Γιάννης Ζαμπετάκης, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας Τροφίμων

«All Greek to You» είναι το όνομα του εγχειρήματος που ετοιμάζει ο καθηγητής Χημείας Τροφίμων Γιάννης Ζαμπετάκης μαζί με άλλους επιστήμονες τροφίμων, με σκοπό την εισαγωγή στην αγορά της Ιρλανδίας ποιοτικών ελληνικών προϊόντων. Πρόκειται για μία ιδέα του κ. Ζαμπετάκη, ο οποίος στο παρελθόν ήταν αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όμως από το 2015 διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία, ενώ στο παρελθόν είχε ζήσει και στην Αγγλία, κι έτσι έχει βιώσει το… σύνδρομο στέρησης ελληνικών γεύσεων που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες όταν βγαίνουν εκτός συνόρων. «Το όραμά μας είναι να καταστήσουμε διαθέσιμα τρόφιμα υψηλής ποιότητας από την Ελλάδα στους Ιρλανδούς καταναλωτές.

Με την εταιρεία μας εισάγουμε μη κοντόληκτα τρόφιμα από την Ελλάδα στην Ιρλανδία, ώστε να καταστήσουμε τις ελληνικές γεύσεις και τρόφιμα προσβάσιμα στους Ιρλανδούς καταναλωτές. Δίνουμε έμφαση σε κορυφαίας ποιότητας ελληνικά τρόφιμα από την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και από ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Λέσβος και η Χίος», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του «All Greek to You». Μία ιστοσελίδα που, όπως ανέφερε μιλώντας στο FOODReporter ο κ. Ζαμπετάκης, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο για την εταιρεία, καθώς θα περιλαμβάνει και ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ ήδη σε αυτήν αναρτώνται κείμενα που συνδυάζουν «επιστημονικότητα», εφαρμογές και συνταγές των τροφίμων που θα εισάγει η εταιρεία, εξηγώντας με απλό τρόπο, χωρίς πολύπλοκους επιστημονικούς όρους, τη διατροφική αξία των ελληνικών τροφίμων και το πώς μπορούν να «παντρευτούν» με την ιρλανδική δίαιτα και διατροφή.

Προετοιμάζει την πρώτη παραγγελία
Αυτήν τη στιγμή, όπως σημείωσε ο κ. Ζαμπετάκης, η εταιρεία έχει καταλήξει σε έναν μικρό σχετικά αριθμό προμηθευτών από την Ελλάδα, στους οποίους περιλαμβάνονται η Agrifarm, η οποία θα εξάγει στην Ιρλανδία φακές και φασόλια, και η Kelyfos, που θα προμηθεύει φιστίκια και πάστα φιστικιού. Το εγχείρημα, αυτή την στιγμή, είναι στην προετοιμασία της πρώτης παραγγελίας από Ελλάδα, ενώ ο κ. Ζαμπετάκης έχει ήδη εντοπίσει ένα κατάστημα στην πόλη Killaloe, όπου θα στηθεί η βάση της εταιρείας, ενώ ο ίδιος θα επισκέπτεται και local farmers markets (κάτι σαν τις δικές μας λαϊκές αγορές). H λειτουργία του καταστήματος αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter