοίκηση της αλυσίδας προχώρησε σε ανάλογες ενέργειες. Στον τομέα της χονδρικής η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός έχει παρουσία, διενεργώντας πωλήσεις μέσω των καταστημάτων λιανικής. Όμως, δεν είναι στις προθέσεις της ν’ αναπτύξει στρατηγικά τη σχετική δραστηριότητα, γι’ αυτό, άλλωστε, τα έσοδα από τις πωλήσεις χονδρικής βαίνουν μειούμενα. Όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η εταιρεία θα συντηρήσει την παρουσία της στον τομέα, προκειμένου να εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες μιας μικρής μερίδας πελατών της.

Στα υψηλά τα private label προϊόντα
Στο μεταξύ, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός συνεχίζει να εισπράττει τις υπεραξίες που της προσφέρει η συμμετοχή της στον όμιλο αγορών ΕΛΟΜΑΣ, τόσο στον τομέα των κεντρικών συμφωνιών με τους προμηθευτές της όσο και σε ό,τι αφορά τη διάθεση από τα ράφια της των συλλογών private label προϊόντων με το σήμα του ΕΛΟΜΑΣ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος, η ζήτηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζει ν’ αυξάνεται. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία εκμεταλλεύεται εμπορικά η αλυσίδα, προωθώντας στην αγορά εκτός των συλλογών προϊόντων ετικέτας του ΕΛΟΜΑΣ και δικά της προϊόντα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των εσόδων από τις πωλήσεις private label κωδικών να διαμορφώνεται σήμερα στο 18% επί του ετήσιου τζίρου της. Όπως προβλέπει η εταιρεία, το ποσοστό αυτό θα παρουσιάσει και νέα άνοδο κατά τη διάρκεια του 2016.