Την επέκταση του μέτρου της απόσυρσης και στα επαγγελματικά οχήματα ζητεί ο κ. Ανδρέας Μπουμπάρης, Fiat Professional Country Manager- διευθυντής πωλήσεων της Fiat Group Automobiles Hellas SA, σε συνέντευξή του στο σελφ σέρβις. Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση πρέπει, επίσης, να επιτρέψει την πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για τα επαγγελματικά οχήματα κάτω των 4 τόνων.

Όπως μας είπε ο κ. Ανδρέας Μπουμπάρης, σε ερώτησή μας σχετικά με τις προτάσεις της Fiat στα επαγγελματικά αυτοκίνητα πόλης, «η Fiat Professional έχει προτάσεις σχεδόν για όλη την γκάμα των επαγγελματιών. Διαθέτει στην αγορά τα Fiat Grande Punto Van, Fiat Fiorino, Doblo Cargo, Scudo Van και το Ducato, όπως και ένα μικρό ανοικτό pick-up, το Strada, σε αρκετά μεγάλη ποικιλία κυβισμού και ωφέλιμων όγκων και φορτίων, ικανή να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις των επαγγελματιών ή μικροβιοτεχνών.

Η δυνατότητα αυτή -των πολλαπλών μεγεθών και φορτίων- θα έλεγα ότι προσφέρει μια σειρά από tailor made προτάσεις στον επαγγελματία. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Fiat ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των επαγγελματιών για τη μεταφορά τροφίμων, παρέχοντας στην αγορά ειδικά οχήματα ψυγεία.

σελφ σέρβις: Σε τι βαθμό επενδύει ο όμιλος στο R&D; Ποια είναι τα στοιχεία διαφοροποίησής του έναντι του ανταγωνισμού;

Ανδρέας Μπουμπάρης: Η Fiat αποτελεί σήμερα την πιο «πράσινη» ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Υπηρετώντας την αρχή που προβλέπει τη χρήση κινητήρων με τους λιγότερους ρύπους και εφαρμόζοντας πιστά τις διατάξεις της ΕΕ, έχει επενδύσει στην έρευνα και την τεχνολογία, τοποθετώντας στα μοντέλα της τους πιο «πράσινους» κινητήρες στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η Fiat έχει αναπτύξει νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στους κινητήρες ΤwinΑir και ΜultiΑir, στην οδηγητική συμπεριφορά eco:Drive, ενώ επενδύει και στις εναλλακτικές μορφές καυσίμου, αποτελώντας μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην κατηγορία αυτή.

Με εξειδίκευση στα αυτοκίνητα της Fiat Professional, και μόνο η ανάπτυξη της εταιρείας σε αυτό που ονομάζεται «πολλαπλή γκάμα προϊόντων», προσδιορίζει μια τεχνολογική εξέλιξη, βάσει της οποίας προσφέρουμε τη δυνατότητα σε κάθε επαγγελματία να βρει το αυτοκίνητο που του ταιριάζει, χωρίς να εξαναγκάζεται σε προσαρμογές. Τα περισσότερα αυτοκίνητα της Fiat είναι πετρελαιοκίνητα, με κινητήρες σύγχρονης τεχνολογίας MultiJet και με πολύ ικανοποιητικά -τόσο σε επίπεδο μετρήσεων απόδοσης όσο και σε επίπεδο ρύπων- αποτελέσματα.

Μάλιστα, το Doblo Cargo εφαρμόζει νέα τεχνολογία πίσω ανάρτησης, που το καθιστά εξαιρετικά ευέλικτο και με πολύ ικανοποιητική συμπεριφορά, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα φορτηγάκι.

Απόσυρση και πετρελαιοκίνηση για όλους
σελφ σέρβις: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επεκτείνει το μέτρο της απόσυρσης και στα επαγγελματικά οχήματα;

Ανδρέας Μπουμπάρης: Κατηγορηματικά ναι, δεδομένου κυρίως του γεγονότος ότι οι τράπεζες έχουν ελαχιστοποιήσει τις χορηγήσεις προς τους επαγγελματίες, φοβούμενες τις επισφάλειες.

σελφ σέρβις: Πρέπει να ανοίξει η αγορά της πετρελαιοκίνησης στα μικρά επαγγελματικά αυτοκίνητα;

Ανδρέας Μπουμπάρης: Τολμώ να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται με έναν «ρατσιστικό» τρόπο στους μικροεπαγγελματίες, διότι από τη μια επιτρέπει στους οδηγούς ταξί να κάνουν χρήση πετρελαίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κι από την άλλη, εξαιρεί του ευνοϊκού αυτού μέτρου όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

Σε κάθε περίπτωση η πετρελαιοκίνηση πρέπει να είναι προνόμιο όλων των επαγγελματιών, όπως άλλωστε κι όλων των πολιτών. Τα πλεονεκτήματα της πετρελαιοκίνησης έναντι της βενζινοκίνησης είναι εξάλλου γνωστά: Οικονομική συντήρηση και χρήση και επιπλέον καθαρότερη χρήση σε επίπεδο ρύπων. Οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και την πετρελαιοκίνηση κι όχι να εξαιρούνται για οχήματα κάτω των 4 τόνων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εκεί δηλαδή που εντοπίζεται ο κύριος όγκος των αναγκών τους σε οχήματα-εργαλεία.


Πρόκληση να πουλάς σε εποχή κρίσης
σελφ σέρβις: Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που περνά η εγχώρια οικονομία εδώ και δύο χρόνια, πόσο εύκολο είναι για μια επιχείρηση, για έναν επαγγελματία να διαθέσει κεφάλαια για την ανανέωση του στόλου του;

Ανδρέας Μπουμπάρης: Σε ό,τι αφορά τον μικροεπαγγελματία για τον οποίο το αυτοκίνητο αποτελεί εργαλείο δουλειάς, είναι εξαιρετικά δύσκολο ειδικά αυτήν την περίοδο να το ανανεώσει. Αναλογιζόμενοι, μάλιστα, την οικονομική κρίση και την τραπεζική δυσκαμψία, η δυσκολία αυτή μεγεθύνεται. Ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα επαγγελματιών που παρουσιάζει οικονομική ευρωστία, η οποία προκύπτει από τη μακροχρόνια παρουσία τους στην αγορά -άρα και την εμπειρία-, συνδυασμένη με μια σωστά οργανωμένη δομή, που επενδύει στην προμήθεια οχημάτων.

Σε όλους η Fiat απευθύνεται με καλά χρηματοδοτικά πακέτα και ανταγωνιστικές τιμές κτήσης. Η Fiat Professional αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον, θεωρεί δε πρόκληση να έχει πωλήσεις σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, σε περιόδους στις οποίες ασφαλώς αναδεικνύονται οι ικανότεροι. Άλλωστε, με την κρίση δεν θα σβήσει το εμπόριο στην Ελλάδα. Ναι, ζούμε μια δύσκολη συγκυρία, αλλά θα την αντιμετωπίσουμε. Στόχος πρέπει να είναι η επιτυχία.

σελφ σέρβις: Σας προβληματίζουν οι επισφάλειες;

Ανδρέας Μπουμπάρης: Η εμπειρία των θυγατρικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών του ομίλου, της FGA Capital και της FGA Bank, που παρουσίασαν πρώτες στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά προγράμματα αγοράς αυτοκινήτων, από το 1991, μας δίνει τη δυνατότητα να ελισσόμαστε στην οικονομική κρίση, προσφέροντας πολλά προγράμματα χρηματοδότησης, τα οποία εξασφαλίζουν την ευελιξία στους επαγγελματίες κι όχι μόνο σε αυτούς.

Πρώτοι στις πωλήσεις ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων
σελφ σέρβις: Ποιες ήταν οι επιδόσεις τις Fiat στην Ελλάδα το 2010;

Ανδρέας Μπουμπάρης: Η Fiat στα επαγγελματικά κατατάχθηκε τρίτη με μερίδιο αγοράς 10,2%, κάτω από δύο ιαπωνικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν στην ελληνική αγορά αποκλειστικά μεγάλα pick-up. Αν εξαιρεθεί η αγορά του μεγάλου pick-up, που κατέχει το 63%-64% της εν λόγω αγοράς, τότε η Fiat καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα στην Ελλάδα. Πέρυσι, λοιπόν, διαθέσαμε 1.074 οχήματα σε σύνολο 10.631 και εκτιμούμε ότι οι επιδόσεις αυτές είναι ικανοποιητικές, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς.

σελφ σέρβις: Ποιοι είναι οι στόχοι πωλήσεων της Fiat για τη φετινή χρονιά, κατά την οποία ο κλάδος του αυτοκινήτου συνεχίζει να εμφανίζει μεγάλες απώλειες τζίρου;

Ανδρέας Μπουμπάρης: Στόχος μας είναι να κρατήσουμε το ποσοστό μας στην κατηγορία στην οποία αναφερόμαστε και νομίζω ότι, κρίνοντας από την παρουσία μας στην Ελλάδα από το κλείσιμο του 2010, θα το επιτύχουμε.

Πεσμένη η αγορά φέτος
σελφ σέρβις: Σε τι πωλήσεις προσβλέπετε;

Ανδρέας Μπουμπάρης: Η κίνηση στην αγορά μας φέτος εκτιμούμε ότι θα είναι μειωμένη. Αναμένουμε ότι συνολικά ο κλάδος θα διαθέσει περί τα 9.500 με 10.000 οχήματα, από τα 10.631 το 2010, οπότε μπορείτε να εκτιμήσετε και το στόχο μας για το 2011. Πρόκειται, βέβαια, για μεγάλη απώλεια του κλάδου, που γίνεται μεγαλύτερη αν συνυπολογιστούν και οι απώλειες των προηγουμένων μηνών, οπότε η αγορά σημείωσε πτώση στις πωλήσεις της περίπου 50%.