Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών των μεγάλων αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των cash & carry, ο ετήσιος τζίρος των χονδρεμπορικών τους μονάδων αντιστοιχεί στο 8% με 9% του συνόλου των πωλήσεων που πραγματοποιεί σήμερα το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών των μεγάλων αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του χονδρεμπορίου, ο ετήσιος τζίρος των cash & carry αντιστοιχεί στο 8% με 9% του συνόλου των πωλήσεων που πραγματοποιεί σήμερα το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού, αφού οι εκτιμήσεις το θέλουν να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12%. Όμως παρά το ότι η αγορά του χονδρεμπορίου χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη, οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιμένουν στην ενίσχυση του ρόλου τους στον τομέα των καταστημάτων cash & carry, διευρύνοντας την παρουσία τους σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Την πρώτη θέση από πλευράς μεγέθους δικτύου σε πανελλαδικό επίπεδο καταλαμβάνει η ΜΕΤΡΟ με 24 cash & carry, ακολουθεί ο όμιλος ΑΤΛΑΝΤΙΚ με συνολικά 18 καταστήματα συν 1 της ΑΡΙΣΤΑ (την οποία εξαγόρασε το 2002), ο όμιλος ΜΑΣΟΥΤΗΣ με 15, η εταιρεία ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΕΝΑ του ομίλου ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ με 11, ο όμιλος ΠΕΝΤΕ με 7 και η MAKRO με 6. Ακολουθεί η BAZAAR με 2 καταστήματα cash & carry και κατόπιν επιχειρήσεις που διαθέτουν μόνο 1 κατάστημα.

Αναλυτικά, η ΜΕΤΡΟ, υλοποιώντας τον προγραμματισμό της για το 2002, εγκαινίασε τον Απρίλιο 1 κατάστημα cash & carry στα Τρίκαλα και λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο, 1 κατάστημα στην Κατερίνη. Και τα δύο αυτά καταστήματα διέθεταν χώρους πώλησης 2.000 τ.μ. Στα σχέδια της αλυσίδας εντάσσεται η λειτουργία 1 cash & carry στην Καβάλα και 1 στην Αλεξανδρούπολη.

Ο όμιλος ΜΑΣΟΥΤΗΣ προχώρησε και αυτός στην ίδρυση 2 νέων καταστημάτων cash & carry, 1 στην Ορεστιάδα, με χώρο πώλησης 630 τ.μ., και 1 στο Σιδηρόκαστρο με επιφάνεια 3.000 τ.μ. Το πρώτο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2002 και το δεύτερο τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ενώ 1 ακόμα cash & carry εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2003 στην Ηρακλίτσα Καβάλας.

Ο όμιλος ΑΤΛΑΝΤΙΚ προχώρησε στην ίδρυση νέων καταστημάτων και ενσωμάτωσε στο δίκτυό του τα 2 καταστήματα της ΔΙΑΝΕΛ στη Χαλκίδα και τη Σαντορίνη, καθώς και το 1 της ΓΑΛΗΝΟΣ-ΚΥΠΡΑΙΟΣ στη Νάξο. Το 2002 εγκαινιάστηκαν από τον όμιλο τα εξής καταστήματα cash & carry: 1 στο Γύθειο, 1 στη Μήλο και 1 στο Λαγονήσι. Το κατάστημα του Γυθείου έχει έκταση 300 τ.μ., ενώ του Λαγονησίου 400 τ.μ. Να σημειωθεί πως στον όμιλο ανήκει πλέον και το 1 cash & carry της ΑΡΙΣΤΑ, η οποία εξαγοράστηκε εντός του 2002. Ο ΑΤΛΑΝΤΙΚ σχεδιάζει τη λειτουργία 1 ακόμα cash & carry στα Κρέστενα Ηλείας.

Ο όμιλος ΠΕΝΤΕ εγκαινίασε τον Σεπτέμβριο του 2002 1 cash & carry στον Προμαχώνα, του οποίου όμως η λειτουργία ανεστάλη τον Απρίλιο του 2003. Για το 2003 σχεδιάζεται η λειτουργία 1 cash & carry στη Βέροια.

Το 2002 δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από τα εγκαίνια που πραγματοποίησαν οι μεγάλες αλυσίδες. Κατά τη διάρκεια του έτους ανέστειλαν τη λειτουργία τους 6 cash & carry της ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ και 1 της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Με αυτές τις εξελίξεις στον κλάδο, τα καταγεγραμμένα από την τράπεζα πληροφοριών των εκδόσεών μας καταστήματα ανέρχονται για το 2002 σε 112.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ CASH & CARRY ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ/2002
AΛΥΣΙΔΑ

CASH & CARRY

MEΤΡΟ ΑΕΒΕ

24

ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ

18

Σ/Μ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΕ

15

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΕΝΑ ΑΕ

11

ΠΕΝΤΕ ΑΕΕ

7

MAKRO HELLAS ΑΕ

6

BAZAAR ΑΕ

2

ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕ

1

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟI Σ.& Χ. ΑΕ

1

ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΕ

1

ΑΡΙΣΤΑ ΑΕ

1

ΒΑΣΙΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1

ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΦΟΙ ΑΕΒΕ

1

ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕ

1

ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ

1

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ & ΣΙΑ ΟΕ

1

ΓΟΥΝΤΣΙΔΗΣ ΑΕ

1

ΓΟΥΡΓΟΛΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

1

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΑΕ

1

ΕΥΒΟΙΑ ΜΑΡΚΕΤ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΑΕ

1

ΖΩΡΖΟΥ Ι. ΑΦΟΙ ΟΕ

1

ΚΑΝΤΖΑΣ Ι.Γ. & ΣΙΑ ΟΕ

1

ΚΑΝΤΖΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΕΒΕ

1

ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΕ

1

ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ

1

ΚΡΙΚΟΣ ΑΒΕΕ

1

ΚΡΟΝΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ ΑΕΒΕ

1

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

1

ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ AE

1

ΠΑΥΛΟΥ ΑΕ

1

ΠΕΛΕΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

1

ΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ

1

ΣΥΝΕΡΓΑΖ. ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ «ΣΠΑΚ»

1

ΤΕΡΖΗΣ ΠΑΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

1

ΤΣΑΡΑΜΥΡΣΗΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ

1

ΧΑΝΤΖΗΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΕΒΕ

1

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

112

Απογραφή: 31 Δεκεμβρίου 2002

ΚΑΤΑΝΟΜΗ CASH & CARRY ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΑΤΤΙΚΗ

19

Πελοπόννησος

9

Στερεά Ελλάδα

9

Δυτική Ελλάδα

9

Θεσσαλία

13

Ήπειρος

4

Νησιά Ιονίου

4

Δυτική Μακεδονία

3

Θεσσαλονίκη

5

Κεντρική Μακεδονία

15

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

6

Κρήτη

4

Βόρειο Αιγαίο

2

Νότιο Αιγαίο

10