Το αδιέξοδο της υπέρμετρης επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πίνδος, προειδοποιώντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα προς τις επιδιώξεις των κυβερνόντων, ενώ τονίζει ότι η αγορά έχει μείνει χωρίς Αναπτυξιακό Νόμο επί δύο έτη κι ότι τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα ανοίξουν ούτε φέτος.

H συνεταιριστική επιχείρηση Πίνδος αποτελείται από 500 πτηνοτρόφους, που εκτρέφουν κοτόπουλα και όρνιθες αναπαραγωγής στα ορεινά χωριά του νομού Ιωαννίνων. «Αποτελεί πρότυπο Συνεταιρισμού γιατί αφενός ο οργανισμός μας πίστεψε στις δυνατότητες των μελών του και αφετέρου αυτά τον εμπιστεύτηκαν», τονίζει ο κ. Ανδρέας Δημητρίου στην έναρξη της συζήτησής μας, προσδιορίζοντας το στίγμα του Συνεταιρισμού: «Η Πίνδος παρέχει στους παραγωγούς τους νεοσσούς, τις ζωοτροφές, τα απαραίτητα εφόδια για την εκτροφή των πουλερικών, το management, την κτηνιατρική και γεωτεχνική υποστήριξη, τα απαραίτητα κεφάλαια, ενώ εγγυάται ένα σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, που συνδέεται με τις αποδόσεις των κοπαδιών και την ποιότητα των προϊόντων που παραδίδουν στον Συνεταιρισμό. Οι παραγωγοί συνεργάζονται αποκλειστικά με τον Συνεταιρισμό, εκτρέφοντας κοτόπουλα σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και τις οδηγίες μας. Η Πίνδος με τη στήριξη των παραγωγών έχει ίδια κεφάλαια που ανέρχονται σε 37,5 εκατ. ευρώ.

Δυσμενείς συγκυρίες…

σελφ σέρβις: Στα 58 χρόνια παρουσίας της Πίνδος στην αγορά, ποιες καλές και κακές στιγμές ξεχωρίζετε;

Ανδρέας Δημητρίου: Κακές στιγμές έφεραν ασφαλώς οι διατροφικές κρίσεις που ξέσπασαν σε άλλες χώρες. Ενώ δεν είχαμε καμία σχέση με αυτές, μας επηρέασαν αρνητικά –συγκεκριμένα, αυξήθηκε υπερβολικά το διατροφικό κόστος και δεν μπορέσαμε να το μετακυλήσουμε στην αγορά. Δύσκολες ώρες τον συνεταιρισμό δημιούργησαν, επίσης, ο διπλασιασμός των επιτοκίων που αποφάσισε το 2012 η Αγροτική Τράπεζα σε μια νύχτα, η γρίπη των πτηνών, οπότε χωρίς να ευθύνεται ο κλάδος, λόγω της επιπολαιότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ανευθυνότητας των ΜΜΕ κινδύνεψε να καταστραφεί, επιβαρυμένος με ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ασφαλώς η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ανεύθυνα, κακόβουλα, εκδικητικά και χωρίς καμία συναίσθηση των πράξεών της, βάλθηκε να διαλύσει τον κλάδο. Ευτυχώς για μας, η ελληνική Δικαιοσύνη μας δικαίωσε. …και γιορτές ανάπτυξης

σελφ σέρβις: Είχατε, όμως, και καλές στιγμές…

Ανδρέας Δημητρίου: … και πολλές μάλιστα. Πέρα από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα μας, κάθε ολοκλήρωση επενδυτικού σχεδίου μας αποτελεί γιορτή! Τέτοιες γιορτές είχαμε το 1990 οπότε ολοκληρώθηκε το νέο μας πτηνοσφαγείο, το 1994 που οργανώσαμε το νέο μας εκκολαπτήριο, το 1996 οπότε κατασκευάσαμε τη μονάδα παραγωγής των έτοιμων ψημένων προϊόντων, το 2000 που λειτούργησε το νέο εργοστάσιο Ζωοτροφών, το 2001 που αγοράσαμε την εταιρεία ΣΥΝΚΟ ΑΕ στη Χαλκίδα και επεκταθήκαμε παραγωγικά εκτός του Νομού Ιωαννίνων, το 2004 που λειτούργησε το εργοστάσιο επεξεργασίας των πτηνοτροφικών αποβλήτων, το 2008, οπότε διπλασιάσαμε τη δυναμικότητα του εργοστασίου ζωοτροφών, και το 2014 που διπλασιάσαμε τη δυναμικότητα του εκκολαπτηρίου.

Επενδυτικά σχέδια

σελφ σέρβις: Τι σχεδιάζετε επενδυτικά για την επόμενη τριετία;

Ανδρέας Δημητρίου: Πάντα οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε το μέλλον… Εκτός της προώθησης νέων προϊόντων στην αγορά, δρομολογούμε τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου- πτηνοσφαγείου μας, με την ολοκλήρωση της νέας γραμμής ψύξης, την επέκταση της γραμμής ζωοτροφών και την αναβάθμιση της δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων, την εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής στο πτηνοσφαγείο και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΣΒΕΚΗ, έκτασης 7.000τμ, και την κατασκευή μονάδας βιοαερίου από τα απόβλητα των πτηνοτροφείων.

