Aldi Ελλάς: Μηδένα προ του τέλους μακάριζε... «Κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η είδηση για την αποχώρηση της Aldi από τη χώρα μας και η πώληση του δικτύου της (καταστημάτων και logistic center), που έστησε την τελευταία διετία. Κάποιοι μίλησαν περί αποτυχίας της να ριζώσει στην ελληνική αγορά, εξαιτίας ανεδαφικών εκτιμήσεων και υπολογισμών της διοίκησής της, άλλοι περί στρατηγικής επιτυχίας της Lidl να την εκτοπίσει κι άλλοι περί κακοδαιμονίας, λόγω της απρόσμενης οικονομικής συγκυρίας...

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ρεαλιστικές προσεγγίσεις τέτοιων φαινομένων γίνονται συνθετικά και κυρίως όταν καταλαγιάζει ο «κουρνιαχτός», αποκαλύπτοντας τα «εν οίκω». Είναι σχετικά σημαντικό να ξέρει ο αναγνώστης ορισμένα κρίσιμα στοιχεία -μεγέθη και πληροφορίες για την αλυσίδα-, τα οποία παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το «σελφ σέρβις».

• Οι συσσωρευμένες ζημιές της Aldi στην Ελλάδα, μαζί και με τις λογιστικές ζημιές, έφτασαν το 2009 τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο περυσινός τζίρος της τα 72 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο φέτος ο τζίρος της αλυσίδας βελτιώθηκε, φτάνοντας τα 60 εκατ. ευρώ (ήτοι 2,5-3 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα), όμως δεν είναι συγκρίσιμος με τον περυσινό τζίρο, δεδομένου ότι τα Aldi αυξάνονταν συνεχώς.

• Η αλυσίδα έφτασε φέτος να καταβάλλει 400 έως 500.000 ευρώ μηνιαίως σε μετρητά για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές της υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι πληρώνει όλους τους προμηθευτές της, επίσης με μετρητά, εντός 30 ημερών…

• Η Aldi κατά πληροφορίες έχει επενδύσει συνολικά στην Ελλάδα 650 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τον Αυστριακό «βραχίονα» του ομίλου, την Hofer. Η αξία των παγίων της εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ και σ΄ αυτά περιλαμβάνονται τα 38 εν λειτουργία καταστήματά της, τα δύο logistics center σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και 20-30 ακόμη ακίνητα σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία προόριζε για τη στέγαση νέων καταστημάτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένα ακίνητο στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, το οποίο είχε αποκτηθεί για τη δημιουργία ενός ακόμη logistics center.

Το προσωπικό της Aldi Ελλάς έφτασε τα 700 άτομα, ενώ συνολικά περί τους 500-700 εργαζόμενους απασχολούσαν διάφοροι έλληνες προμηθευτές ειδικά για την παραγωγή private label προϊόντων της επωνυμίας της. Ήδη ξεκίνησαν οι απολύσεις στελεχών από ορισμένα τμήματα της εταιρείας, καθώς τομείς, όπως της ανάπτυξης, των αγορών κλπ, δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης, μετά την απόφαση αποχώρησής της από την Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται ότι θα απολυθεί ως «πλεονάζον» το εργατικό δυναμικό των προμηθευτών, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Aldi, καθώς «ο πελάτης χάνεται, η δουλειά πέφτει κι ο τζίρος μειώνεται»…

Άλλα υπολόγιζε κι άλλα της βγήκαν
Εκ των υστέρων φαίνεται «φως-φανάρι» ότι η αποχώρηση της Aldi συνδέεται με τη μη επίτευξη των οικονομικών μεγεθών, που προϋπολόγιζε η μητρική της βάσει των ερευνών αγοράς που είχε διενεργήσει στην Ελλάδα.

Άλλωστε, το 2005 και το 2006, εποχή των πρώτων «ελληνικών ερευνών» της Aldi, ουδείς φανταζόταν ότι το 2010 η χώρα θα έφτανε στο «χείλος» της χρεοκοπίας και θα έμπαινε υπό την επιτροπεία της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Συνεπώς, άλλα εκτίμησε για την καταναλωτική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών και τη δυνητική της κερδοφορία η Aldi το 2005 και άλλα «της βγήκαν». Κοντά σε αυτό άρχισε να μαθαίνει από «πρώτο χέρι» ότι οι άσχημες εκπλήξεις της οικονομικής συγκυρίας πολλαπλασιάζουν τη ζημιά των επιχειρήσεων οι οποίες, όντας σε φάση στρατηγικής ανάπτυξης, ακόμα και σε συνθήκες ομαλότητας επενδύουν έντονα, εξαναγκασμένες σε «λελογισμένες», δηλαδή προϋπολογισμένες ζημιές…

Άμεσα συνδέεται με τα προαναφερόμενα η πληροφορία πως η Aldi, μετά από νεότερες έρευνες και μελέτες στη διάρκεια της χρονιάς, πείστηκε ότι η ελληνική ύφεση θα είναι μακρόχρονη, με δυσμενείς συνέπειες τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Ποιος θα συνέχιζε να επενδύει συσσωρεύοντας ζημιές σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Επίσης, η αλυσίδα φαίνεται ότι ήταν απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις ασυνέπειες και τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους, το οποίο κατά πληροφορίες της χρωστά 18 εκατ. ευρώ από επιστροφές του ΦΠΑ για τα έτη 2007 και 2008, 10 εκατ. ευρώ από την επιδότηση για την κατασκευή του logistics center των Πατρών κι άλλα 10 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του αντίστοιχου logistics center της Θεσσαλονίκης (για το τελευταίο μάθαμε ότι πρόσφατα η εταιρεία εισέπραξε 3 ή 4 εκατ. ευρώ).

