Σημαντική ήταν η μείωση των λανσαρισμάτων νέων προϊόντων το «πληθωριστικό» 2022 σε όλες τις γιγα-κατηγορίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της IRI Hellas.Η τεράστια μείωση των λανσαρισμάτων προϊόντων οικιακού καθαρισμού –περισσότερο από υποτριπλάσια συγκριτικά με το προηγούμενο έτος– μπορεί να αποδοθεί και στην υποχώρηση της ανησυχίας του κοινού
για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Ούτε τα τρόφιμα, όμως, φαίνεται να διέφυγαν από τις επιπτώσεις της κρίσης ακρίβειας στη ζήτηση νέων προϊόντων.

Παρά το χριστουγεννιάτικο «διάλειμμα», το προηγούμενο έτος έκλεισε με αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της IRI για τον περασμένο Δεκέμβριο. Εξαιρέσει της εβδομάδας των Χριστουγέννων (18 Δεκεμβρίου-25 Δεκεμβρίου), οπότε οι πωλήσεις σε όγκο εμφάνισαν άνοδο 15,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2021, όλες τις υπόλοιπες εβδομάδες του τελευταίου τριμήνου του 2022 καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων σε όγκο ή οριακή συγκράτησή τους. Εν αντιθέσει, βέβαια, προς την αξία των πωλήσεων, που υπό την πίεση του πληθωρισμού άγγιξε διψήφια ποσοστά σε ετήσια συγκρίσιμη βάση.
Στην αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη ζήτηση φέτος, λόγω της συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, προστίθεται η εαρινή εκλογική αναμέτρηση, η οποία ίσως είναι διπλή, όπως και οι περιφερειακές εκλογές το φθινόπωρο. Συνεπώς η πτωτική τάση των λανσαρισμάτων νέων προϊόντων το 2022 πιθανόν να συνεχιστεί φέτος.

ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ, ΜΕ ΕΠΩΝΥΜΑ Ή PL
Με όλο και μεγαλύτερο κόστος γεμίζει πλέον το καρότσι των καταναλωτών, είτε επιλέγουν επώνυμα είτε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ειδικότερα, οι καταναλωτές πληρώνουν 16 ευρώ περισσότερα συγκριτικά με ένα χρόνο πριν για το καρότσι των branded προϊόντων και 13 ευρώ για το καρότσι των PL.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών. Στο σύνολο των εξήντα βασικών κατηγοριών που συνέθεσε και παρακολουθεί η IRI, σημειώθηκε το 2022 αύξηση πωλήσεων 16,8% σε αξία σε συγκρίσιμη βάση και 5,2% σε όγκο, ενώ τα επώνυμα προϊόντα υποχώρησαν σε όγκο κατά 2,5%, ενισχυμένα σε αξία κατά 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή πώλησης ανά τεμάχιο αυξήθηκε στα μεν επώνυμα προϊόντα κατά 7,6% στα δε PL κατά 11%. Δηλαδή τα PL ακριβαίνουν περισσότερο, ωστόσο η συγκριτικά χαμηλότερη τιμή τους έναντι των επωνύμων τα κάνει ελκυστικότερα στους καταναλωτές.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ «ΧΩΡΟΥ» ΣΤΟ ΡΑΦΙ
Ο περισσότερος χώρος στο ράφι υπήρξε ανέκαθεν βασικός τρόπος επιβίωσης και επέκτασης της βιομηχανίας παραγωγής των FMCG κι αυτό το επιτυγχάνει με προϊοντικές καινοτομίες, που κερδίζουν το κοινό. Όπως είχαμε γράψει στο «σελφ σέρβις» σχετικά με την ελληνική παρουσία στην SIAL στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2022, οι ελληνικές επιχειρήσεις επέδειξαν πολλές προτάσεις καινοτόμων προϊόντων, απευθυνόμενες κυρίως στην εγχώρια αγορά και δευτερευόντως στη διεθνή. Επομένως το διακύβευμα είναι μάλλον η εύρεση του σημείου ισορροπίας μεταξύ των νέων προϊοντικών προτάσεων προς το καταναλωτικό κοινό, με όρους κατά το δυνατόν συγκράτησης της κερδοφορίας, παρά η υποχώρηση από το λανσάρισμα νέων προϊόντων και σειρών. Ακόμη –ή μάλλον πολύ περισσότερο– σε συγκυρίες αβεβαιοτήτων και δυσμένειας, όπως της εποχής μας…