Αυτοί είναι οι άξονες, στους οποίους η Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ βασίζει εδώ και 84 χρόνια την ανάπτυξή της. Όπως δηλώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα, «το μυστικό της επιτυχίας είναι να επενδύει κανείς σε σταθερές αξίες. Μόνο έτσι μπορεί να διεκδικεί την ανάπτυξη και να αντιμετωπίζει κάθε αντιξοότητα»..

Όπως μας είπε η κυρία Χαζάπη-Πίττα στην έναρξη της συζήτησής μας, για την αντιμετώπιση της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας
η Αττική Μελισσοκομική εταιρεία βρίσκεται σε εγρήγορση για διαρκή προσαρμογή στις συνθήκες. «Κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι η εξωστρέφεια και σε αυτή συγκλίνουν οι περισσότερες δράσεις μας.

Ευτυχώς η κατανάλωση του μελιού παρουσιάζει αξιοσημείωτη σταθερότητα ή και άνοδο, επειδή θεωρείται απαραίτητο στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής. Θυμίζω ότι από το 2006 το μέλι έχει ανακηρυχθεί ως εθνικό προϊόν».

σελφ σέρβις: Ποια είναι η εικόνα του ισολογισμού της εταιρείας σας το 2011;
Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα:
Η γενικότερη κατάσταση της αγοράς επηρέασε και τα δικά μας αποτελέσματα. Είχαμε μια κάμψη πωλήσεων κυρίως στις αρχές του 2011. Όμως, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με διάφορες ενέργειες, αυξήσαμε το μερίδιό μας. Η θετική αυτή εξέλιξη είχε διάρκεια επιδράσεων και εκτιμούμε ότι θα αποδώσει θετικά και το 2012.

Εξωστρέφεια και παγκόσμιες διακρίσεις

σελφ σέρβις: Πόσο συμβάλλουν στην πορεία της εταιρείας σας οι εξαγωγές; Σε πόσες χώρες διακινείτε προϊόντα σας;
Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα:
Από την ίδρυσή της μέχρι τώρα η εταιρεία μας σταθερά εξάγει τα προϊόντα της. Επενδύσαμε και επενδύουμε στις εξαγωγές. Στηρίζουμε ποικιλοτρόπως το επώνυμο μέλι κι αυτό συμβάλλει διαχρονικά στη συνεχή ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας μας.

Τα προϊόντα μας είναι τοποθετημένα σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κίνα, με παρουσία σε επίλεκτα καταστήματα, όπως τα Harrod’s και Fortnum & Mason στο Λονδίνο, τα Zabar’s στη Νέα Υόρκη και τα Μιtsukoshi στο Τόκιο.

Αξιοποιούμε τη μοναδική, την ανεπανάληπτη ποιότητα του μελιού που προσφέρει η ελληνική φύση και τη συνδυάζουμε με την εμπειρία και τη γνώση μας στην επιλογή των καλύτερων ποικιλιών μελιού κάθε περιοχής της Ελλάδας. Στηρίζουμε την τεχνογνωσία μας στην αγάπη με την οποία περιβάλλουν το προϊόν όλοι όσοι ασχολούνται στη χώρα μας με αυτό –παραγωγοί, επιστήμονες και συσκευαστές.

Εξασφαλίζουμε με το συνεχή εκσυγχρονισμό της επιχείρησής μας τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, τις υψηλές συνθήκες υγιεινής και πρότυπους κανόνες ελέγχου και τυποποίησης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κινηθήκαμε καινοτόμα και πρωτοποριακά αναφορικά με τα προϊόντα, τις συσκευασίες, την τακτική προβολής και την έρευνα. Τα προϊόντα μας Αττική (μέλι από θυμάρι και άλλες ανθοφορίες) και Φίνο (μέλι δάσους) αναγνωρίζονται παγκοσμίως κι έχουν διακριθεί με τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία.

Θεμέλιο της δράσης μας η καινοτομία

σελφ σέρβις: Τι περιεχόμενο δίνετε στην έννοια της καινοτομίας αξιακά και επενδυτικά;
Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα:
Η καινοτομία αποτελεί θεμέλιο της εταιρικής μας κουλτούρας και στάση που χαρακτηρίζει την καθημερινή μας λειτουργία. Θυμίζω ότι στη συσκευασία εμείς πρώτοι εφαρμόσαμε το full easy-open καπάκι, όπως επίσης το smart-pack στις μερίδες μελιού για τα ξενοδοχεία, το οποίο μάλιστα πήρε παγκόσμιο βραβείο καινοτόμου συσκευασίας, ή τη συσκευασία pet ελεγχόμενης ροής, που επίσης απέσπασε βραβείο συσκευασίας.

Η δράση μας συνοπτικά περιλαμβάνει την ενίσχυση ερευνών, μελετών και επιστημονικών ανακοινώσεων για το μέλι, την ενημέρωση, παρότρυνση και στήριξη των προσπαθειών εκσυγχρονισμού του κλάδου. Ταυτόχρονα, με συνεχείς επενδύσεις στην οργάνωση, τον ποιοτικό έλεγχο και την προβολή του προϊόντος, υποστηρίζουμε την επωνυμία των προϊόντων μας στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά του μελιού.

Σε θέματα ποιότητας έχουμε συνεργαστεί με πανεπιστήμια κι επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των μελισσοκομικών ερευνών, για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού και την απόδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, όπως άλλωστε και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας που κάνει το ελληνικό μέλι απαράμιλλης ποιότητας.

Παράλληλα εκδίδουμε σχετικά βιβλία, παρέχουμε δωρεάν συμβουλές, ενισχύουμε τη γνώση και μεθοδολογία των μελισσοκόμων με σεμινάρια, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το δικό μας Τμήμα Ανάπτυξης Μελισσοκομίας. Οι πρακτικές μας στον τομέα αυτό αναγνωρίζονται ως πρωτοπόρες διεθνώς στον κλάδο.

Επίσης, παρουσιάσαμε νέα προϊόντα τόσο σε μέλια, όπως τα Αττική Θυμάρι Νησιών, Αττική Έλατο, Νέκταρ Πευκόμελο και Νέκταρ Ανθόμελο, όσο και σε άλλα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με την επωνυμία Αττική, βασισμένα σε καινοτόμες συνταγές, όπως το ταχίνι με μέλι κι ο χαλβάς με μέλι, και βέβαια τα υποβρύχια και τα λουκούμια Αττική.


Σταθερή στρατηγική

σελφ σέρβις: Έχει επίδραση η ύφεση, σε κατεύθυνση αλλαγών, στη στρατηγική σας;
Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα:
Ούτε η στρατηγική μας έχει αλλάξει ούτε οι στόχοι μας. Απλώς προσαρμόζονται τα μέσα κι οι τακτικές για την επίτευξή τους. Σταθερή μας πολιτική παραμένει να ενισχύουμε το εξαγωγικό μας προφίλ και να εδραιώνουμε τα προϊόντα μας στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά.

Άλλωστε, το μοντέλο που ακολουθούμε, για την ενίσχυση της επώνυμης ζήτησης των προϊόντων μας, έχει στο κέντρο του την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είμαστε αναγκασμένες να δρούμε μόνες, στηριζόμενες σε όλο και λιγότερα μέσα, σε όλο και λιγότερα εφόδια.

Πρέπει, λοιπόν, να ανοίγουμε τον ορίζοντα της σκέψης και των ενεργειών μας, λειτουργώντας πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους και βελτιώνοντας τις μεθόδους και τις διαδικασίες μας. Νέα προϊόντα, νέες συνεργασίες και συμμαχίες, νέες συσκευασίες, νέες προσφορές είναι τομείς που χρειάζονται εξυπνάδα και εφευρετικότητα.

Η πρόοδος της ελληνικής μελισσοκομίας

σελφ σέρβις: Ποιο είναι το επίπεδο των Ελλήνων παραγωγών μελιού; Μπορεί να βελτιωθούν οι τεχνικές τους και η ποιότητα της παραγωγής τους;
Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα:
Οι σωστοί μελισσοκόμοι και βέβαια όλοι οι συνεργάτες μας, με την βοήθεια και συμπαράσταση της εταιρείας μας, έχουν πλήρη γνώση, εφαρμόζουν ορθές μελισσοκομικές πρακτικές, έχουν εκσυγχρονίσει τα μελισσοκομεία τους και σέβονται απόλυτα το προϊόν.

Η παραγωγή του κλάδου έχει πλούσια υποδομή, που αξιοποιεί τα μοναδικά ποιοτικά πλεονεκτήματα του προϊόντος. Σημειώστε ότι στη χώρα μας έχουμε τη μεγαλύτερη πυκνότητα κυψελών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την αποκλειστική απασχόληση στη μελισσοκομία –λίγο πριν την κρίση διαπιστώναμε ότι πολλοί νέοι άρχισαν να απασχολούνται επαγγελματικά με αυτήν.

Συνεργαζόμαστε περίπου με 2.000 επαγγελματίες μελισσοκόμους εκ των οποίων κάποιοι είναι τρίτης ή τέταρτης γενιάς μελισσοκόμοι, τους οποίους στηρίζουμε πολύμορφα και συστηματικά, προκειμένου να έχουν ένα υψηλό ποιοτικό επίπεδο παραγωγής.

σελφ σέρβις: Γιατί οι Έλληνες εξακολουθούν να καταναλώνουν χύμα μέλι;
Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα:
Το μέλι σε όλη την ΕΕ καλύπτεται από κάθετη οδηγία, βάσει της οποίας, για να χαρακτηρισθεί ένα προϊόν ως μέλι, πρέπει να είναι ένα ελεγμένα 100% φυσικό προϊόν, με απαγορευμένη την οποιαδήποτε ανάμιξη.

Για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται καν η αναγραφή των λέξεων «φυσικό», «αγνό», «ατυποποίητο», «άβραστο» κλπ συνοδευτικά στο προϊόν, αφού μόνη η λέξη «μέλι» τα προϋποθέτει όλα τούτα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι καταναλωτές δεν έχουν κατανοήσει ακόμα πλήρως τη σημασία των εγγυήσεων ποιότητας των αξιόπιστων εταιρειών.