Επιταχύνεται η διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Aldi, καθώς η αλυσίδα επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή της από την Ελλάδα, δεδομένου ότι προετοιμάζεται για επενδύσεις σε άλλες αγορές, πιθανώς και στη Βουλγαρία. Προανάκρουσμα εξελίξεων ενδέχεται να αποτελεί το γεγονός της μετακίνησης των κεντρικών υπηρεσιών της Aldi στη Θεσσαλονίκη από το νεότευκτο Logistics Center της εταιρείας (ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου) σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θέρμης.

Το εν λόγω Logistics Center αποτελεί το πλέον ακριβό περιουσιακό στοιχείο της Aldi, καθώς κόστισε συνολικά 85 εκατ. ευρώ, όντας η πιο δαπανηρή επένδυση σε παρόμοιου είδους και μεγέθους κέντρο σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν επισκεφτεί το Logistics Center, προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες εξαγοράς του. Ωστόσο, μια πιθανή επέκταση της Aldi στη Βουλγαρία μπορεί να σημάνει την αξιοποίηση του συγκεκριμένου Logistics Center στη Θεσσαλονίκη, για την κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας καταστημάτων στη γειτονική χώρα. Η ακτίνα δράσης του δυνητικά μπορεί να καλύψει σημεία πώλησης μέχρι τη Σόφια, αλλά κάτι τέτοιο έχει ως προϋπόθεση ότι η Aldi θα εξακολουθήσει να έχει παρουσία στην Ελλάδα στον τομέα της αποθήκευσης και των μεταφορών.

Και τρίτος αγοραστής παγίων
Την ίδια στιγμή, πάντως, η εταιρεία πωλεί καταστήματά της σε τιμές σαφώς χαμηλότερες του αρχικού κόστους δημιουργίας τους, προκειμένου να ξεφορτωθεί το ταχύτερο δυνατό τα πάγιά της. Στο πλαίσιο αυτό, «έκλεισε» η εξαγορά καταστημάτων της από την ΑΒ Βασιλόπουλος και ειδικότερα δύο ακινήτων, ενός στη Ρόδο και ενός στην Περαία Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ο νέος μισθωτής ενός καταστήματος της Aldi στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Τα ακίνητα στη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη προορίζονταν από τη γερμανική εταιρεία για τη στέγαση καταστημάτων της. Ωστόσο, η απόφασή της να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά δεν επέτρεψε τη λειτουργία τους, μέχρι την απόκτησή τους από την ΑΒ Βασιλόπουλος, που με αυτές τις εξαγορές καθίσταται η τρίτη αλυσίδα, μετά τη Lidl και τη Μετρό, που εξαγοράζει περιουσιακά στοιχεία της Aldi.

Η Μετρό ήδη ξεκίνησε να μετατρέπει σε καταστήματα My Market τα δύο ακίνητα που απέκτησε από την Aldi. Αυτά βρίσκονται στα Φάρσαλα (δομημένη επιφάνεια 1.499 τμ επί συνολικού ακινήτου επιφάνειας 16.649 τμ), καθώς και στην περιοχή Κρανιδίου-Πόρτο Χέλι (οικόπεδο 10 στρεμμάτων).

Η Lidl από την πλευρά της απέκτησε ένα ακόμη σημείο πώλησης της Aldi, ύστερα από την αρχική εξαγορά, ύψους 55 εκατ. ευρώ, για τα δέκα ιδιόκτητα και τα δύο μισθωμένα καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί πλέον και τον μισθωτή καταστήματος στη Λυκόβρυση Αττικής, το οποίο κόστισε αρχικά στην Aldi (κόστος ανέγερσης) 3,8 εκατ. ευρώ. Με την απόκτηση και αυτού του σημείου πώλησης, η Lidl έχει αποκτήσει συνολικά 13 ακίνητα (ιδιόκτητα και μισθωμένα) από την πρώην ανταγωνίστριά της στην Ελλάδα.

Τα δέκα καταστήματα που εξαγόρασε η Lidl βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (τρία σε Σταυρούπολη, Καλαμαριά και Θέρμη), στο Κιλκίς, στην Αμαλιάδα Ηλείας, στη Νάουσα Ημαθίας, στο Ακταίο Αχαΐας και στην Αττική (τρία σε Κάτω Πατήσια, Νέα Μάκρη και Λεωφόρο Θηβών). Τα μισθωμένα καταστήματα βρίσκονται σε περιοχές του Βόλου και του Τυρνάβου. Όλα τα προαναφερόμενα καταστήματα ήταν εν λειτουργία, όσο η Aldi δραστηριοποιούνταν στην αγορά μας.

Έτσι, η Lidl ήδη στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχει επιτύχει πολύ περισσότερο από το ήμισυ των στόχων επέκτασής της για φέτος, ενώ εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία της εντός Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μάλιστα ειδικά στη δεύτερη, σε περιοχές όπου διαπιστώνεται πληθυσμιακή έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Σημειώνουμε ότι η Lidl έχει ανακοινώσει για φέτος ένα πρόγραμμα επενδύσεων στην Ελλάδα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο εκτός των άλλων, τη διεύρυνση του δικτύου της από τις 206 στις 220 εμπορικές μονάδες.