Στην κατάργηση των «ψιλών γραμμάτων» στις συσκευασίες των τροφίμων και στην επιβολή των κοινοτικών προδιαγραφών σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, οδηγεί έκθεση που ενέκρινε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με τη σήμανση και τις υποχρεωτικά αναγραφόμενες πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων. Η έκθεση θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης του Ευρωκοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Οι σχετικές συζητήσεις ήδη ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Oι αλλαγές στη σήμανση και τις διατροφικές πληροφορίες θα φέρουν εκτεταμένες αλλαγές, που θα κληθεί να υιοθετήσει η βιομηχανία εντός τριετίας από την οριστικοποίησή τους σε Κανονισμό, αφού το Ευρωκοινοβούλιο έκρινε πως ο καταναλωτής σήμερα δεν αντλεί επαρκή πληροφόρηση με ευκρινή τρόπο για τα τρόφιμα.

Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών είναι και η αναγραφή σαφώς της προέλευσης κάθε ενιαίου προϊόντος (φρούτα, λαχανικά, κρέατα κά) και ορισμένων μεταποιημένων τροφίμων, όπως επίσης οι χώρες γέννησης, εκτροφής και σφαγής κάθε ζώου όταν αυτές διαφέρουν, πράγμα για το οποίο έχει ήδη εκφραστεί η αντίθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι βασικές διατροφικές πληροφορίες, όπως το ενεργειακό περιεχόμενο και η περιεκτικότητα σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλάτι, πρέπει να αναγράφονται με τρόπο ευανάγνωστο και σε μορφή πίνακα στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Σε αυτήν την υποχρεωτική λίστα προστέθηκαν και τα τεχνητά τρανς λιπαρά. Όλες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να δηλώνουν την περιεκτικότητα ανά 100 gr ή ανά 100 ml και επίσης ανά μερίδα. Για να εξασφαλιστεί ότι οι ετικέτες είναι ευανάγνωστες, οι ευρωβουλευτές κατάρτισαν έναν μακρύ κατάλογο, που πρέπει να λάβει υπόψη της η Κομισιόν όταν θεσπίσει δεσμευτικούς κανόνες.

Η αναγραφή της προέλευσης ορισμένων τροφίμων (βόειο κρέας, μέλι, ελαιόλαδο και τα νωπά οπωροκηπευτικά) είναι ήδη υποχρεωτική. Προ πέντε μηνών το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος του Ευρωκοινοβουλίου, να επεκτείνει την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης σε χοιρινό, αιγοπρόβειο κρέας και στο κρέας των πουλερικών. Οι ευρωβουλευτές όμως επανήλθαν, ζητώντας επιπροσθέτως τη σήμανση του «τόπου ή της χώρας προέλευσης» για όλα τα είδη κρέατος, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και για όλα τα τρόφιμα, που αποτελούνται από ένα βασικό συστατικό. Επίσης ζητούν να αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών, όταν χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε μεταποιημένα τρόφιμα.

420 τροπολογίες
Οι ευρωβουλευτές έκριναν ότι πρέπει να απαλλαγούν από τις παραπάνω υποχρεώσεις τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, όπως και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων. Συνολικά η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου δέχθηκε 420 τροπολογίες.

Μερικές από τις σημαντικότερες προτεινόμενες αλλαγές είναι οι εξής:
Μέγεθος: τα γράμματα στις συσκευασίες δεν μπορούν να είναι μικρότερα από 1,2 χιλιοστά. Αλλεργιογόνα: εκτός από τα συσκευασμένα τρόφιμα, σαφής ενημέρωση για την παρουσία αλλεργιογόνων πρέπει να παρέχεται στα φρέσκα, μη συσκευασμένα τρόφιμα και στα εστιατόρια. Ημερομηνία κατάψυξης: πρέπει να αναγράφεται καθαρά η ημέρα κατάψυξης στα μη κατεργασμένα πουλερικά, κρέατα και ψάρια. Προαιρετικά: στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας η τοποθέτηση τέτοιων πληροφοριών θα είναι προαιρετική. Υποχρεωτικά: στο πίσω μέρος της συσκευασίας πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η περιεκτικότητα σε λίπη, κορεσμένα λίπη, ζάχαρη, αλάτι, πρωτεΐνες υδατάνθρακες, τεχνητά τρανς λιπαρά και θερμίδες. Υποκατάστατα: σαφής ένδειξη της παρουσίας υποκατάστατων, όπως το τεχνητό «τυρί» ή τα κρέατα από συνδυασμό κομματιών διαφορετικών ειδών κρεάτων. Εξαιρούνται: τα οινοπνευματώδη, οι συσκευασίες δώρου, τα εποχικά γλυκά, τα γεύματα άμεσης κατανάλωσης και τα χειροποίητα τρόφιμα από μικρούς παραγωγούς.

Σημειώνουμε ότι υποχρεωτικές ενδείξεις σήμερα είναι η ονομασία του προϊόντος, τα συστατικά και οι ποσότητες ορισμένων συστατικών, το καθαρό βάρος/όγκος, η ελάχιστη ημερομηνία κατανάλωσης, η περιεκτικότητα οινοπνεύματος για ποτά περιεκτικότητας άνω του 1,2%, οι οδηγίες φύλαξης/αποθήκευσης και χρήσης, αν είναι απαραίτητο, όνομα και διεύθυνση παραγωγού, συσκευαστή, διανομέα και προέλευση.