Παρά τις δυσκολίες, οι εταιρείες του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική τους, καταγράφοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα το 2022, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 12,5%, την κατανάλωση κατά 24,2% και τις εξαγωγές κατά 5,2%, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ. Το 2023, η ανοδική τάση επιβραδύνθηκε, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 2,3% και τις εξαγωγές κατά 4,3%. Παρά την πτώση, η εγχώρια κατανάλωση κατέγραψε αύξηση 4,9%.

Ισχυρή εξωστρέφεια και αυξανόμενη αξία εξαγωγών
Ο κλάδος εμφανίζει υψηλή εξωστρέφεια, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% της παραγωγής. Παρά τη μείωση του όγκου εξαγωγών το 2023, η αξία τους αυξήθηκε κατά 9,4%, ξεπερνώντας τα 106 εκατ. ευρώ, χάρη στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, το 75% των οποίων διαθέτει Γεωγραφική Ένδειξη. Σε διάστημα δεκαετίας (2014-2023), η παραγωγή αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 17,9%, η εσωτερική κατανάλωση κατά 16,4%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 18,1%. Η ανθεκτικότητα του κλάδου αποδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής εξωστρέφειας και της έμφασης στην ποιότητα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, από την οικονομική κρίση έως την πανδημία.

Τσίπουρο: Στροφή προς το εμφιαλωμένο προϊόν
Ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, τόνισε ότι το 2022 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για τον κλάδο, με σημαντικές αυξήσεις σε παραγωγή, εξαγωγές και κατανάλωση. Παρά τις προκλήσεις του 2023, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο λειτουργικό κόστος, οι γεωπολιτικές εντάσεις και το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ο κλάδος της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Ο κ. Μαυράκης υπογράμμισε ιδιαίτερα τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την κατηγορία τσίπουρου και τσικουδιάς, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς το εμφιαλωμένο προϊόν.

Όπως εξήγησε, το εμφιαλωμένο τσίπουρο παράγεται με αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχους που εγγυώνται τόσο την ποιότητά του, όσο και την ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών. «Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο χύμα ανώνυμο προϊόν, κάτι που διασφαλίζουν οι συστηματικοί και επίσημοι αποσταγματοποιοί», δήλωσε. Ωστόσο, οι προοπτικές για το 2024 εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξες, με τον κ. Μαυράκη να επισημαίνει την ανάγκη άμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων για την ελληνική ποτοποιία και αποσταγματοποιία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter