Στο 9,6% «έκλεισε» ο πληθωρισμός του 2022 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με τον Δεκέμβριο να διαμορφώνεται στο 7,2% δείχνοντας ενδείξεις αποκλιμάκωσης σε σχέση με τον Νοέμβριο (8,5%), κυρίως χάρη στη μείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων.

Αντίθετα, στον τομέα των τροφίμων οι ανατιμήσεις συνεχίστηκαν και τον Δεκέμβριο στις περισσότερες κατηγορίες, και συγκεκριμένα στα νωπά ψάρια (+3,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο), στο χοιρινό (+2,4%), στο μοσχάρι (+2,2%), στο ελαιόλαδο (+2%), στα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικα (+2%), στα τυριά (+1,2%) και στο ψωμί (+0,8%). Αντίθετα, έντονα πτωτικά κινήθηκαν τα νωπά φρούτα (-6,1%), ενώ καθοδική τάση ακολούθησαν και οι τιμές των νωπών λαχανικών (-2,1%) και των μη σερβιριζόμενων αλκοολούχων ποτών (-2,2%).

Σε γαλακτοκομικά και αυγά οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
Εξετάζοντας συνολικά το 2022, η κατηγορία των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών είναι αυτή στην οποία καταγράφονται μακράν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 πιο «ακριβή» κατά 15,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, υπερδιπλάσια δηλαδή από τον μέσο πληθωρισμό (+7,2%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στις εξής κατηγορίες τροφίμων και ποτών:

  • Γαλακτοκομικά και αυγά: +25,6%
  • Έλαια και λίπη: +21,7%
  • Ψωμί και δημητριακά: +18,1%
  • Κρέατα: +17,8%
  • Καφές-κακάο-τσάι: +13,2%
  • Λαχανικά: +13,1%
  • Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων: +10,4%
  • Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά: +8,7%
  • Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα): +6,4%
  • Φρούτα: +2,7%
  • Ψάρια: +2,4%.

Όσον αφορά στην εστίαση (εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία), εκεί η αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν της τάξεως του 7,2%.

Ετήσιες μεταβολές (%) ΔΤΚ, Δεκέμβριος 2022 με Δεκέμβριο 2021

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter