Ο CEO του ομίλου Delhaize, Pierre-Olivier Beckers, δήλωσε στα μέσα Ιανουαρίου πως παρά τα θετικά αποτελέσματα σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις σε ΗΠΑ και Βέλγιο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ήταν απογοητευτικές.

Αιτιολόγησε τα αποτελέσματα αυτά λέγοντας πως οφείλονται στη συνεχιζόμενη πτώσης της καταναλωτικής δαπάνης και την επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και στην ένταση των ανταγωνιστικών πιέσεων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για ανάπτυξη και βελτίωση της κερδοφορίας, ο όμιλος αποφάσισε την αναδιοργάνωση του δικτύου. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2012 θα γίνει το κλείσιμο 146 καταστημάτων και αλλαγή brand άλλων 64. Αναλυτικά, η αλυσίδα θα κλείσει στην αγορά των ΗΠΑ 113 Food Lion, 7 Bloom και 6 Bottom Dollar Food. Τα υπόλοιπα 42 καταστήματα Bloom και τα 22 Bottom Dollar Food, θα μετατραπούν σε Food Lion. Αντίστοιχα, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα κλείσουν 20 καταστήματα.

Η απόφαση αυτή επιφέρει απώλεια περίπου 5.000 θέσεων εργασίας.

Με αυτές τις κινήσεις αναμένεται να υπάρξει εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό που ο Beckers δήλωσε πως πρόκειται να κατευθυνθεί στην αναδιοργάνωση του δικτύου των Food Lion και Bottom Dollar Food, αλλά και στην ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (βάσει του προγραμματισμού για συνολικές επενδύσεις 800-850 εκατ. ευρώ το 2012, όπου περιλαμβάνεται το άνοιγμα 200-230 καταστημάτων και η ανακαίνιση 200).

Επίσης, επιβεβαίωσε τον στόχο για ετήσια ανάπτυξη πωλήσεων 5%-7% έως το 2014 και το φιλόδοξο πλάνο για λειτουργία 450 νέων καταστημάτων εντός της επόμενης τριετίας. Στο τέλος του έτους, ο όμιλος είχε 3.408 καταστήματα.