Το 2023 χαρακτηρίστηκε ως «χρονιά επαναφοράς» για την αγορά αλκοολούχων ποτών στις ΗΠΑ, με μείωση όγκων κατά -3%, αλλά αύξηση αξίας κατά +1%, σύμφωνα με μελέτη του IWSR. Παρά τις προκλήσεις από υψηλά αποθέματα και μειωμένα διαθέσιμα εισοδήματα, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν βασικός παράγοντας αξίας, προσθέτοντας πάνω από 7,5 δισ. δολάρια έως το 2028.

Η πανδημία και οι οικονομικές πιέσεις οδήγησαν σε πτώση των πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών, κρασιών και μπύρας, ενώ τα έτοιμα προς κατανάλωση ποτά (RTDs) παρουσίασαν οριακή αύξηση. Οι προβλέψεις του IWSR δείχνουν συνεχιζόμενες μειώσεις κατανάλωσης, με αναμενόμενη ετήσια μείωση 1% έως το 2028. Υψηλά επίπεδα αποθεμάτων αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το 2025 ή 2026, με την αύξηση της ζήτησης να είναι απαραίτητη για την κίνηση αυτών. Επίσης, η μεταπανδημική οικονομική κατάσταση και η προτεραιότητα των καταναλωτών στην υγεία έχουν μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ, με αυξημένη ζήτηση για προϊόντα χωρίς ή με χαμηλό αλκοόλ.

Τα αποστάγματα αγαύης και RTDs παραμένουν τομείς ανάπτυξης
Τα αποστάγματα αγαύης και τα RTDs παραμένουν τομείς ανάπτυξης, ενώ οι premium μπύρες και το prosecco διατηρούν ισχυρή καταναλωτική πίστη. Τα μη αλκοολούχα προϊόντα υπεραποδίδουν, με την κατανάλωση τους να διπλασιάζεται από 6% σε 13% μεταξύ τέλη 2023 και αρχές 2024.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter