Σε αλλαγή ονομασίας των τυριών ιδιωτικής ετικέτας που εμπορεύεται, συσκευάζει και μεταπωλεί αναμένεται σύντομα να προχωρήσει η εταιρεία Artima.

Ο ιδιοκτήτης της Artima, Γιώργος Ακριτίδης, μίλησε στο FOODReporter και εξήγησε το σκεπτικό του: «Εμείς χρησιμοποιούμε την κατοχυρωμένη ονομασία “Η ορεινή” και “Ο ορεινός” ή “To ορεινό”.

Τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη λέξη έχει προσεγγιστεί και έχει ψηλαφηθεί από πολλούς ανταγωνιστές, τόσο πολύ ώστε να μη γίνεται πια η σύνδεση με τα προϊόντα μας, στο μυαλό του καταναλωτή».

Συν τοις άλλοις, το 2021, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Ακριτίδης, είχε έρθει στην Artima ερώτημα από τον Agrocert αναφορικά με τη χρήση της λέξης «ορεινή» για τη γραβιέρα Νάξου που προμηθεύεται και εμπορεύεται η εταιρεία, με την υποσημείωση ότι δεν μπορεί αυτή η λέξη να υποστηρίζει Γεωγραφική Ένδειξη.

Η Artima απάντησε ότι πρόκειται περί κατοχυρωμένου brand name – διακριτικής ονομασίας, το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλα τυριά της εταιρείας, με έδρα τη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης.
Έκτοτε, όπως λέει στο FOODReporter ο κ. Ακριτίδης, δεν υπήρξε άλλη όχληση από τον Agrocert.

Και εγένετο… Ελάρτι;
«Μόλις τελειώσει το φιλμ της μεμβράνης εξωτερικής συσκευασίας σκέφτομαι σοβαρά να αλλάξω την ονομασία σε Ελάρτι», αφοπλιστικά δήλωσε ο κ Ακριτίδης.

Η λέξη «Ελάρτι» δεν έχει κάποια εννοιολογική σημασία, συσχετίζεται όμως οπτικά και ακουστικά με τη λέξη Ελλάδα και με το ίδιο το όνομα της εταιρείας: Artima.

Ο κ. Ακριτίδης παραδέχτηκε ότι η νέα ονομασία δεν εξασφαλίζει κάποια επιπλέον αξία για το τυρί, αλλά εκείνος ποντάρει στη διασύνδεση με την ονομασία της εταιρείας και στη διαφοροποίηση του ονόματος «σε κάτι άλλο από κάτι που έφθασε πια να είναι πολυχρησιμοποιημένο». Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η νέα ονομασία δεν είναι ακόμα οριστική.

Στροφή και σε ιδιοπαραγωγή λευκού τυριού
Σε παρόντα χρόνο, ανάμεσα στα υπόλοιπα προϊόντα του portfolio της με επώνυμη ετικέτα ή με ετικέτα Royal, η Artima εμπορεύεται και γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, γραβιεράκι κρητικό, κεφαλοτύρι σαγανάκι σε φέτες, μανούρι και μυζήθρα μαλακή, συνοδευόμενα με τη διακριτική ονομασία «Ο ορεινός, η ορεινή, το ορεινό». Η Artima πρόσφατα στράφηκε και σε ιδιοπαραγωγή λευκού τυριού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter