Ευκαιρίες ανάπτυξης της ελληνικής ζυθοποιίας μέσω των εξαγωγών, της δημιουργίας νέων τοπικών σημάτων και της αύξησης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά διαβλέπει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης. Στη συνέντευξή του υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δεκτά τα αιτήματα του κλάδου, ώστε να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή του πορεία και να ενισχυθεί η εισφορά του στην οικονομία.

Προσθέτει δε ότι οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών σε θεσμικό και φορολογικό επίπεδο δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα από την υιοθέτησή τους έχουν να κερδίσουν τόσο η αγορά όσο και το Δημόσιο.

σελφ σέρβις: Υπό την σκέπην της Ένωσης βρίσκονται τα ισχυρά σχήματα της αγοράς, καθώς και οι μικρότερες δυνάμεις. Τι σας έκανε να ξεπεράσετε, μετά από πολλά χρόνια, τις επιμέρους διαφορές σας και να συγκροτήσετε κοινό μέτωπο;

Αλέξανδρος Καραφυλλίδης: H Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ιδρύθηκε αρχικά ως Ένωση Μεγάλων Ελληνικών Ζυθοποιείων. Ωστόσο, στην τόσο δύσκολη οικονομική περιπέτεια που περνάει η χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι πιέζονται, ανάμεσά τους και η ζυθοποιία, διαπιστώθηκε η ανάγκη για μια ενιαία και δυναμική εκπροσώπηση, που θα προβάλλει τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου και θα θωρακίζει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Σήμερα η Ένωση αποτελείται από εννέα μέλη, με ισότιμη εκπροσώπηση μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων, και αποτελεί το μοναδικό όργανο στο οποίο εκπροσωπείται το σύνολο του κλάδου.

Ο κλάδος της ζυθοποιίας αποτελεί σήμερα πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα το 2015 ανήλθαν σε 640 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπίρα το 2016 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 160 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασε συνολικά τα 1,9 δισ. ευρώ. Στόχος της Ένωσής μας είναι η υποστήριξη των ζυθοποιών σε όλη την Ελλάδα, μέσω της προώθησης προτάσεων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κλάδου και της ελληνικής παραγωγής, στην ανάδειξη της συνεισφοράς του κλάδου στην οικονομία και την κοινωνία και στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη της υπεύθυνης, νόμιμης και ήπιας κατανάλωση της μπίρας.

Αναπτυξιακές προτάσεις χωρίς κόστος για το Δημόσιο
σ. σ.: Εφόσον η κυβέρνηση υιοθετήσει τις προτάσεις σας, νομοθετικές, επενδυτικές και φορολογικές, πόσες νέες θέσεις εργασίας θα προσφέρει ο κλάδος και τι κεφάλαια θα επενδυθούν;

Α. Κ.: Είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε προβλέψεις και να μιλήσουμε με συγκεκριμένα νούμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κλάδος της ζυθοποιίας θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα, να προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι η δέσμη των πέντε προτάσεών μας δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η υιοθέτησή τους θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της καινοτομίας, την τόνωση της εγχώριας παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας και τελικά τη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία. Είναι αδιανόητο ο κλάδος της ζυθοποιίας στην Ελλάδα να λειτουργεί βάσει του Βασιλικού Διατάγματος 2963/1922, το οποίο στηρίχτηκε στο γερμανικό νόμο περί καθαρότητας της μπίρας, που το 2016 γιόρτασε 500 χρόνια ζωής! Επίσης είναι αδιανόητο βάσει αυτού του νόμου να απαγορεύεται στους Έλληνες ζυθοποιούς να χρησιμοποιούν φρούτα εγχώριας παραγωγής στην παραγωγή μπύρας, να μην μπορούν να παράγουν και να εμφιαλώνουν ποτά από ζύμωση πχ μηλίτη, πράγμα που αυτομάτως θα ενδυνάμωνε την εγχώρια αγροτική παραγωγή και θα ωθούσε στην παραγωγή νέων προϊόντων στην χώρα μας, προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%. Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας θέματα η συμμετοχή των ζυθοποιείων στα επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η παροχή κινήτρων σε αγρότες και ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπίρας, καθώς και η μείωση του ΕΦΚ στη μπίρα, ώστε να συγκλίνει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ελληνική μπίρα αναπτύσσεται δυναμικά
σ. σ.: Τα τελευταία χρόνια διευρύνεται η παραγωγική βάση της ζυθοποιίας, με την εμφάνιση περισσότερων μικρών ζυθοποιείων. Πώς το σχολιάζετε;

Α. Κ.: Πράγματι η ανάπτυξη των μικροζυθοποιείων αποτελεί μια δυναμική τάση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μόνο στην εξαετία 2011-2016 οι μικρές ζυθοποιίες αναπτύχθηκαν κατά 123%, αποκτώντας δυναμική παρουσία και στην ηπειρωτική και στην νησιωτική Ελλάδα και συνολική παραγωγή το 2015 περί τα 450.000 εκατόλιτρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμβολή των μικροζυθοποιείων είναι ουσιαστική όχι μόνο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε εθνικό επίπεδο αλλά και στην τόνωση της τοπικής απασχόλησης και της τοπικής παραγωγής. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συμβάλλουν σημαντικά στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλές μπίρες που παράγονται σε μικροζυθοποιεία έχουν βραβευθεί με σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

σ. σ.: Το 2015 οι εξαγωγές μπίρας από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 89% στα 432.000 εκατόλιτρα. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη τριετία και που εκτιμάτε ότι θα κλείσουν φέτος οι εξαγωγές σε όγκο;

Α. Κ.: Οι εξαγωγές αποτελούν δυναμικό κομμάτι του κλάδου, οι οποίες σημειώνουν αναπτυξιακή πορεία. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στη διάρκεια της κρίσης μέλη της Ένωσής μας προχώρησαν σε συμφωνίες για εξαγωγές προϊόντων τους σε διάφορες χώρες, με σκοπό να κάνουν την ελληνική μπίρα γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύω ότι οι εξαγωγές ελληνικής μπίρας θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ανοδική τάση και στο μέλλον, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενδυνάμωση του κλάδου και στην ενίσχυση των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Συρρίκνωση άνω του 20% την τελευταία εξαετία
σ. σ.: Πόσο επηρέασε η κρίση τα μεγέθη της αγοράς σας, σε όγκο και αξία; Πώς έκλεισε το 2016 γι’ αυτήν;

Α. Κ.: Τα τελευταία 6 χρόνια η αγορά της μπίρας συρρικνώθηκε τουλάχιστον κατά 20%, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2016 δείχνουν ότι η αγορά κινήθηκε στα επίπεδα του 2015. Αξιοσημείωτο είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η αγορά μας κινήθηκε πτωτικά, καθώς η κατανάλωση επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ΕΦΚ και τη συνολική αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, που μείωσε περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

σ. σ.: Η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας. Γιατί;

Α. Κ.: Η μπίρα άρχισε τα τελευταία χρόνια να εντυπώνεται στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή ως οικονομική και υγιεινή επιλογή για όλες τις περιστάσεις και για όλο τον χρόνο. Αυτό φαίνεται και από τις μετρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας –την περίοδο της κρίσης η μπίρα έχασε το μικρότερο μερίδιο σε σχέση με άλλες κατηγορίες προϊόντων. Επίσης δημιουργούνται συνεχώς νέες ετικέτες, χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά και συνταγές. Η μπίρα είναι προϊόν με πλούσια ιστορία, με συστατικά που ταιριάζουν σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής και με εξαιρετική σχέση value for money, χαρακτηριστικά που ο Έλληνας έχει αρχίσει να εκτιμά δεόντως.

Στενές σχέσεις με μικρούς-μεγάλους λιανέμπορους
σ. σ.: Οι αλλαγές στο οργανωμένο λιανεμπόριο και η συγκέντρωσή του πόσο επηρεάζουν τις μεταξύ σας σχέσεις;

Α. Κ.: Τέτοιες αλλαγές δεν συμβαίνουν αποκλειστικά στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που εμείς έχουμε στόχο ως παραγωγοί και προμηθευτές, είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής αξίας για τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να χτίζουμε στενές σχέσεις με τους πελάτες μας λιανέμπορους, είτε μικρούς είτε μεγάλους, βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος και με γνώμονα την προσφορά στον καταναλωτή της βέλτιστης δυνατής εμπειρίας.