Πρωτοπορεί ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Παντοπωλών Θεσσαλονίκης «Πρόοδος», υλοποιώντας το σχέδιο ανάπτυξης δικτύου ίδιων καταστημάτων (μίνι-μάρκετ) -ήδη λειτούργησε το πρώτο στην περιοχή των Μαλγάρων. Το δίκτυο αυτό, με την επωνυμία «Πρόοδος», θα αποτελείται από παντοπωλεία, επιφάνειας πωλήσεων 150 έως 250 τμ, τα οποία θα αναπτυχθούν σε περιοχές που δεν υπάρχουν καταστήματα των μελών του Συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Α. Παπαδόπουλο, πρόεδρο του συνεταιρισμού, επικρατέστερες περιοχές για την εγκατάσταση των νέων καταστημάτων είναι η Ηλιούπολη, η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος Θεσσαλονίκης.

Η «Πρόοδος» είναι μέλος του ομίλου αγορών Ελληνική Διατροφή Coop και αριθμεί σήμερα 122 μέλη (στον Νομό Θεσσαλονίκης και σε όμορους νομούς, όπως και στη Θάσο) και 110 πελάτες με τζίρο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρήσης προσέγγισε τα 25 εκατ. ευρώ. Αποτελεί μία από τις λίγες πρωτοβουλίες παντοπωλών που διατηρούν τη μορφή του συνεταιρισμού, δηλαδή δεν έχουν μετατραπεί σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Υπερσύγχρονο logistics center

H δημιουργία του δικτύου “Πρόοδος” αποτελεί μια καινοτομία, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα στηριχθεί στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νεόδμητου logistics center του συνεταιρισμού στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κόστους επένδυσης 2,2 εκατ. ευρώ (επιδοτήθηκε στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου).

Το καινούργιο αποθηκευτικό συγκρότημα, που αναπτύσσεται σε καλυμμένη επιφάνεια έκτασης 4.500 τμ, διαθέτει και ψυκτικές εγκαταστάσεις. Για την ώρα διαχειρίζεται συνολικά 16.200 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων. «Οι νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας μάς προσφέρουν τη δυνατότητα να στηρίξουμε πολύ περισσότερο τα μέλη μας, όπως και το εγχείρημα της δημιουργίας ίδιων καταστημάτων «Πρόοδος», χωρίς να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, λάθη που έπραξαν άλλοι συνεταιρισμοί», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στα μέλη του ο συνεταιρισμός, που ιδρύθηκε το 1946, εκτός της τροφοδοσίας, προσφέρει και μηχανογραφική υποστήριξη με έτοιμα πακέτα λιανικής, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους. Απαντώντας στο ερώτημά μας, εάν είναι εφικτή η συνένωση των δυνάμεων της Πρόοδος με τις δυνάμεις τεσσάρων ακόμα συνασπισμών παντοπωλών της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει πως κάτι τέτοιο έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι, προοπτικές, ακόμη και νομικές μορφές των εμπλεκόμενων εταιρειών.