Παράπλευρη απώλεια της ενεργειακής κρίσης και της αντίστοιχης ακρίβειας φαίνεται ότι είναι η έλλειψη της γραβιέρας Νάξου από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής.

Όπως δήλωσε στο FOODReporter ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου, Γιώργος Σέργης, «οι παραγωγοί για να αντιμετωπίσουν τα ακριβότερα λιπάσματα και τα ακριβότερα πετρέλαια, έπρεπε από κάπου να κόψουν. Κάποιοι έσφαξαν ζώα και κάποιοι τα τάισαν λιγότερο. Τα ζώα που υποσιτίζονται δεν βγάζουν την ίδια ποσότητα, ούτε την ίδια ποιότητα γάλακτος.

Με λιγότερες ζωοτροφές, το συνολικό γάλα που βγαίνει είναι λιγότερο, μιλάμε για περισσότερους από 7 τόνους λιγότερο γάλα, που αυτομάτως σημαίνει 700 κιλά λιγότερη γραβιέρα στην παραγωγή, άρα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ». Ο κ. Σέργης στηλίτευσε τις φήμες για εξαφάνιση της γραβιέρας Νάξου από τα ράφια: «Δεν υπάρχει εξαφάνιση της ΠΟΠ γραβιέρας από τα ράφια, απλά έχει πέσει η παραγωγή και η διαθέσιμη γραβιέρα είναι λιγότερη».

Η ΕΑΣ Νάξου ζητά αποζημίωση των παραγωγών ανά ζώο
Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες απαιτήσεις αναφορικά με τις πρακτικές των παραγωγών, ώστε να συμμετέχει ένας παραγωγός των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νάξου ή της Αμοργού στην παραγωγή της γραβιέρας της ΕΑΣ Νάξου.

Με άλλα λόγια, η ΕΑΣ Νάξου δεν μπορεί να ελέγξει τις αποφάσεις των συνεργαζόμενων παραγωγών.

«Η Ένωση προσπαθεί να βοηθά κάθε παραγωγό ξεχωριστά, αλλά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, είναι τελικά απόφαση κάθε παραγωγού το πώς θα διαχειριστεί τα ζώα του», τόνισε ο κ. Σέργης, για να συμπληρώσει την έκκληση που απευθύνει η ΕΑΣ Νάξου προς το κράτος:

«Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα μας, διότι το πρόβλημα είναι πιθανό να γίνει ακόμα πιο έντονο. Αυτό που ζητάμε είναι να αποζημιωθεί ο κάθε παραγωγός για να μπορεί να τα βγάζει πέρα, όχι βάσει του τζίρου που κάνει, αλλά βάσει των ζώων που εισφέρει, δηλαδή βάσει της ποσότητας κεφαλών που έχει στην ιδιοκτησία του».

Αναμένονται ελλείψεις και σε άλλες περιοχές
Το πρόβλημα υποσιτισμού των ζώων που συμμετέχουν στην παραγωγή των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων δεν υπάρχει μόνο στη Νάξο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας και σύντομα, θα αποκαλυφθούν και άλλες ελλείψεις αντίστοιχων προϊόντων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter