Συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο του 2003 η αυξητική τάση του κύκλου εργασιών του ομίλου ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ. Οι πωλήσεις της μητρικής αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2002, τα EBIDTA κατά 1,8% και τα κέρδη της προ φόρων κατά 6,5%. Σε ενοποιημένη βάση οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8,8%, τα EBIDTA κατά 29,4% και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,06 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τη ζημία των 2,8 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

Συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο του 2003 η αυξητική τάση του κύκλου εργασιών του ομίλου ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, του οποίου τα επενδυτικά πλάνα στοχεύουν πλέον με μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπεται η πρωτεύουσα και κυρίως τα Μεσόγεια.

Ειδικότερα, στο διάστημα 1ης Ιανουαρίου-30ής Σεπτεμβρίου 2003, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 7,6% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2002 –από 531,4 εκατ. ευρώ σε 571,6 εκατ. ευρώ– ενώ τα κέρδη της προ αποσβέσεων και τόκων ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ, έναντι 19,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002 (αύξηση 1,8%). Τα κέρδη της προ φόρων αυξήθηκαν κατά 6,5%, διαμορφούμενα σε 5,87 εκατ. ευρώ έναντι 5,51 εκατ. ευρώ. Σημαντικότερη βελτίωση παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση: Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 8,8% –από 600,4 εκατ. ευρώ σε 653 εκατ. ευρώ– τα κέρδη του προ αποσβέσεων και τόκων ανήλθαν σε 28,7 εκατ. ευρώ, έναντι 22,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002, παρουσιάζοντας αύξηση 29,4%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,06 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με τη ζημία των 2,8 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

Νέα καταστήματα σε Πειραιά και Χαλάνδρι

Δύο νέα καταστήματα, το ένα στην κεντρική αγορά του Πειραιά και το δεύτερο στη Λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι, αναμένεται να ενισχύσουν την αυξητική πορεία των πωλήσεων του ομίλου κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2003. Το κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει έναν από τους δύο νέους τύπους καταστημάτων που εισήγαγε η εταιρεία.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στο «σελφ σέρβις», το κατάστημα του Πειραιά είναι το πρώτο city market που εγκαινιάζεται στις αγορές της Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος DELHAIZE. Πρόκειται για ένα ταχείας αυτοεξυπηρέτησης κατάστημα που ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες του πολυάσχολου καταναλωτή.

Το κατάστημα του Χαλανδρίου, με χώρο πώλησης 1.500 τμ, επίσης απευθύνεται στον καταναλωτή που δεν αφιερώνει πολύ χρόνο στις αγορές του, καθώς είναι κατάστημα αμιγούς αυτοεξυπηρέτησης (self service) και επιπλέον εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα του self scanning. Χάρη στο self-scanning ο πελάτης σκανάρει ο ίδιος τα προϊόντα που επιλέγει και πληρώνει στο ταμείο χωρίς να χρειάζεται να αδειάζει και να ξαναγεμίζει το καλάθι του.

Επέκταση στη Θεσσαλονίκη

Η διοίκηση του ομίλου δρομολογεί την ταχύτερη επέκτασή της στην περιοχή της συμπρωτεύουσας. Τα πλάνα της προβλέπουν έως το 2007 σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε καταστήματα 1.000-1.500 τμ όσο και σε μικρότερα, τύπου city. Παράλληλα ο όμιλος έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες δημιουργίας μεγάλης κεντρικής αποθήκης στη Θεσσαλονίκη, ώστε να καλύψει αποτελεσματικότερα τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες του δικτύου του στην εν λόγω περιοχή και την ευρύτερη περιφέρεια. Όπως επισημαίνεται, η λειτουργία των νέων κεντρικών αποθηκών θα ανοίξει τον δρόμο στην αλυσίδα για την επέκτασή της στη Βόρειο Ελλάδα και εκτός συνόρων του νομού Θεσσαλονίκης. Βέβαια, ανάλογες επενδύσεις αναμένεται να υλοποιηθούν εφόσον πρώτα η αλυσίδα εδραιωθεί με περισσότερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Στοιχεία για την ανάπτυξη του ομίλου στη Βόρειο Ελλάδα έδωσε η διοίκησή του κατά την παρουσίαση της εισηγμένης ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, στο πλαίσιο πρόσφατης επενδυτικής ημερίδας που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο ΣΒΒΕ και το ΧΚΘ.