Αγωγή κατά της νεοφυούς εταιρείας που ειδικεύεται στην παραγωγή plant – based υποκατάστατων κρέατος Motif Food Works υπέβαλε η Impossible Foods υποστηρίζοντας ότι παραβίασε την πατέντα της και χρησιμοποιεί μια τεχνολογία παραγωγής συνθετικής αιμοσφαιρίνης που μιμείται κατά πολύ τη δική της.

Σημειώνεται ότι οι δύο ανταγωνίστριες εταιρείες ανήκουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες με την Impossible Foods βέβαια να είναι πολύ μεγαλύτερη και να αποτιμάται σε 9,5 δις. δολάρια.

Τα υποκατάστατα βοδινού και χοιρινού κρέατος που παράγει η Impossible Foods παρασκευάζονται με μια τεχνολογία που βασίζεται σε μια απομίμηση αιμοσφαιρίνης από σόγια και όσπρια με τη χρήση από γενετικά τροποποιημένης μαγιάς, ώστε να μιμείται την γεύση και το άρωμα του πραγματικού κρέατος.

Μαζί με την Beyond Meat, η Impossible Foods συνέβαλε στην ανάπτυξη της αγοράς για προϊόντα κρέατος όπως μπιφτέκια κλπ., τα οποία βασίζονται αποκλειστικά σε φυτικές πρώτες ύλες.

Η Motif Food Works κατάφερε να συγκεντρώσει 343,5 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως ο Bill Gates με αποτέλεσμα , η αποτίμησή της να φθάσει στα 1,23 δισ. δολάρια το 2021.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Motif ανακοίνωσε ότι η πρώτη της νέα τεχνολογία τροφίμων Hemami θα είναι εμπορικά διαθέσιμη σε πελάτες μεγάλης κλίμακας. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε θεωρήσει το συστατικό ως «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές».

Στην καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ πριν δυο ημέρες η Impossible Foods ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία Hemami παραβιάζει την ευρεσιτεχνία της για αντίγραφο βοείου κρέατος που χρησιμοποιεί αιμοσφαιρίνη ως συστατικό. Η Motif χρησιμοποιεί τη μυοσφαιρίνη βοοειδών ως πηγή αιμοσφαιρίνης και ακολουθεί παρόμοια διαδικασία για τη δημιουργία του συστατικού, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε υποκατάστατα βοείου κρέατος.

Όπως αναφέρει η Impossible Foods στην πατέντα που καλύπτει την εφεύρεση ενός υποκατάστατου βοείου κρέατος, περιλαμβάνεται μια πρωτεΐνη που περιέχει αιμοσφαιρίνη, τουλάχιστον μια ένωση σακχάρου και μια θειώδη χημική ένωση. Ακόμη η ίδια πατέντα προστατεύει την εφεύρεση ενός εναλλακτικού κρέατος που μιμείται το κρέας μέσω ενός αντιγράφου λιπώδους ιστού που χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα φυτικό έλαιο και μια μετουσιωμένη φυτική πρωτεΐνη.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Impossible Foods δήλωσε ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες άλλων εταιρειών να αναπτύξουν plant based προϊόντα αλλά δεν ανέχεται τις προσπάθειες υπονόμευσης της επωνυμίας ή των προϊόντων μας μέσω της εσκεμμένης και μη εξουσιοδοτημένης παραβίασης της πνευματικής της ιδιοκτησίας.

Οι εκπρόσωποι, πάντως, της Motif ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη καταγγελία δεν υποστηρίζεται από γεγονότα ή παραβιάσεις νομοθεσίας νόμους και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αβάσιμη προσπάθεια της Impossible Foods να καταπνίξει τον ανταγωνισμό, να περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών και να εμποδίσει την Motif, μια νέα και καινοτόμο εταιρεία με σημαντική επιχειρηματική δυναμική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter