Η παραίτηση της ΜΕΒΓΑΛ από το "πρόγραμμα επιείκειας" της Επιτροπής Ανταγωνισμού δίνει απρόσμενη τροπή στην εν εξελίξει διαδικασία διερεύνησης του ενδεχομένου ύπαρξης καρτέλ γάλακτος, καθώς, όπως εκτιμάται, αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό το κατηγορητήριο της Επιτροπής κατά των γαλακτοβιομηχανιών. Η διοίκηση της εταιρείας φέρεται αποφασισμένη να μην εξυπηρετήσει "αλλότριες σκοπιμότητες" με την παραμονή της στο πρόγραμμα, στο οποίο είχε ενταχθεί με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η εκβίαση που είχε επιχειρηθεί εις βάρος της. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού του κ. Π. Παπαδάκη, προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ.

rn

 

Η παραίτηση της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από το “πρόγραμμα επιείκειας” της Επιτροπής Ανταγωνισμού δίνει απρόσμενη τροπή στην εν εξελίξει διαδικασία διερεύνησης του ενδεχομένου ύπαρξης καρτέλ γάλακτος. Η αλλαγή πλεύσης της ΜΕΒΓΑΛ εκτιμάται ότι αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό το κατηγορητήριο της Επιτροπής κατά των γαλακτοβιομηχανιών, καθώς πολλά είχαν στηριχθεί στις πιθανολογούμενες “αποκαλύψεις” της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκησή της έχει αποφασίσει να μην εξυπηρετήσει “αλλότριες σκοπιμότητες” με την παραμονή της στο πρόγραμμα, στο οποίο είχε ενταχθεί με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η εκβίαση που είχε επιχειρηθεί εις βάρος της, δεδομένου ότι και η ίδια ουδέποτε είχε συνομολογήσει την ύπαρξη καρτέλ με άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες. Εξάλλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού του κ. Π. Παπαδάκη, προέδρου της εταιρείας, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να καταθέσει πριν το Πάσχα, αλλά η σχετική διαδικασία αναβλήθηκε.

Συνεχίζεται η διαμάχη

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η δικαστική διελκυστίνδα μεταξύ της πρώην διευθύνουσας συμβούλου της ΜΕΒΓΑΛ, κας Μ. Χατζάκου, και της υφιστάμενης διοίκησης της εταιρείας. Στο προσκήνιο αυτή τη φορά βρέθηκε το ζήτημα της αναδιανομής των μετοχών, οπότε αναμένεται η απόφαση μετά την εκδίκαση σχετικής αγωγής της κας Χατζάκου. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ κατέθεσε πρόσφατα εταιρική αγωγή κατά της κας Χατζάκου, του συζύγου της και ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της για το θέμα των επενδύσεων της επιχείρησης στη Βουλγαρία. Η κα Χατζάκου έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και για άλλα ζητήματα, μηνύοντας και προσωπικά τον κ. Π. Παπαδάκη.

Σημειώνεται ότι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΜΕΒΓΑΛ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο προσέγγισής της με τη Vivartia ή άλλη γαλακτοβιομηχανία. Έτσι, οι επενδύσεις της ΜΕΒΓΑΛ για την επόμενη διετία εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 15 εκατ. ευρώ. Στο σχετικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται η δημιουργία μεγάλων παραγωγικών υποδομών, αλλά η έμφαση δίνεται στην οργάνωση των logistics.