Στις 19 Ιουνίου έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον η 5η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας, όπου οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν διεξοδικά γύρω από τις οικονομικές, εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών. Τις δύο πλευρές απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω βελτίωση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών, ενεργειακά θέματα, η ανάπτυξη κοινών δράσεων αναπτυξιακής συνεργασίας, η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας κλπ.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκαν οι κκ. Matthew Bryza (Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών επί Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων), Paul Dyck (Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εμπορίου για την Ευρώπη) και Thomas F. Mefford (Αναπληρωτής Βοηθός Διευθυντής της USAID).

Μέσα από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν καταγράφτηκε η δυναμική για ελληνικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, ανατρέποντας ένα σκηνικό προηγούμενων δεκαετιών, όταν οι επενδύσεις ήταν μονομερείς. Σε δηλώσεις του, ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν ήδη ελληνικές επενδύσεις της τάξεως των 800 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, και υπάρχουν δυνατότητες να είναι η σχέση ισόρροπη και ισότιμη, στον βαθμό που μπορεί να είναι, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των δύο οικονομιών».

Εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Ουάσιγκτον

Τα θέματα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην αμερικάνικη αγορά, εξετάσθηκαν στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, στις 19 και 20 Ιουνίου 2008, με κύριο θέμα: «Ευκαιρίες στη Νέα Ελλάδα: Επέκταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας».
 
Επικεφαλής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ήταν ο πρόεδρός του, κ. Γιάννος Γραμματίδης, που μαζί με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών παρουσίασαν τη δυναμική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε εμπορικό και πολιτικό επίπεδο. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί απόδειξη της μακραίωνης παράδοση των καλών σχέσεων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επέκταση των επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών υπήρξε έντονο, μετά την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και των προοπτικών που υπάρχουν σε συγκεκριμένους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος (τραπεζικό, ναυτιλιακό και φαρμακευτικό).

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, επισήμανε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελληνική Δημοκρατία έχουν περάσει μία μεγάλη περίοδο θετικών σχέσεων και πρέπει να αναζητήσουν τους τρόπους να επεκτείνουν τους πολιτικούς, πολιτιστικούς, και οικονομικούς δεσμούς τους. Η ενίσχυση αυτών των σχέσεων θα εγγυηθεί ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο εθνών παραμένουν ισχυροί και θα ωφελήσει τους πολίτες και των δύο κρατών», και στη συνέχεια τόνισε: «Είναι θετικό ότι η συνεργασία των δύο κρατών επεκτείνεται και σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, την ενέργεια, τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων».