Αναμένεται αργή, αλλά σταθερή άνοδος στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων το 2024, σύμφωνα με την έκθεση γαλακτοκομικού τομέα της Rabo Research για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αναλυτικότερα, οι χαμηλότερες αναμενόμενες τιμές των ζωοτροφών θα συμβάλουν σε βελτιωμένες προοπτικές περιθωρίου κέρδους, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής γάλακτος στις επτά κύριες εξαγωγικές περιοχές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 (ΗΠΑ, ΕΕ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη).

Βελτίωση των παγκόσμιων τιμών
Επιπλέον, σημειώνεται από τη Rabo Research ότι υπάρχουν θετικά σημάδια στον ορίζοντα για βελτίωση των παγκόσμιων τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά οι προκλήσεις στα περιθώρια κέρδους παραμένουν. Οι προβλέψεις για τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στις περισσότερες κύριες περιοχές δείχνουν ένα καλύτερο έτος μετά από ένα δύσκολο 2023. Η αύξηση της προσφοράς γάλακτος συνεχίζει να συναντά δυσκολίες, και η επιστροφή στην επέκταση της παραγωγής θα χρειαστεί χρόνο.

Η Rabobank αναφέρεται στη μειωμένη παραγωγή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ προσθέτει ότι θα διαγράψει θετικότερη τροχιά στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Επίσης, τους τελευταίους μήνες, η μειωμένη παραγωγή γάλακτος έχει εξισορροπηθεί από την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, ωστόσο, η έκθεση προσβλέπει σε αυξανόμενη ζήτηση μέχρι το τέλος του 2024.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter