Με την αυγή του νέου έτους η «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού ανασύρθηκε από το τσουκάλι όπου έβραζε τόσα χρόνια και ζεματάει κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικάτα, σκορπίζοντας τον πανικό στους ασφαλισμένους που φοβούνται πλέον τα χειρότερα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να αρχίσουν σύντομα οι διαδικασίες της αξιολόγησης με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ενώ οι «θεσμοί» εμμένουν στην αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων –κάποιοι τα ανεβάζουν στα 6 δισ. ευρώ…

Στην ατζέντα του δίσεκτου 2016, πέραν του ασφαλιστικού, περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές αλλαγές, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, οι αποκρατικοποιήσεις κι ότι ακόμη ήθελε προκύψει με εντολή των «θεσμών». Θερμό, λοιπόν, προβλέπεται το 2016 όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τον πλανήτη, όπως διατείνονται πολλοί διεθνείς αναλυτές. Για παράδειγμα, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικά προβλεφτεί επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αφού θα επηρεάσει αρνητικά τις εισαγωγές αλλά και τη ζήτηση για πρώτες ύλες, που θα ακολουθήσει την πτωτική τους πορείας. Επιπρόσθετα η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου (το 2015 το Brent έχασε το 40% της αξίας του) έχει προκαλέσει ισχυρό οικονομικό πλήγμα σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Ρωσία, η Νιγηρία, η Νορβηγία και το Μεξικό.

Βελτιώνονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη λιανική

Επανερχόμενοι στη χώρα μας, αξίζει να επισημάνουμε ότι το ΙΟΒΕ στη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας διαπίστωσε ότι τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε οριακά ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, παραμένοντας όμως σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι τον Δεκέμβριο του 2014. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η άνοδος αυτή «είναι αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών, κυρίως στο λιανικό εμπόριο και δευτερευόντως στη βιομηχανία», ενώ αντίθετα στις υπηρεσίες και τις κατασκευές η απαισιοδοξία εντείνεται. «Παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου και την αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, καταγράφεται συνολικά εικόνα σταθερότητας του κλίματος κατά το τελευταίο τετράμηνο», επισημαίνει το ΙΟΒΕ. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο για τέταρτο κατά σειρά μήνα, φθάνοντας έτσι ουσιαστικά στα προ της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων επίπεδα του περασμένου Ιουνίου. Ο επιμέρους δείκτης στον κλάδο των τροφίμων, ποτών και καπνού παρέμεινε αμετάβλητος τον Δεκέμβριο, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε ο σχετικός δείκτης στους κλάδους της ένδυσης, των ειδών οικιακού εξοπλισμού και των αυτοκινήτων. Αντίθετα, επιδεινώθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα πολυκαστήματα.

Πιο αισιόδοξοι

Πάντως, παρά τις βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου, με ανοιχτά τα μέτωπα των «κόκκινων δανείων» και των κατασχέσεων και την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, οι Έλληνες καταναλωτές έδειξαν κάπως πιο αισιόδοξοι τον τελευταίο μήνα του χρόνου σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. «Η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης», τονίζει το ΙΟΒΕ, «είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, αφού οι υπόλοιπες μεταβλητές του επιδεινώνονται».

Απαισιοδοξία ή επίγνωση;

Αλλά η μικρή αυτή… δόση αισιοδοξίας δεν ήταν αρκετή για να «γκρεμίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά από τον θρόνο της πρώτης θέσης της απαισιοδοξίας στην ΕΕ. Σε μεγάλη απόσταση ακολουθεί η Βουλγαρία, ενώ έπονται η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία. Έτσι, λοιπόν, το ποσοστό των πολιτών που προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης περιορίζεται στο 60% από 72% τον Νοέμβριο, ενώ κατά το 23% (έναντι 17%) δεν προβλέπουν καμιά μεταβολή της κατάστασής τους. Από την άλλη πλευρά, μόνο κατά το 6% προβλέπουν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ κατά το 80% αναμένουν το αντίθετο. Κατά το 80% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν θεωρούν καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ μόλις κατά το 7% ότι ελπίζουν πως κάτι μπορεί να αποταμιεύσουν. Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις τους και για την ανεργία, αφού κατά το 80% πιστεύουν ότι θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα και μόνο κατά το 7% ότι θα μειωθεί.

Αυξάνεται η μερική απασχόληση

Το τρίτο τρίμηνο του έτους θεωρείται ως το «καλό» για το λιανικό εμπόριο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την απασχόληση, καθώς η αυξημένη τουριστική κίνηση δημιουργεί νέες –έστω βραχύβιες– θέσεις εργασίας. Όταν λέμε «θέσεις εργασίας» δεν εννοούμε μόνο τις προσλήψεις μισθωτών που γίνονται στις τουριστικές περιοχές, αλλά και το άνοιγμα χιλιάδων μικρών καταστημάτων που λειτουργούν τρεις-τέσσερις μήνες τον χρόνο (μίνι μάρκετ, μικρά καταστήματα τροφίμων και τουριστικών ειδών κλπ).

Η αύξηση του τουρισμού κατά το περσινό καλοκαίρι φαίνεται πως επέδρασε θετικά στην απασχόληση στις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς για πρώτη φορά μετά το 2008 καταγράφηκε αύξηση των θέσεων εργασίας το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

  • Οι απασχολούμενοι στο εμπόριο, από 630.300 το τρίτο τρίμηνο του 2014 αυξήθηκαν σε 676.800 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Δηλαδή καταγράφηκαν 46.500 νέες θέσεις εργασίας.
  • Το εμπόριο είναι ο κλάδος με τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Το 18,4% του συνόλου των απασχολούμενων εργάζεται σε εμπορικές επιχειρήσεις. Την πρωτιά κατέχει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό 23,5% και ακολουθούν η Αττική με 20,3%, τα Ιόνια Νησιά με 20% και η Κεντρική Μακεδονία με 19,1%. Ουραγός είναι η Δυτική Μακεδονία με 14,2%.
  • Από την αρχή της κρίσης, δηλαδή σε σύγκριση με το 2008, στον κλάδο του εμπορίου έχουν χαθεί 164.400 θέσεις εργασίας, ενώ το αρνητικό ρεκόρ ανήκει στο 2014, όταν η «χασούρα» έφτασε τις 210.900 θέσεις εργασίας.

Με τη φετινή άνοδο η απασχόληση στον κλάδο πλησίασε τα επίπεδα του 1998, χωρίς πάντως να τα πιάσει… Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι σημαντικό μέρος των νέων θέσεων εργασίας αποτελούν οι θέσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρούμε ότι το περασμένο καλοκαίρι οι θέσεις μερικής απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο έφτασαν τις 71.700, έναντι 55.900 το καλοκαίρι του 2014. Δηλαδή, καταγράφηκε μια αύξηση 15.800 τέτοιων θέσεων, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια ποτέ η αντίστοιχη αύξηση δεν ξεπέρασε τις 5-6 χιλιάδες. Σε σχέση με το 2008, οι θέσεις μερικής απασχόλησης στο εμπόριο αυξήθηκαν κατά 75,7%, ενώ στο σύνολο της οικονομίας η αύξηση ήταν 30,4%. Πολύ πιο εντυπωσιακή ήταν η αντίστοιχη αύξηση στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, που το ίδιο διάστημα έφτασε το 167,5%. Οι δύο κλάδοι απασχολούν συνολικά 127.600 άτομα μερικώς απασχολούμενα, δηλαδή το 38,2% του συνόλου των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας, από 24,1% που ήταν το μερίδιό τους το 2008.