Η ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ παρουσίασε πτώση στην κερδοφορία της στο α’ εξάμηνο του 2003 λόγω των μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιεί σε νέα καταστήματα και ανακαινίσεις παλαιών –τα EBIDTA ανήλθαν σε 12,8 εκατ. ευρώ έναντι 13,5 εκατ. ευρώ το 2002 και τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 3,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 8,5%, φτάνοντας τα 386 εκατ. ευρώ έναντι 355,9 εκατ. ευρώ.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι δείκτες κερδών της ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στο α’ εξάμηνο του 2003. Η εταιρεία παρουσιάζει πτώση στην κερδοφορία της λόγω των μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιεί σε νέα καταστήματα και ανακαινίσεις παλαιών. Ο όμιλος εμφανίζει αναστροφή των ζημιών του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, παρουσιάζοντας οριακά κέρδη. Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδά του τόσο σε εταιρική όσο και σε ενοποιημένη βάση.

Ο κύκλος εργασιών της ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ κατά το α’ εξάμηνο του 2003 αυξήθηκε κατά 8,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002, φτάνοντας τα 386 εκατ. ευρώ έναντι 355,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ αποσβέσεων και τόκων (EBIDTA) ανήλθαν σε 12,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με τα 13,5 εκατ. ευρώ το 2002, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 3,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τον κ. Κ. Μαχαίρα, γενικό διευθυντή της εταιρείας, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε δαπάνες για την ίδρυση νέων καταστημάτων και τις ανακαινίσεις, οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν τους καρπούς του στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο κ. Μαχαίρας πρόσθεσε επίσης ότι τα αποτελέσματα έχουν επηρεαστεί από εγγραφές που αφορούν προβλέψεις δαπανών, σύμφωνα με τη νέα πιο συντηρητική λογιστική πρακτική που υιοθέτησε η αλυσίδα.

Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών της ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ αυξήθηκε το α’ εξάμηνο του 2003 κατά 9,7%, φτάνοντας τα 438,1 εκατ. ευρώ έναντι 399,2 εκατ. ευρώ το 2002. Τα κέρδη προ αποσβέσεων και τόκων (EBIDTA) ανήλθαν σε 17,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26% συγκρινόμενα με τα 13,9 εκατ. ευρώ του προηγούμενου χρόνου. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 433 χιλ. ευρώ, καταγράφοντας αισθητή βελτίωση σε σχέση με τη ζημία των 2,1 εκατ. ευρώ του 2002.

Αναπτυξιακή δραστηριότητα

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2003 συνεχίστηκε η αναπτυξιακή δραστηριότητα της εταιρείας με την ανακαίνιση πέντε καταστημάτων πρώην Τροφό, που φέρουν πλέον το σήμα Άλφα-Βήτα (Αγ. Βαρβάρας, Καλογρέζας, Καλλιθέας, Κορίνθου και Πατρών), καθώς επίσης και τη μετατροπή ενός ακόμα καταστήματος σε City Market (Μεταμόρφωση). Ένα νέο κατάστημα της αλυσίδας άνοιξε στην Αττική, στη Νέα Μάκρη, και δύο σούπερ μάρκετ επεκτάθηκαν –στο κατάστημα της Νέας Σμύρνης (25ης Μαρτίου 5) προστέθηκε ένας ακόμη όροφος και έγιναν αλλαγές στον εξοπλισμό του, ενώ στο κατάστημα της Πατησίων ο πρώτος όροφος ενισχύθηκε με 180 τ.μ. επιπλέον. Το δίκτυο των καταστημάτων franchising της ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ έχει επεκταθεί με δέκα καταστήματα Τροφό Market στην Αττική και την περιφέρεια. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Μαχαίρα: «Το δεύτερο εξάμηνο προμηνύεται για την εταιρεία ιδιαίτερα δυνατό. Θα προχωρήσουμε στην ανακαίνιση των τελικών μαγαζιών της ΤΡΟΦΟ, με ταυτόχρονη αλλαγή της ονομασίας τους σε Άλφα-Βήτα. Παράλληλα προετοιμάζουμε την πλήρη ένταξη της ΤΡΟΦΟ στην ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ το 2004».

Σημειώνεται ότι όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες συνέβαλαν άμεσα στην αύξηση των πωλήσεων της αλυσίδας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή της, «το πιο σημαντικό μέρος των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη ριζική ανακαίνιση του καταστήματος του Ελληνικού και με ένα νέο κατάστημα στο Χαλάνδρι, όπου ο Αθηναίος καταναλωτής θα γνωρίσει τις πλέον καινοτόμες και πρωτοποριακές εφαρμογές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων». Σημειώνουμε ότι η μεν ανακαίνιση του καταστήματος στο Ελληνικό ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, το δε κατάστημα του Χαλανδρίου, «το πρώτο πραγματικό self-service στην Ελλάδα», σύμφωνα με δήλωση του κ. Μαχαίρα, βρίσκεται στη φάση της κατασκευής του.

Σχέδια για 5 νέα καταστήματα Τα σχέδια του ομίλου περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων καταστημάτων στο Αίγιο, τη Θεσσαλονίκη, το Μενίδι και τον Περισσό. Στο στόχαστρο της εταιρείας για τη δημιουργία νέων λιανεμπορικών μονάδων είναι επίσης οι περιοχές Μαρκόπουλου, Αμαρουσίου, Πειραιά, Π. Φαλήρου και Σπάτων.