Η σημαντική αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων. Τον τελευταίο χρόνο η αύξηση πωλήσεων εμφιαλωμένου νερού μόνο στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με στοιχεία της AC Nielsen, ανήλθε σε 16%. Να σημειωθεί πως στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις στην «κρύα αγορά», που έχει ένα μερίδιο της τάξης του 60% επί των πωλήσεων εμφιαλωμένου νερού (στην «κρύα αγορά» ανήκουν τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κ.ά.).

Η σημαντική αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων. Τον τελευταίο χρόνο η αύξηση πωλήσεων εμφιαλωμένου νερού μόνο στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με στοιχεία της AC Nielsen, ανήλθε σε 16%. Να σημειωθεί πως στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις στην “κρύα αγορά”, που έχει ένα μερίδιο της τάξης του 60% επί των πωλήσεων εμφιαλωμένου νερού (στην “κρύα αγορά” ανήκουν τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κ.ά.).

Το εμφιαλωμένο νερό διαχωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες: σε φυσικό μεταλλικό (που δεν έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία και περιέχει πολύτιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό), σε επιτραπέζιο (που έχει υποστεί επεξεργασία όπως χλωρίωση κ.ά. στο πλαίσιο όσων ορίζει ο νόμος) και το ανθρακούχο (που έχει υποστεί επεξεργασία).

Η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε περισσότερο υγιεινά προϊόντα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού αυξήθηκε σημαντικά. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες της AC Nielsen, οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα το 2000 ανήλθαν σε 21,5 δισ. δρχ., έναντι 18,2 δισ. το 1999 και αυτό μόνο στα σούπερ μάρκετ, τα γαλακτοπωλεία και τα αρτοζαχαροπλαστεία. Επιπλέον, το 2000 πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού από ψιλικά και περίπτερα ύψους 11,5 δισ. δρχ.

Τα περίπτερα, εξάλλου, που ανήκουν στην “κρύα αγορά”, αποτελούν υπολογίσιμο σημείο πώλησης εμφιαλωμένου νερού κυρίως κατά τη θερινή σεζόν. Από εκεί διακινούνται κυρίως οι συσκευασίες pet του 0,5 lt και του 1,5 lt.

Μικρό αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενο σημείο πώλησης εμφιαλωμένου νερού είναι και τα εστιατόρια, που επίσης ανήκουν στην “κρύα αγορά”. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν οι πωλήσεις στα συγκεκριμένα σημεία, μετά το λανσάρισμα των γυάλινων συσκευασιών εμφιαλωμένου νερού, που προτιμάται από τους μαγαζάτορες, καθώς τους επιτρέπει την υψηλότερη τιμολόγησή του στον τελικό πελάτη.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού είναι οι κλιματολογικές συνθήκες και ο τουρισμός. Το πρώτο για ευνόητους λόγους –άλλωστε τους θερινούς μήνες πραγματοποιείται το 60-70% των πωλήσεων του έτους- ενώ ο τουρισμός διότι οι ξένοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το εμφιαλωμένο νερό και το προτιμούν. Ένας άλλος παράγοντας είναι το προβληματικό δίκτυο ύδρευσης σε κάποιες περιοχές της χώρας, που αποτρέπει την κατανάλωση νερού από τη βρύση.

Οι σημαντικότερες μάρκες εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα είναι το “ΚΟΡΠΗ”, το “Ήβη Λουτρακίου”, το “Ιόλη”, το “Αύρα”, το Perrier και η Σουρωτή. Χαρακτηριστικό της αγοράς εμφιαλωμένου νερού είναι ότι σε πολλές αγορές κυριαρχούν τοπικές μάρκες, όπως η Στάμνα Ζαρός.

Αυξάνουν τις πωλήσεις τους τα αναψυκτικά τύπου cola

Αύξηση πωλήσεων χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά αναψυκτικών τον τελευταίο χρόνο. Το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της AC Nielsen, οι πωλήσεις αναψυκτικών ανήλθαν σε 88,1 δισ. δρχ., έναντι 80,3 δισ. το 1999. Το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις mixers (η κατηγορία που περιλαμβάνει σόδες, tonic water, bitter και ginger ale) ανήλθαν σε 6,08 δισ.δρχ., έναντι 5,4 δισ. δρχ. το 1999.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις αναψυκτικών καταλαμβάνουν τα προϊόντα τύπου cola που κατέχουν το 61%, παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% τον τελευταίο χρόνο. Ειδικότερα, αύξηση παρουσιάζουν και οι υποκατηγορίες των αναψυκτικών cola, όπως τα προϊόντα light. Το 16,2% των πωλήσεων πραγματοποιούν τα αναψυκτικά με γεύση πορτοκάλι, το 10,1% τα αναψυκτικά lemon lime, το 4,4% τα αναψυκτικά με γεύση λεμόνι, το 1% με γεύση μανταρίνι και το υπόλοιπο οι διάφορες γεύσεις.

Ανοδική τάση στους χυμούς ψυγείου

Οι δύο κύριες υποκατηγορίες χυμών είναι των μακράς διαρκείας και αυτών που διατηρούνται μόνο εντός ψυγείου. Κατά το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της AC Nielsen, οι πωλήσεις των χυμών ανήλθαν σε 85,2 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας μια μικρή κάμψη έναντι του 1999, όταν ανήλθαν σε 87,8 δισ.

Το μερίδιο αγοράς των χυμών μακράς διαρκείας ανέρχεται σε 73%, έναντι 27% των χυμών που διατηρούνται εντός ψυγείου (παστεριωμένων), ωστόσο το μερίδιο των χυμών ψυγείου έχει σημαντική ανοδική τάση.

Βασικό χαρακτηριστικό των χυμών ψυγείου, εξάλλου, είναι ότι η διακίνησή τους πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, ώστε να μη σπάσει η ψυκτική αλυσίδα και αλλοιωθεί ο χυμός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών, οι καταναλωτές έχουν εκπαιδευτεί αρκετά και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα, προέλευση και συσκευασία των χυμών.

3Ε – COCA COLA

Η εταιρεία διαθέτει προϊόντα market leader στην κατηγορία τους. Το πιο τυπικό παράδειγμα είναι η Coca-Cola, που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς με ποσοστό 57%. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της εταιρείας, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα αναψυκτικά Cola με λιγότερες θερμίδες (light), που αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6%.

Στην κατηγορία των χυμών, μια αγορά που, όπως σημειώνεται, παρέμεινε σταθερή το 2000 σε σχέση με το 1999, η Amita κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, με ποσοστό 53% (στο σύνολο φρέσκων και μακράς διαρκείας χυμών). Μεγάλη ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό είχε και η Amita Motion που κατέκτησε μερίδιο αγοράς ύψους 13%.

Στην κατηγορία εμφιαλωμένου νερού το προϊόν “Αύρα” της 3Ε είναι και αυτό market leader, με μερίδιο αγοράς 24,2% στη συνολική αγορά εμφιαλωμένου νερού, ενώ στις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ κατέχει μερίδιο 11%.

Η εταιρεία εφαρμόζει σε συνεργασία με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ πρόγραμμα category management των προϊόντων της. Όπως επισημαίνεται από τα στελέχη της

3E, το πρόγραμμα αυτό αφορά στην παροχή βοήθειας στον λιανέμπορο να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις του και να κάνει σωστή διαχείριση του στοκ και έχει πολλά σκέλη. Ένα από αυτά είναι το space planning, που εφαρμόζει συστηματικά η 3Ε και αφορά στη σωστή ταξινόμηση του συνόλου των προϊόντων μιας κατηγορίας στο ράφι. Το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται στο σύνολο των καταστημάτων μιας αλυσίδας αλλά σε επιλεγμένα καταστήματα που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν την εικόνα του πελατολογίου. Να σημειωθεί ότι πολλές φορές η εφαρμογή προγράμματος category management έφερε έως και διψήφια αύξηση στις πωλήσεις μιας κατηγορίας.

ΔΕΛΤΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε.

Το 62% της αγοράς χυμών ψυγείου σε όγκο κατέχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η εταιρεία ΔΕΛΤΑ, με τα προϊόντα Life. Όπως τονίζουν τα στελέχη της εταιρείας, οι χυμοί ψυγείου καταλαμβάνουν το 28% της συνολικής αγοράς χυμών, που ανέρχεται σε 23,9 εκατ. λίτρα.

Οι χυμοί Life διατίθενται σε εννέα διαφορετικές γεύσεις και σε τέσσερις διαφορετικές συσκευασίες: των 350 ml, των 450 ml, του ενός λίτρου και των δύο λίτρων. Οι χυμοί Life είναι 100% φυσικοί φρέσκοι χυμοί, με μικρή διάρκεια ζωής, γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διακίνηση και συντήρησή τους, ώστε να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης από την παραγωγή έως το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Όπως επισημαίνεται, η τάση των καταναλωτών για πιο υγιεινά προϊόντα αυξάνει την κατανάλωση και των καινούργιων γεύσεων Life, όπως το καρότο – μήλο – πορτοκάλι και τα τρία εσπεριδοειδή.

ΕΒΓΑ ΑΒΕΕ

Η εταιρεία διακινεί στην αγορά τους χυμούς Refresh τόσο μακράς διαρκείας όσο και παστεριωμένους. Ειδικότερα στους παστεριωμένους χυμούς η εταιρεία κατέχει μερίδιο αγοράς 20%. Οι χυμοί Refresh της εταιρείας κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, όπως, μεταξύ άλλων, πορτοκάλι, ροδάκινο, σαγκουίνι, φράουλα, power (χυμός με επτά βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), καθώς και double με ροδάκινο ή φράουλα με γάλα.

Με βάση την αναπτυξιακή της στρατηγική, η ΕΒΓΑ επενδύει σε μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό το 2001 η ΕΒΓΑ αγόρασε την πιο εξελιγμένη μηχανή παραγωγής παστεριωμένων χυμών από το εξωτερικό και έτσι οι συσκευασίες Refresh λανσαρίστηκαν σε νέες, πρωτοποριακές συσκευασίες, που διατηρούν αναλλοίωτα το άρωμα, τη γεύση, τις βιταμίνες και τη φρεσκάδα του χυμού. Παράλληλα, η νέα συσκευασία είναι ιδιαίτερα εύχρηστη, με καπάκι ασφαλείας που ανοίγει εύκολα και βοηθά στη σωστή συντήρηση του χυμού. Οι νέες συσκευασίες κυκλοφορούν σε 450 ml και σε 1 lt.

NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ

Η εταιρεία διαθέτει στην ελληνική αγορά το φυσικό μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό και το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό ΚΟΡΠΗ. Τα προϊόντα της διατίθενται σε συσκευασία pet του 1,5 lt, σε γυάλινη συσκευασία 1 lt και σε απλό μπουκάλι 0,5 ml. Παράλληλα, το ΚΟΡΠΗ διατίθεται σε συσκευασία 0,75 ml (sportmax), το οποίο διακινείται κατά κύριο λόγο σε χώρους άθλησης, καθώς θεωρείται ένα προϊόν που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο συγκεκριμένο target group.

Το μερίδιο αγοράς (σε αξία) του φυσικού μεταλλικού νερού ΚΟΡΠΗ το 1999 ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, σε 18,2%.

ΦΛΩΡΙΝΑ – ΧΩΝΑΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕΒΕ

Προϊόντα τόσο στην κατηγορία των χυμών όσο και στις κατηγορίες των αναψυκτικών και του εμφιαλωμένου νερού διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία Φλώρινα Χωναίος. Στην κατηγορία των χυμών η εταιρεία διαθέτει τους χυμούς Φλώρινα, σε 14 διαφορετικές γεύσεις, σε δύο διαφορετικά είδη (φρουτοποτό και νέκταρ), ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χυμό και ζάχαρη. Οι χυμοί διατίθενται σε ασηπτική συσκευασία σε μεγέθη 200 ml, 250 ml και 1 lt. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη ΜΕΒΓΑΛ –η οποία έχει αναλάβει τη διακίνηση- η Φλώρινα διαθέτει το προϊόν Vivid, το οποίο αποτελεί την “πρότασή” της στο χώρο των χυμών ψυγείου. Το προϊόν διατίθεται στη συσκευασία 330 ml και 1 lt.

Στην κατηγορία των αναψυκτικών η εταιρεία διαθέτει αναψυκτικά σε 8 γεύσεις, σε συσκευασία πλαστική, γυάλινη και σε κουτί αλουμινίου (πλαστική 500 ml και 1,5 lt, γυάλινη 250 ml, και κουτί αλουμινίου 330 ml).

H εταιρεία διαθέτει και εμφιαλωμένο νερό στην αγορά (φυσικό μεταλλικό, ανθρακούχο και φυσικό ανθρακούχο). Στην κατηγορία μεταλλικού διαθέτει το “Θέτις” (σε συσκευασία 1,5 lt σε pet και 500 ml σε pet, καθώς και σε γυάλινη του 1 lt) και ανθρακούχο “Θέτις” (σε συσκευασία 1,5 lt pet). Το νερό “Θέτις” διατίθεται και σε ασηπτικές συσκευασίες του ενός λίτρου για ειδικούς χώρους κατανάλωσης, όπως πλοία κ.ά.

Παράλληλα, διαθέτει μέσω θυγατρικής της εταιρείας το φυσικό μεταλλικό νερό “Δουμπιά”, από την αναγνωρισμένη από την Ε.Ε. πηγή Άγιοι Απόστολοι της Χαλκιδικής. Οι συσκευασίες της “Δουμπιά” είναι γυάλινες επιστρεφόμενες (250 ml, 750 ml και 1 lt).

ΕΨΑ ΑΕ

Με ιστορία που ξεκινά από το 1924, η εταιρεία πέρασε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών της (αδελφοί Μοσκαχλαιδή και Νίκος Τσαούτος) το 1969. Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στην Αγριά Βόλου, είναι χτισμένο σε έκταση 24 στρεμμάτων και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και βιολογικό καθαρισμό. Είναι δυναμικότητας 20.000 γυάλινων φιαλών την ώρα και 12.000 κουτιών αλουμινίου την ώρα.

Η ΕΨΑ έχει 71 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ οι πωλήσεις το 1999 ανήλθαν σε 1,8 δισ., αυξημένες κατά 34% σε σχέση με το 1998, ενώ τα κέρδη της αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 27% και ανήλθαν σε 424 εκατ. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας ανέρχεται σε 3%.

Η ΕΨΑ διαθέτει στην ελληνική αγορά νέες συσκευασίες και νέα προϊόντα, όπως σόδα, πορτοκαλάδα με ανθρακικό, lemon cola, τσάι με λεμόνι, τόνικ, καθώς και φυσικούς χυμούς σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις σε ασηπτική συσκευασία. Έχει διατηρήσει όμως και τη ρετρό συσκευασία της, η οποία σχεδιάστηκε το 1940 από τον Αριστείδη Αλεξανδρίδη.

Η παραδοσιακή ΕΨΑ πιστοποιήθηκε πρόσφατα από την ΤUV Hellas AΕ κατά ISO 9001.

Όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη της εταιρείας, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι οι “συμφωνίες” των αλυσίδων και των λιανικών σημείων πώλησης με τις ξένες πολυεθνικές εταιρείες, με όρους που δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί μια μικρότερη εταιρεία.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ ΑΕ

Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό “Βίκος”. Έως τα τέλη του έτους, εκτός από τη συσκευασία 0,5 ml και 1,5 lt σε pet, θα λανσάρει στην αγορά γυάλινη συσκευασία, καθώς και ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό σε γυάλινη συσκευασία. Η εταιρεία πραγματοποιεί ετησίως πωλήσεις ύψους 2,5-3 δισ. δρχ. Το 20% των πωλήσεών της πραγματοποιείται στα σούπερ μάρκετ και το 80% στη λεγόμενη “κρύα αγορά” (εστιατόρια κ.ά.), ενώ το 30% του τζίρου της προέρχεται από πωλήσεις στα περίπτερα.

Η εταιρεία πιστοποιήθηκε από το Lloyd’s Register Quality Assurance κατά ISO 9001, το οποίο εφαρμόζεται στον σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμφιάλωση μεταλλικού και επιτραπέζιου νερού. Παράλληλα, πιστοποιήθηκε από τον ίδιο φορέα κατά HACCP, που εφαρμόζεται στο σχεδιασμό, παραγωγή και εμφιάλωση μεταλλικού νερού.

Η διασφάλιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την εταιρεία, καθώς, όπως τονίζουν τα στελέχη της, ο καταναλωτής παραπλανείται από διάφορα σκάνδαλα που κατά καιρούς ξεσπάνε με τα εμφιαλωμένα νερά και πρέπει να είναι σε θέση να πληροφορείται ποιο προϊόν διασφαλίζει την ποιότητά του.

IBS Α.Ε.

Αναψυκτικά, μεταξύ των οποίων τη Sinalco cola, καθώς και ανθρακούχα αναψυκτικά με γεύση πορτοκάλι, λεμόνι και κοκτέϊλ φρούτων, διακινεί στην ελληνική αγορά η IBS. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1979 και έχει έδρα στην Αθήνα, ενώ είναι πλήρως καθετοποιημένη, καθώς εκτός από τα αναψυκτικά παράγει και τις συσκευασίες τους (τύπου pet). Τα προϊόντα διατίθενται σε τρεις συσκευασίες, σε φιάλη των 250 γραμμαρίων, του μισού λίτρου καθώς και του ενάμιση λίτρου, ενώ πωλούνται από το 70% των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσιάζουν μια σταθερά αυξητική τάση, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της εταιρείας, σε μια συνολική αγορά που διακρίνεται τα τελευταία χρόνια από στασιμότητα.

ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΛΕΠΕ ΤΕΥΧΟΣ 292