«Τέλος εποχής» για τους 700 εργαζόμενους της Aldi στην Ελλάδα, καθώς οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο των μαζικών απολύσεών τους, μετά από συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για το ύψος των πρόσθετων μισθών που θα λάβουν πέραν της νόμιμης αποζημίωσής τους. Την ίδια στιγμή η αποχωρούσα από την αγορά μας Aldi κατέγραψε σημαντική αύξηση του τζίρου στο δεκάμηνο φέτος, που έφτασε περίπου τα 90 εκατ. ευρώ.

Συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για την απόκτηση καταστημάτων της Aldi από τη Lidl (ενδεχομένως και του Logistics Center της Aldi στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης), όπως και από την Α-Β Βασιλόπουλος.

Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας τηρεί «σιγή ασυρμάτου», καθώς ενδεχόμενη διαρροή περί του δυνάμει αγοραστή ίσως τίναζε στον αέρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεών της με τους εργαζόμενους για τις αποζημιώσεις τους, δεδομένου του αιτήματος των τελευταίων να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους υπό τους νέους ιδιοκτήτες. Η διοίκηση, θυμίζουμε, είχε διαμηνύσει από νωρίς στο προσωπικό της εταιρείας ότι διαπραγματεύεται την πώληση των παγίων της άνευ όρων, σχετικών με τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, ώστε να καταστεί ελκυστικότερη η εξαγορά τους.

Πάντως, στο πρακτικό των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους, υπάρχει όρος κατά τον οποίο στην περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης ή τμημάτων αυτής σε διάδοχο εργοδότη, οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα είτε να υπαχθούν στις συμφωνίες για τις παροχές αποχώρησής τους, είτε να εργαστούν για το διάδοχο εργοδότη.

Μεταξύ διοίκησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων συνομολογήθηκαν -και ισχύουν για τα δύο εταιρικά σχήματα της Aldi στη χώρα μας- επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσής τους: η καταβολή 6 1/2 μισθών για το κατώτερο υπαλληλικό προσωπικό (68% του συνολικού υπαλληλικού δυναμικού), έξι μισθών για τους μεσαίους υπαλλήλους (24% αντιστοίχως), 5 1/2 μισθών για τα ανώτερα στελέχη (5%) και δύο μισθών για τους διευθυντές. Τις παροχές αυτές δικαιούνται όλοι όσοι απολύθηκαν από τις 15 Ιουλίου και μετά, χωρίς καμμία εξαίρεση, ενώ συμφωνήθηκαν επιπλέον bonus για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων (πχ εγκυμονούσες).

Στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι θα απολυθούν ως τα τέλη του έτους (283 τον Νοέμβριο, 180 τον Δεκέμβριο), καθώς μέχρι την 15η Δεκεμβρίου θα «κατεβάσουν ρολά» όλα τα καταστήματα της αλυσίδας. Μικρό τμήμα του προσωπικού θα παραμείνει στην εταιρεία ως το καλοκαίρι του 2011, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι εκκρεμότητες από την αποχώρηση της Aldi από την Ελλάδα.

Στα καταστήματα που ήδη «μπήκε λουκέτο» προηγήθηκαν μεγάλες προσφορές (της τάξης του 50% τις τελευταίες ημέρες λειτουργίας τους) σε επιλεγμένα είδη (-50% σε κρασιά-οινοπνευματώδη, -40% σε κατεψυγμένα κά).

Η σκιά ενός αινίγματος
Πάντως, η εταιρεία κατέγραψε σημαντική αύξηση του τζίρου της μεταξύ του Ιανουαρίου και του Οκτωβρίου φέτος, ο οποίος έφτασε περίπου στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προαναφερόμενες πωλήσεις ήταν κατά πολύ υψηλότερες του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος και χωρίς να έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων Aldi που εγκαινιάστηκαν φέτος (η εταιρεία «κατεβάζει τα ρολά» σε 38 καταστήματα –τόσα αριθμεί το δίκτυό της).

Μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, οπότε τελειώνει ο επίλογος της Aldi εν Ελλάδι, ο τζίρος της εταιρείας εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 100-105 εκατ. ευρώ! Έτσι, όσο κι αν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κι οι προβολές της στο μέλλον φαίνεται ότι προσφέρουν επαρκή λύση για τη λύση του «γρίφου» «γιατί η Aldi αποφάσισε να εγκαταλείψει την αγορά μας», πάντα κάτι παραμένει αινιγματικό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η εταιρεία δεν πρόκειται επ’ ουδενί τρόπω να «πάρει πίσω» τα κεφάλαια που επένδυσε στη χώρα, που εκτιμώνται τουλάχιστον στα 600 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι κατά πληροφορίες οι τιμές εκκίνησης για την πώληση των παγίων της Aldi θεωρήθηκαν «καυτές», καθώς το τίμημα εξαγοράς του ολοκαίνουργιου Logistics-Center της στη Θεσσαλονίκη λέγεται ότι προσδιορίστηκε στα 125-135 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιων προνομιακών ιδιόκτητων καταστημάτων της στα 9-12 εκατ. ευρώ.