Το 1981 ο Roger W. Sperry ελάμβανε το βραβείο Nobel ιατρικής για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τη "λειτουργική εξειδίκευση των ημισφαιρίων του εγκεφάλου". Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας -και πολύτιμος συνεργάτης τού Al Gore επί σειρά ετών- Dan Pink μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε τη χαρισματική επίδραση των "λειτουργιών του δεξιού ημισφαιρίου" στην επιχειρηματικότητα και όχι μόνο.

Το βιβλίο ξεκινά με τον συγγραφέα ξαπλωμένο στην επιφάνεια ενός GE Signa 3T, δηλαδή ενός μαγνητικού τομογράφου τελευταίας τεχνολογίας, εγκατεστημένου στο αμερικανικό Εθνικό Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας, στα περίχωρα της Washington. «Ζω με αυτόν τον εγκέφαλο εδώ και σαράντα χρόνια, αλλά δεν τον έχω δει στην πραγματικότητα ποτέ μου. Εχω μελετήσει σχεδιαγράμματα και εικόνες από τους εγκεφάλους άλλων ανθρώπων, αλλά δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το πώς μοιάζει ή πώς λειτουργεί ο δικός μου. Τώρα έχω την ευκαιρία μου», σημειώνει με γλαφυρό τρόπο ο Daniel H. Pink, ξεκινώντας με τον παραπάνω εμβληματικό τρόπο την πιο ενδιαφέρουσα φάση του ταξιδιού του στον κόσμο του εγκεφάλου και των λειτουργιών του.

Ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή την αναζήτηση είναι η βαθιά πεποίθησή του ότι ζούμε μια εποχή μετάβασης. Τις τελευταίες δεκαετίες όλα έμοιαζαν να ευνοούν τον αυστηρά ορθολογικό τρόπο σκέψης, ο οποίος βρήκε την καλύτερη έκφρασή του σε αυτό που ονομάστηκε “εποχή της πληροφορίας” (information age). Αν η περίοδος αυτή δόξασε ευφυείς δικηγόρους, εφευρετικούς προγραμματιστές και δραστήριους οικονομολόγους, το μέλλον ανήκει -όπως υπογραμμίζει εμφατικά ο συγγραφέας- σε έναν πολύ διαφορετικό τύπο ανθρώπου, με τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Ο δημιουργικός σχεδιασμός προϊόντων και υπηρεσιών, η συναισθηματική κατανόηση, η ανακάλυψη μοτίβων συμπεριφοράς και η ευκολία στην επικοινωνία ιδεών με παιγνιώδη τρόπο είναι μόνο μερικές από τις δεξιότητες, οι οποίες αποτελούν τον πλέον ασφαλή δρόμο για άτομα και επιχειρήσεις που θέλουν να ξεχωρίσουν στη συνωστισμένη και ανταγωνιστική αγορά των ημερών μας. Πρόκειται για δεξιότητες που συνδέονται στενά με τη λειτουργία του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, μια λειτουργία συνθετική και στηριζόμενη στη “συνολική εικόνα”, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα της “σειριακής” και αναλυτικής αντιληπτικής ικανότητας του αριστερού αντίστοιχού του.

Ο συγγραφέας αξιοποιεί τα τρία πρώτα κεφάλαια, τα οποία συνθέτουν το πρώτο μέρος του βιβλίου καταλαμβάνοντας το ένα τρίτο του, για να στηρίξει την υπόθεσή του, τονίζοντας ότι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν την κοινωνία και τις αγορές σε αυτή την μετατόπιση -από την επικράτεια της αναλυτικής σκέψης στην εποχή της συνθετικής, εννοιολογικής αντίληψης (the conceptual age)- είναι τρεις: η αφθονία των προσφερομένων αγαθών, η κυριαρχία της Ασίας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ο αυτοματισμός των επιχειρησιακών διαδικασιών, εν πολλοίς με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, που αλλάζει άρδην όχι μόνο την παραγωγή αλλά και τη διάθεση των προϊόντων. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο Dan H. Pink αποπειράται να αναλύσει τις έξι θεμελιώδεις δεξιότητες, τις “έξι αισθήσεις” (the six senses) όπως τις χαρακτηρίζει, που συνθέτουν -και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό- τον καινούργιο τρόπο αντίληψης και δράσης, αφιερώνοντας ένα ολόκληρο κεφάλαιο σε καθεμιά από αυτές.

Οσο για το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο, ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες ομάδες. Εκείνους που, αν και εξοικειωμένοι με τον “αριστερόστροφο” τρόπο σκέψης, διαπιστώνουν ότι ο κόσμος γύρω τους αλλάζει, και οι ίδιοι χρειάζεται να ανακαλύψουν τις κρυμμένες δεξιότητες του “άλλου ημισφαιρίου” που βρίσκονται “εν υπνώσει” στον εγκέφαλό τους. Και, βεβαίως, στους τυχερούς “right-brainers”, οι οποίοι -εκτός από αυτοπεποίθηση- θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια συνεκτική εποπτεία των χαρισμάτων τους και του τρόπου που μπορούν να τα αξιοποιήσουν προς όφελος της επιχείρησής τους.

Book id
Τίτλος: A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule The Future
Συγγραφέας: Daniel H. Pink (www.danpink.com)
Εκδόσεις: Riverhead Books (www.riverheadbooks.com)
Σελίδες: 288
Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2006 (ανανεωμένη έκδοση)
ISBN: 9781594481710