Η αλυσίδα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χρειάστηκε να ζητήσει την παρέμβαση της αυστριακής πρεσβείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο τακτικός έλεγχος στα οικονομικά της από ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης για τις χρήσεις 2007 και 2008, από τον οποίο προέκυψαν οι επιστροφές των 18 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ…!

Οι οφειλές του κράτους στην αλυσίδα μπορεί να μην είναι «αιτία» για την απόφασή της να εγκαταλείψει την αγορά μας, αλλά είναι προφανές ότι ενίσχυσαν την επίδραση «άλλων αιτίων» σε αυτήν την κατεύθυνση. Ποια, όμως, είναι αυτά;


Στρατηγικό στραπάτσο
Οι πηγές μας εξηγούν ότι, πρώτον, το μείγμα marketing που εφάρμοσε η Aldi στην Ελλάδα δεν ήταν αποτελεσματικό και απέτυχε. Η εταιρεία δεν πραγματοποίησε σχεδόν καθόλου τηλεοπτική διαφήμιση, δεν ήταν όσο επιθετική επέβαλαν οι συνθήκες, ενώ οι προσφορές της δεν προσέλκυσαν την προσδοκώμενη μάζα καταναλωτών. Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα η Lidl, γνωρίζοντας καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, τις εκμεταλλεύτηκε με στοχευμένη και αποτελεσματική διαφήμιση.

Δεύτερον το αρχικό επενδυτικό πρόγραμμα της Aldi είχε ένα μείζον στρατηγικό σφάλμα: προέταξε την επέκταση στην περιφέρεια και την αναιμική ανάπτυξη στην Αττική. Όταν διαπιστώθηκε το λάθος κι επιχειρήθηκε η αλλαγή στρατηγικής ήταν, πιθανώς, πολύ αργά για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Τρίτον οι συνεχείς αλλαγές προσώπων στο ελληνικό management της αλυσίδας -δύο κορυφαίοι μάνατζερ σε λιγότερο από δύο χρόνια, μέχρι την επιλογή του νυν διοικητικού σχήματος της τριανδρίας (δύο Αυστριακοί, ένας Έλληνας)- και η αντιφατική, σχετικά, στάση της μητρικής Hofer φαίνεται ότι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη διάλυση του «ελληνικού οράματος της Aldi».

Μετά τη μεγαλεπήβολη διατύπωση αυτού του οράματος την πρώτη περίοδο, διαφάνηκε ότι η μητρική στην Αυστρία έχανε προοδευτικά την πεποίθησή της για την υλοποίησή του. Μάλιστα, οι κ.κ Armin Burger και Κωνσταντίνος Ρόζος, που έγιναν οι φορείς του, αποχώρησαν το Νοέμβριο πέρυσι από τη Hofer. Ο πρώτος αντικαταστάθηκε από τον κ. Hans Moerwald που, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «έβαλε την ταφόπλακα στην ελληνική επένδυση».

Η απόφαση φυγής της Aldi από την Ελλάδα εξακολουθεί, πάντως, να χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής επιλογή» για την ιστορία του γερμανικού κολοσσού, που ουδέποτε ως τώρα «έκανε πίσω» από αγορές στις οποίες «έβαλε πόδι», σε αντίθεση πχ με την Carrefour, που αποχώρησε από Ρωσία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Μεξικό, ή την Walmart, που αποεπένδυσε από τη Γερμανία, πληρώνοντας υψηλότατο τίμημα. Για όλους, όμως, όπως φαίνεται, υπάρχει «η πρώτη φορά»…

«Τέλος εποχής»
Χρονικά η αποχώρηση της αλυσίδας από την Ελλάδα θα κλιμακωθεί με το κλείσιμο των καταστημάτων της το Νοέμβριο ως τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Το ενδιαφέρον τους φέρεται να έχουν εκδηλώσει η A-B Βασιλόπουλος για κάποια από τα καταστήματα της αλυσίδας, η Carrefour-Μαρινόπουλος για κάποια άλλα πάγια στοιχεία της και η Lidl, για το logistics center της Θεσσαλονίκης.

Η πιθανότητα να εξαγοραστεί το σύνολο των εγκαταστάσεων της Aldi Ελλάς από μία λιανεμπορική επιχείρηση θεωρείται μικρή, ενώ ελέγχεται σοβαρά η πληροφορία περί έκφρασης σχετικού ενδιαφέροντος από τον γερμανικό όμιλο Rewe, με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην εγχώρια αγορά.

Κάποια τμήματα της επιχείρησης, τα οποία σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση, θα εξακολουθήσουν σε κάποιο βαθμό να λειτουργούν και το 2011. Η διοικητική τριανδρία της Aldi Ελλάς θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από την αποχώρηση της εταιρείας.