σελφ σέρβις: Πόσο εξελιγμένη είναι η ελληνική πτηνοτροφία έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών;

Ανδρέας Δημητρίου: Δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που παράγει, που θεωρούνται τα καλύτερα. Όλα τα προβλήματα εντοπίζονται στο θεσμικό πλαίσιο. Το ελληνικό κράτος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να καταστείλει τη γραφειοκρατία και να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ώστε η πτηνοτροφία μας να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

Εκτεθειμένη η Επιτροπή Ανταγωνισμού

σελφ σέρβις: Ο κλάδος σας είχε παραπεμφθεί στη Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για εναρμονισμένες πρακτικές. Πώς βρέθηκαν 16 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις κατηγορούμενες;

Ανδρέας Δημητρίου: Η πτηνοτροφία στην Ελλάδα για πολλά χρόνια ήταν πολυδιασπασμένη και ανοργάνωτη. Λειτουργούσαν 30 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, όταν στην Ιταλία υπάρχουν δύο μεγάλες και τρεις μικρές και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όχι περισσότερες από πέντε. Η ύπαρξη πολλών επιχειρήσεων καθιστούσε αδύνατη την οποιαδήποτε συμφωνία επιβολής ενιαίων τιμών. Αντίθετα η πολυδιάσπαση, οδηγώντας σε κρίση ανταγωνιστικότητας, καταδίκασε από χρόνο σε χρόνο αρκετές απ’ αυτές τις επιχειρήσεις.

Η οργάνωση ενός αμυντικού μετώπου απέναντι στην υπερσυγκέντρωση του λιανεμπορίου και στις αθρόες εισαγωγές, δυστυχώς θεωρήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως προσπάθεια δημιουργίας καρτέλ. Μας τιμώρησε όχι γιατί εφαρμόσαμε ενιαίες τιμές πώλησης, αλλά γιατί εκδηλώσαμε πρόθεση να συνεννοηθούμε, άσχετα από το ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Σημειώνω ότι το 2010, όταν άνοιξε η υπόθεση, ήδη 4-5 επιχειρήσεις του κλάδου είχαν πτωχεύει ή είχαν υπαχθεί στο άρθρο 99. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής χάθηκαν άλλες πέντε εταιρείες. Σχετικά με το πρόστιμο των 12,7 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε ειδικά στην Πίνδος, το Διοικητικό Εφετείο το μείωσε σε 1,7 εκατ. ευρώ, δικαιώνοντάς μας.

Αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα

σελφ σέρβις: Τι προσδοκάτε από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τι από τα προγράμματα για τη γεωργία;

Ανδρέας Δημητρίου: Οι Αναπτυξιακοί Νόμοι και τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πέραν των επιδοτήσεων ή των φοροαπαλλαγών, ανοίγουν τη στρόφιγγα των τραπεζών. Ωστόσο, επί δύο χρόνια η αγορά λειτουργεί χωρίς Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο και τι θα προβλέπει. Όσο για τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα μηνύματα που λαμβάνουμε λένε ότι δεν θα ξεκινήσουν φέτος. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνουν όλα αυτά για μια χώρα που η οικονομία της βρίσκεται επτά χρόνια υπό συνθήκες ύφεσης…

σελφ σέρβις: Περισσεύουν αντοχές στην αγορά για να επιβιώσει και κατόπιν να αναπτυχθεί;

Ανδρέας Δημητρίου: Όταν η κατανάλωση αναμένεται φέτος να μειωθεί 1%, αντιστοιχούμενη στα επίπεδα του 2004 κι όταν το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο, δεν αντιλαμβάνομαι ποια μπορεί να είναι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η διόγκωση κάθε χρόνο της φορολογίας και η αύξηση τώρα και των ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούν οι κυβερνώντες. Μεγαλώνουν την ύφεση και μειώνουν την ιδιωτική κατανάλωση, περιορίζοντας τα έσοδα του κράτους. Χωρίς ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με ορίζοντα πενταετίας, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη. Αντίθετα, κάθε χρόνο θα κλείνουν επιχειρήσεις.

Κοινή βούληση, χωρίς ψέματα κι υποσχέσεις

σελφ σέρβις: Τι έχει γίνει λάθος και ζούμε το ένα μνημόνιο μετά το άλλο;

Ανδρέας Δημητρίου: Η αδιέξοδη πορεία της Ελλάδας δεν ξεκίνησε το 2010, αλλά πολλά χρόνια πριν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής επί δεκαετίες, που ενθάρρυνε την κατανάλωση με δανεικά κι όχι την παραγωγή με στόχο την ανάπτυξη. Πίστευαν οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι έτσι ξεγελούσαν τον κόσμο και υπέκλεπταν την ψήφο του. Μερίδιο ευθύνης, όμως, έχει κι ο λαός, που ενώ έβλεπε την πραγματικότητα, αρεσκόταν στο ψέμα. Αυτά έκαναν «μοιραία» τα μνημόνια… Εδώ που φθάσαμε, η διάσωση της χώρας πρέπει να είναι υπόθεση ευθύνης και του πολιτικού συστήματος ολόκληρου και του λαού. Σωτηρία με μεγάλα λόγια, με ψέματα κι υποσχέσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Απαιτείται συνεννόηση, διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και συμφωνία με το λαό για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με πολιτική σταθερότητα και σχεδιασμό για το μέλλον κοινωνικά αποδεκτό. Μνημόνια, ναι –είναι αναπόφευκτο–, αλλά με δίκαιο καταμερισμό των συνεπειών. Να πληρώσουμε όλοι για τα λάθη μας, αλλά με βάση ό,τι αναλογεί στον καθένα…