Μετά τις αποχωρήσεις από τον ΣΕΣΜΕ των Καρφούρ-Μαρινόπουλος, Dia, Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Ατλάντικ και Μετρό, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στους εναπομείναντες ισχυρούς στον φορέα -Αφοί Βερόπουλοι, Γαλαξίας, Σκλαβενίτης-, αλλά κυρίως στο τι σχεδιάζουν όσοι χάραξαν τη δική τους ανεξάρτητη πορεία. Οι αποχωρήσαντες από τον Σύνδεσμο επικρίνουν τη σημερινή διοίκησή του και αναζητούν νέα συνδικαλιστική ταυτότητα. Αποκλείουν, ωστόσο, την προσχώρησή τους στον ΣΕΛΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανή η ίδρυση και νέου συνδέσμου στον κλάδο, ενός συνδέσμου των "μεγάλων", η εμφάνιση του οποίου θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στη συνδικαλιστική έκφρασή του.

Έτος σημαντικών αλλαγών στη συνδικαλιστική έκφραση του κλάδου των σούπερ μάρκετ αναμένεται να είναι το 2006. Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΕΣΜΕ, επικρίνοντας τη σημερινή διοίκησή του, αναζητούν νέα συνδικαλιστική ταυτότητα, αποκλείοντας ωστόσο την προσχώρησή τους στον ΣΕΛΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανή η ίδρυση και νέου συνδέσμου στον κλάδο, ενός συνδέσμου των "μεγάλων".

Μετά από ένα ομολογουμένως επεισοδιακό 12μηνο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή έστω να λάβουν τις αποφάσεις τους, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το μέλλον του ΣΕΣΜΕ και τον ρόλο τον οποίο θα διαδραματίσουν συνδικαλιστικά μικροί και μεγάλοι στην αγορά των σούπερ μάρκετ.

Μετά τις αποχωρήσεις από τον Σύνδεσμο των Καρφούρ-Μαρινόπουλος, Dia, Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Ατλάντικ και Μετρό, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στους εναπομείναντες ισχυρούς στον φορέα και ειδικότερα στις εταιρείες Αφοί Βερόπουλοι, Γαλαξίας και Σκλαβενίτης, αλλά και στο τι σχεδιάζουν να πράξουν όσοι χάραξαν τη δική τους ανεξάρτητη πορεία.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στο "σελφ σέρβις" κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου, οι οριστικές αποφάσεις για την "επόμενη ημέρα" στον συνδικαλισμό του οργανωμένου λιανεμπορίου πρόκειται να ληφθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2006. Όπως διευκρινίζουν, στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Ειδικότερα επισημαίνουν ως πιθανή εξέλιξη

  • είτε τη δημιουργία ενός νέου Συνδέσμου, μέλη του οποίου θα είναι οι ισχυρές αλυσίδες (τουλάχιστον 20 επιχειρήσεις, ώστε να καλύπτεται η απαίτηση του νόμου σχετικά με την ίδρυση συνδέσμων), οπότε η συνδικαλιστική έκφραση του κλάδου θα αποκτήσει "δύο ταχύτητες", αντίστοιχες του οικονομικού μεγέθους των επιχειρήσεών του,
  • είτε να μην υπάρξει διάθεση συνδικαλιστικής έκφρασης εκ μέρους των ισχυρών.

Ούτε ΣΕΛΠΕ, ούτε ΣΕΣΜΕ

Αν κάτι αποκλείουν, πάντως, μέλη και μη μέλη του σημερινού ΣΕΣΜΕ είναι το να προσχωρήσουν στον ΣΕΛΠΕ. “Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ως "πληροφορία", δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, δηλώνουν με έμφαση κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος τους δεν μπορεί να συνδεθεί συνδικαλιστικά με τον σύνδεσμο που εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα.

Πάντως, γνωστές προσωπικότητες της αγοράς παραδέχονται ότι επαφές για τη διαμόρφωση μιας νέας συνδικαλιστικής ταυτότητας των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ ήδη έχουν γίνει μεταξύ ισχυρών μελών και μη μελών του ΣΕΣΜΕ, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις. Όπως εκτιμούν, αποφάσεις θα υπάρξουν το διάστημα που ακολουθεί -κατά πάσα πιθανότητα, μάλιστα, θα έπονται της απόφασης του εφετείου σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπόθεση η οποία, μεταξύ άλλων, προκάλεσε την παραίτηση της διοίκησης του Συνδέσμου και την εκλογή νέου υπό την προεδρία του κ. Απόστολου Αλεξάκη.

Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΕΣΜΕ, αιτιολογώντας τη στάση τους, επιμένουν ιδιαίτερα στον τρόπο άσκησης των συνδικαλιστικών καθηκόντων του σημερινού προέδρου του. Όπως δηλώνουν, "πέρα από τον αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο δρα ο κ. Αλεξάκης, εκθέτει τον κλάδο και τον ίδιο τον φορέα, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ευθέως για βασικά ζητήματα της εμπορικής κοινότητας που απασχολούν τον κλάδο, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο ή χρησιμοποιώντας τον ΣΕΣΜΕ προς ίδιον όφελος", με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το θέμα που δημιουργήθηκε με τη δικαστική αντιπαράθεση που έχει ο κ. Αλεξάκης με το Ινστιτούτο Καταναλωτή και την απόφασή του να εμπλέξει σε αυτή τον Σύνδεσμο.

Πώς θα αντιδράσει το Υπ. Ανάπτυξης;

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης στο ενδεχόμενο της δημιουργίας νέου συνδικαλιστικού φορέα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ: Πώς θα αντιδράσει έχοντας ως συνομιλητές δύο συνδέσμους-εκφραστές των συμφερόντων του κλάδου; Πώς θα συνδιαλλαγεί με τους εκπροσώπους των ισχυρών του, με τους οποίους οι σχέσεις του είναι τεταμένες; Θα αναλάβει άραγε την πρωτοβουλία να συζητήσει μαζί τους τα σοβαρά ζητήματα της αγοράς ή θα αναλωθεί σε ζητήματα "ρουτίνας";