Ως προς το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος επενδύσεων που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής. Πολλές εταιρείες που παράγουν επί ζυγίω προϊόντα, κυρίως μαναβικής ή συσκευασίες τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας έλαβαν εγκρίσεις στα επενδυτικά τους σχέδια και εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο μέσα στον τελευταίο μήνα. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων που εντόπισε το FOODReporter μέσα στον τελευταίο μήνα ξεπερνάει τα 14,05 εκατ. ευρώ.

Οι κατά τόπους Περιφέρειες ανά την Ελλάδα ενέκριναν τα επενδυτικά σχέδια, ώστε να ξεκινήσει η οικονομική ενίσχυση για επενδύσεις που βρίσκονται ήδη στα σκαριά και έχουν ως κοινό στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας ή της τεχνολογίας παραγωγής ή την αναδιαμόρφωση και επέκταση δραστηριοτήτων.

Τα υδροπονικά θερμοκήπια για καλλιέργεια ντομάτας προτιμήθηκαν σε πολλά επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν
Η επιχείρηση Αγροκτήματα Δήμητρα ΜΙΚΕ δημιουργεί μονάδα θερμοκηπίου, τύπου υδροπονικής καλλιέργειας, για ντομάτες που θα πωλούνται σε σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζίχνη Σερρών και έλαβε έγκριση για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €922.249,20, εκ των οποίων το 50% αφορά καθαρή επιχορήγηση.

Το Αγρόκτημα Νικούλης στην Αγιά της Λάρισας δημιουργεί μονάδας επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών και συνεπικουρικές εγκαταστάσεις συντήρησης με επενδυτικό σχέδιο, για το οποίο εγκρίθηκε συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €681.620,50.

Αντίστοιχα, στον ίδιο δήμο (Αγιά Θεσσαλίας) η Καραπαρίση Ευαγγελία επεκτείνει την παραγωγική δραστηριότητα της υφιστάμενης έκτασης που κατέχει για γεωργική εκμετάλλευση, για παραγωγή αραβοσίτου για ιδιωτική ετικέτα. Το αντίστοιχο επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €126.200, εκ των οποίων το 50% αφορά καθαρή επιχορήγηση.

Στο δήμο Αγιάς Λάρισας, δημιουργεί μονάδα επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις και για συντήρηση, η εταιρεία Αφοί Μπιμπίκου ΙΚΕ, το επενδυτικό σχέδιο της οποίας εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €740.815,80, εκ των οποίων το 55% αφορά καθαρή επιχορήγηση. Το Αγρόκτημα Καλλιαντζή, στο δήμο Τεμπών Θεσσαλίας, έχει ήδη στη διάθεσή του υδροπονικά θερμοκήπια για φυλλώδη λαχανικά (δύοσμο, μαϊντανό, χόρτα βλήτα, μαρούλια, σαλάτες) και αγγούρια και έχει προχωρήσει στην κατασκευή νέου θερμοκηπίου και πάλι με τη μέθοδο της υδροπονίας, για την καλλιέργεια ντομάτας. Το νέο θερμοκήπιο βρίσκεται σε έκταση επιφάνειας 4.032 τ.μ. και για το σχετικό του επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €449.680,60, εκ των οποίων το 50% αφορά καθαρή επιχορήγηση. Η ατομική επιχείρηση της Ευμορφίας Χατζηγρηγορίου εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €672.368 για την ίδρυση νέου υδροπονικού θερμοκηπίου, επίσης για καλλιέργεια ντομάτας.

Το 45% του κόστους θα δοθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη μορφή της επιχορήγησης.

Στο δήμο Χαλκιδέων της Στερεάς Ελλάδας, οι Υδροκαλλιέργειες Λάσκος έλαβαν επίσης έγκριση του δικού τους επενδυτικού σχεδίου για ιδρύση νέου υδροπονικού θερμοκηπίου για καλλιέργεια ντομάτας, με συνολικό επιλέξιμο κόστος ύψους €597.672 και ενισχυόμενο κόστος ύψους €566.938, εκ των οποίων τα €256533,78 αφορούν καθαρή επιχορήγηση.

Η Green Avra ΜΑΕ δημιουργεί νέα θερμοκηπιακή μονάδα, εμβαδού 5.328 τ.μ., επίσης με τη μορφή της υδροπονικής καλλιέργειας, στη θέση Χαραϊντίνι, επτά χιλιόμετρα δυτικά της Θήβας. Η καλλιέργεια αφορά και πάλι ντομάτες και η Περιφέρεια Στερέας Ελλάδος ενέκρινε την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου της μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας ως προς τη συνολική επιφάνεια της επένδυσης, η οποία, πάντως, παραμένει εν αναμονή της έγκρισης του επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους της.

Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάχθηκε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Agriplant Σπορόφυτα για την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης θερμοκηπιακής μονάδας για την παραγωγή υδροπονικών σπορόφυτων, ως προς το γενικό στόχο της καλλιέργειας φυτώριων λαχανικών. Για την επένδυση που θα γίνει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας εγκρίθηκε συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα €67.109,76 αφορούν επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και €474.557,20 αφορούν ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Στη μεγαλύτερη εκ των επενδύσεων που αφορούν οπωροκηπευτικά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου ξεκίνησε την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας, συντήρησης και συσκευασίας οπωροκηπευτικών για διάθεση προς το οργανωμένο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο του συνεταιρισμού, η δυναμικότητα της μονάδας μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης μπορεί να φτάνει την επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία 10.000 τόνων ακτινιδίων ανά έτος. Η μονάδα επεξεργασίας βρίσκεται στη θέση Πλάτανος, στην Επαρχιακή Οδό Αγγελοκάστρου – Αγρινίου και το επενδυτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της εντάχθηκε στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους 5,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ποσοστό 55% αφορά καθαρή επιχορήγηση.

Οι επενδύσεις εκτός του τομέα των οπωροκηπευτικών
Η μονοπρόσωπη Γιαννίκης ΑΕ εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο για συνολικό επιλέξιμο κόστος ύψους €180.904 και ενισχυόμενο κόστος ύψους €174.710,80 για τη δημιουργία βιοτεχνίας επεξεργασίας, αποξήρανσης, αποφλοίωσης (θραύσης και ξεφλουδίσματος) ξηρών καρπών με παράλληλη συσκευασία τους. Από τα παραπάνω κόστη, τα €96.090,94 δίνονται ως ενίσχυση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη μορφή της επιχορήγησης.

Η Αρμενίου Αγροτικές Επιχειρήσεις ΙΚΕ κατάφερε να εντάξει το επενδυτικό σχέδιό της στον Αναπτυξιακό Νόμο, για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €2.829.120,52. Το 55% του κόστους αφορά καθαρή επιχορήγηση. Η επένδυση αφορά παραγωγή επεξεργασμένων και συντηρημένων καρπών με κέλυφος και παραγωγή φυστικών, “αράπικων” στον τύπο, που διατίθεται καβουρδισμένα, αλατισμένα και παρασκευασμένα με το σκοπό διάθεσης ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η επιχείρηση Σκαμπαρδώνης Απόστολος εντάχθηκε στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής επεξεργασίας κρέατος που διαθέτει, με κύρια δραστηριότητα ως προς την παραγωγή λουκάνικων σαλαμιών και παρόμοιων προϊόντων κρέατος. Η μονάδας παραγωγής βρίσκεται στο χωριό Φιλήρα, στο δήμο Πύλης Τρικάλων και πέρα από ιδιωτική ετικέτα, συσκευάζει προϊόντα και με την επώνυμη ετικέτα Αυθεντικό. Το συνολικό κόστος της επέκτασης της μονάδας παραγωγής που εγκρίθηκε φθάνει τα €299.992, εκ των οποίων τα €164.995 αφορούν καθαρή επιχορήγηση.

Η επιχείρηση Υιοί Τ. Βαδεβούλη ΟΕ έχει ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό της μονάδας εκτροφής αγελάδων που διαθέτει στη Μικρή Γότιστα του Μετσόβου Ιωαννίνων. Πρόκειται για μονάδα που χρησιμοποιείται για γαλακτοπαραγωγή, διάθεσης ως ιδιωτική ετικέτα. Το σχετικό επενδυτικό σχέδιο της ομόρρυθμης εταιρείας εντάχθηκε στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €881.289,87, εκ των οποίων τα €440.644,93 αφορούν καθαρή επιχορήγηση.

Τέλος, η εταιρεία Αθανάσιος Γκουσιάρης ανέπτυξε επενδυτικό σχέδιο με στόχο τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής της λειτουργίας στην καλλιέργεια οσπρίων και γι’ αυτό το λόγο, έλαβε έγκριση υπαγωγής στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €227.358,81, εκ των οποίων τα €113.679,40 αφορούν καθαρή επιχορήγηση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter