Καθώς εγκαινιάζονται το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα My market Local, το FOODReporter, αφουγκραζόμενο το κλίμα και το ρυθμό της αγοράς, «ανοίγει την πόρτα της πληροφόρησης» σε αυτή τη νέα τάση που αφορά καταστήματα γειτονιάς και ταυτόχρονα, οικειότερη, αλλά και περισσότερο προσωποποιημένη πώληση οργανωμένου λιανεμπορίου, η οποία ξαναβρίσκει χώρο στην ελληνική αγορά και κοινωνία.

Το FOODReporter προχώρησε σε αποκλειστική συνέντευξη με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Franchise της Metro ΑΕΒΕ και άρα, βασικό υπεύθυνο για το project των My market Local, Γιώργο Πρωτόπαπα.

Κύριε Πρωτόπαπα, πόσα My market Local έχουν εγκαινιαστεί εντός 2023 και πόσα υπολείπονται για το στόχο έτους; Τι ίσχυσε για το 2022;

Το 2022 αποτέλεσε τη χρονιά που ολοκληρώθηκε η μελέτη του project My market Local από το πιλοτικό μας κατάστημα στην Κυψέλη. Δημιουργήσαμε το τελικό μοντέλο συνεργασίας και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ξεκινήσαμε την εμπορική διάθεση του μοντέλου, το οποίο όντως μας επιβεβαίωσε, με τη λειτουργία και τις πωλήσεις του, όλα εκείνα τα δεδομένα που είχαμε συλλέξει από το πρώτο πιλοτικό μας κατάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο το 2023 ξεκινήσαμε το «roll-out» του project.

Στην πρώτη, ουσιαστικά, χρονιά ανάπτυξης του πλάνου, δηλαδή το 2023, είχαμε θέσει έναν υψηλό στόχο: Το άνοιγμα 20 νέων καταστημάτων. Το πλάνο μας παρουσίασε ανοδική πορεία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά στον στόχο, εφόσον επιλυθούν κάποια τεχνικά θέματα που εξαρτώνται από τρίτους παρόχους, όπως, για παράδειγμα, η επαύξηση του ρεύματος. Μέχρι το τέλος του 2023, έχουμε σκοπό να εγκαινιάσουμε έως πέντε καταστήματα ακόμη, διατηρώντας ταυτόχρονα, τα υψηλά μας κριτήρια ως προς την εμπορικότητα του ακινήτου που επιλέγουμε.

Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος του 2024 για τα My market Local;

Για το 2024, ο στόχος μας είναι να εγκαινιάσουμε τα πρώτα My market Local στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τον ποσοτικό στόχο των καταστημάτων και σύμφωνα με το στρατηγικό μας πλάνο, θα συνεχίσουμε τον έντονο ρυθμό ανάπτυξης, με 20 έως 25 καταστήματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για εμάς προέχει ο ποιοτικός στόχος που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας από την αρχή, δηλαδή τα καταστήματα αυτά να είναι κερδοφόρα για τους επιχειρηματίες που μας εμπιστεύονται.

Πόσο ρόλο παίζει η γνώση του αντικειμένου από τον ίδιο τον franchisee από πριν;

Οι περισσότεροι συνεργάτες μας προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν γνωρίζουν τη δουλειά, ένας από τους λόγους για τους οποίους μας εμπιστεύονται είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση που τους παρέχουμε:

Ο συνεργάτης λαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης στο πιλοτικό μας κατάστημα, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύονται και οι εργαζόμενοί του, κατά το «γέμισμα» του καταστήματος με προϊόντα. Η πιο σημαντική δουλειά όμως γίνεται «on the job», καθώς συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τους συνεργάτες μας, ειδικά κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας κάθε καταστήματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ακόμα και κάποιος που δεν είχε καθόλου εμπειρία στη λειτουργία και διοίκηση αντίστοιχου καταστήματος, απολαμβάνει πια τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο νέο του επαγγελματικό εγχείρημα.

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα κατάστημα για να γίνει My market Local;

Αρχικά, πρέπει το σημείο πρέπει να είναι εμπορικά κατάλληλο για ένα κατάστημα γειτονιάς τύπου convenience. Επάνω σε αυτό το αξίωμα έχουμε θεσπίσει μία διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου με συγκεκριμένα κριτήρια, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε στο χώρο της λιανικής πώλησης. Επίσης, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να δημιουργηθεί ένα κατάστημα My market Local είναι το εμβαδόν του χώρου πώλησης: Πιστεύουμε ότι η εμπειρία του καταναλωτή θα πρέπει να είναι ανάλογη με ενός σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι μπαίνει σε ένα κατάστημα convenience. Άρα, δεν κάνουμε εκπτώσεις στην άνεση με την οποία διασχίζει τους διαδρόμους, ούτε στην ποικιλία των προϊόντων. Θέλουμε να καλύπτονται πλήρως οι καθημερινές του ανάγκες. Για να εξασφαλίσουμε τα παραπάνω, οι χώροι πώλησης που αναζητούμε είναι από 120 τ.μ. και πάνω.

Πόσο διαφορετικό είναι το μείγμα προσφερόμενων προϊόντων μεταξύ των ιδιόκτητων καταστημάτων My market και των My market Local; Σε ποια προϊόντα δίνεται προτεραιότητα στα My market Local και ποιος αποφασίζει τελικά;

Το αρχικό κωδικολόγιο ενός καταστήματος επιλέγεται από την εξειδικευμένη ομάδα μας και αφορά τους πιο ταχυκίνητους κωδικούς σε κάθε κατηγορία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε κωδικούς αυθόρμητης πώλησης, όπως, για παράδειγμα, σνακ, γλυκά, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα.

Έμφαση δίνεται και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας, τα οποία έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής. Από εκεί και πέρα, όμως, δίνουμε τη δυνατότητα και στον πελάτη του κάθε καταστήματος να αποφασίσει ποιους κωδικούς θα ήθελε να βρίσκει στο κατάστημα της γειτονιάς του. Έτσι, ο κάθε franchisee έχει πρόσβαση στο πλήρες κωδικολόγιο των My market και μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα πελάτη του, εισπράττοντας ο ίδιος την υπεραξία από αυτή την κίνηση.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις από τα εταιρικά καταστήματα My market;

Στα My market Local, δεν υπάρχουν τα τμήματα του κρεοπωλείου και της κοπής αλλαντικών και τυριών. Διαθέτουν, όμως, μεγάλη ποικιλία σε συσκευασμένα προϊόντα, τα οποία, ειδικά για τις περιπτώσεις αλλαντικών και τυροκομικών, προσφέρονται στις τιμές που έχουν τα αντίστοιχα κοπής. Επίσης, μία ακόμη σημαντική διαφοροποίηση των καταστημάτων My market Local σε σχέση με τα My market, είναι ότι ο κάθε πελάτης μπορεί να βρει πλήρη ποικιλία σε καπνικά προϊόντα, καθώς και προϊόντα που δεν εμπορευόμαστε σε άλλα My market, τα οποία όμως μπορεί να έχουν ενδιαφέρον σε μία τοπική κοινωνία: Για παράδειγμα, διαθέτουμε ρωσικά προϊόντα στο My market Local της Καλλιθέας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter