Με αφορμή τα δημοσιεύματα περί επικείμενης ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας και με δεδομένη τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας τους για τη διακίνηση των εμπορευμάτων, ο ΣΕΛΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία, μέσω του προέδρου του ΔΣ, κ. Θεόδωρου Βάρδα, εκφράζει τις απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο ΣΕΣΜΕ συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας , “την οποία η κυβέρνηση έχει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση να αποφασίσει και να υλοποιήσει”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση “να εξαντλήσει τον κοινωνικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και κυρίως τους εργαζόμενους, αφού τους  γνωστοποιήσει εκ των προτέρων με σαφήνεια και ξεκάθαρα ποιο είναι το πολιτικό της  σχέδιο. Ο διάλογος επί του εν λόγω σχεδίου της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, και η κυβέρνηση να αποφασίσει και να ανακοινώσει τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν. Η κυβέρνηση, κατόπιν των ανωτέρω, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ψήφιση νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών προστατεύοντας αποφασιστικά και με κάθε νόμιμο τρόπο το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών από οποιαδήποτε καταχρηστική απεργία και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας των λιμένων”.

Χαρακτηριστική είναι η τελική επισήμανση της ανακοίνωσης, στην οποία ο Σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση, αν δεν έχει έτοιμο τον τελικό σχεδιασμό και δεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε οριστική λύση  ιδιωτικοποίησης των λιμανιών της χώρας, να μην ξεκινήσει  καμία σχετική διαδικασία, ώστε να μην υποστεί η ελληνική οικονομία “εκ νέου τις παλινωδίες του περασμένου χειμώνα 2006, όταν  αναίτια”, όπως αναφέρεται, “αναστατώθηκε η οικονομική ζωή της χώρας με απροσδιόριστο κόστος για την αγορά και τους καταναλωτές, για να αποδειχθεί ότι τελικά η κυβέρνηση ούτε σχέδιο, ούτε θέληση, ούτε αποφασιστικότητα είχε για να ιδιωτικοποιήσει τα μεγάλα λιμάνια της χώρας”.