Επιμένοντας στην πολιτική των εξαγορών, την οποία ακολουθεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός προχώρησε σε μία ακόμη επιθετική κίνηση, θέτοντας υπό τον έλεγχό της
την εταιρεία Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες. Πρόκειται για μία συμφωνία η οποία ενισχύει τον ετήσιο τζίρο της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ και το δίκτυό της με 350 νέα καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες αναπτύσσεται κυρίως μέσω του συστήματος franchise, ελέγχοντας περί τα 300 καταστήματα συνεργατών, ενώ στο δυναμικό της διαθέτει και 52 εταιρικά σούπερ μάρκετ. Η συμφωνία της εξαγοράς της από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός θέτει υπό την αγοράστρια εταιρεία τα εμπορικά σήματα των δικτύων καταστημάτων Ήλιος, Πρόοδος, Ελληνικά Μάρκετ και Γρήγορα, προσαυξάνοντας έτσι τον ετήσιο τζίρο της στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν πηγές ΑΝΑΔΗΚ Κρητικός, η εταιρεία θα επιμείνει στην επιθετική πολιτική των εξαγορών, δεδομένου ότι έχει αποδώσει γι’ αυτήν τα μέγιστα μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο απορρόφησης της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες προβλέπει την άμεση μεταβίβασή της και την εντός τετραμήνου μετονομασία όλων των εταιρικών της καταστημάτων σε «Κρητικός». Όσο για τα συνεργαζόμενα με αυτήν καταστημάτα, στο πλαίσιο του franchise, θα εξακολουθήσουν να λειτουργουν υπό το ίδιο καθεστώς, απολαμβάνοντας, ωστόσο, μεγαλύτερα προνόμια, βάσει των ετήσιων συμφωνιών της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

Η νέα εξαγορά της τελευταίας της ανοίγει το δρόμο αφενός για την ταχύτερη απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς, αφετέρου τη φέρνει πλέον πλησιέστερα στην πρώτη πεντάδα του κλάδου, ενισχύοντας σημαντικά τη διαπραγματευτική της δύναμη έναντι των προμηθευτών. Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση αυτής της εξαγοράς η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αποκτά ισχυρό έρεισμα στη Βόρεια Ελλάδα, μία γεωγραφική περιοχή στην οποία επιθυμούσε διακαώς να διευρύνει τις δραστηριότητές της. Σημειώνουμε πως η εταιρεία είχε σχετικά πρόσφατα επιχειρήσει και μικρότερου βεληνεκούς κινήσεις εξαγορών στη Βόρεια Ελλάδα, όπως της ΜΑΚΟ το 2019. Είχε προηγηθεί εκ μέρους της, υπενθυμίζουμε, η εξαγορά της αλυσίδας «Υπέρ Γρηγοριάδη» με δραστηριότητα στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφορικά με την τελευταία της εξαγορά, «η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, με στόχο την παρουσία σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας και την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά».

Οργανική ανάπτυξη
Στο μεταξύ, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός πέραν της εν λόγω εξαγοράς επεκτείνει το δίκτυό της με νέα καταστήματα και με νέες συμφωνίες franchise, ενώ προχώρησε και στην πλήρη αναμόρφωση της εταιρικής της ταυτότητας, όπως και των εμπορικών σημάτων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτει το δίκτυό της. Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες, όπως σχολιάζουν στελέχη της εταιρείας, σε συνδυασμό με την ένταση των επενδύσεών της στη διαφήμιση, τόνωσαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, εισφέροντας νέο τζίρο στην εταιρεία και εξασφαλίζοντας υψηλότερη πιστότητα των πελατών.

Οι πωλήσεις της αλυσίδας ενισχύονται και από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, που ακολουθεί τη γενικότερη τάση της αγοράς καταγράφοντας σημαντική αύξηση τζίρου, αν και η συμμετοχή του στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας παραμένει χαμηλή.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, επιλέγοντας την αυτόνομη ανάπτυξη, διέκοψε το 2021 τη συνεργασία της με τον όμιλο αγορών ΕΛΟΜΑΣ. Στο δυναμικό του ανήκει και η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, η οποία μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξαγοράς της, θα αποχωρήσει κι αυτή από τον όμιλο. Όπως εκτιμάται, αυτό θα συμβεί περί τα τέλη του έτους.