Το μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε συνθήκες σταθερότητας κρίνεται σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Η ποιότητα της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τους όρους εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το μνημόνιο θα είναι ορόσημο στη δύσκολη πορεία προς τη σταθεροποίηση και την ήπια ανάκαμψη, μετά από δέκα χρόνια ύφεσης κι οκτώ μνημονίων.

Aναφορικά με το 2018, μέχρι στιγμής κάποιοι πρόδρομοι δείκτες απεικονίζουν μια προσδοκία για βελτίωση των συνθηκών στην αγορά τους επόμενους μήνες. Ενδεικτική είναι η πορεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI για την ελληνική μεταποίηση, ο οποίος το Φεβρουάριο παρουσίασε την ταχύτερη επίδοση των τελευταίων 17 ετών, με «οδηγό» τη σημαντική άνοδο της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις παραμένει σημαντική, καθώς η μετάβαση από ένα καθεστώς θετικών ή σχετικά θετικών προσδοκιών σε μετρήσιμα αποτελέσματα περνά από πολλά κανάλια και ειδικά σε περίοδο έντονων αναταράξεων σε ποικίλα μέτωπα, όπως η τρέχουσα. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, τα οποία αρκετοί αναλυτές χαρακτήρισαν χαμηλότερα των προσδοκιών. Με βάση, λοιπόν, τις προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πέρσι με ρυθμό 1,4%, δηλαδή χαμηλότερα των τελευταίων προβλέψεων της κυβέρνησης για μέση ανάπτυξη 1,8%, αλλά και των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος για 1,6%. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης για το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας μας το 2017 ήταν 2,5%. Εννοείται, φυσικά, ότι η ανάπτυξη αποτελεί τη στοιχειώδη προϋπόθεση επιτυχίας του εγχειρήματος εξόδου της οικονομίας από τα μνημόνια, καθώς με αυτή συναρτάται η επιτυχία των δημοσιονομικών στόχων της χώρας φέτος και τα επόμενα χρόνια, όπως και του κυβερνητικού σχεδιασμού για έξοδο από τα μνημόνια χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης.

Μικτά σήματα, σενάρια και σκεπτικισμός
Πολλοί οίκοι και αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί για τη δυναμική φέτος –και τα επόμενα τρία κρίσιμα χρόνια– της ανάπτυξης, δεδομένης της φορολογικής κόπωσης της κοινωνίας και των αμφιβολιών για το αν η κυβέρνηση μπορεί πραγματικά να προκαλέσει το επενδυτικό σοκ, που χρειάζεται η οικονομία για να διασφαλιστεί διατηρήσιμη ανάκαμψη. Σε περίπτωση που το επίπεδο ανάπτυξης αποδειχθεί κατώτερο των προσδοκιών ή, στο χειρότερο σενάριο, εάν μετά από μια σύντομη περίοδο ανάκαμψης η οικονομία προσγειωθεί σε μακρά περίοδο στασιμότητας, οπότε θα αποδομηθεί το σενάριο επιστροφής στην κανονικότητα, θα πυροδοτηθεί ενδεχομένως το σενάριο μιας εκ νέου ζήτησης στήριξης μεσοπρόθεσμα από τους Ευρωπαίους. Κάτι τέτοιο είναι μεν απευκταίο, αλλά σύμφωνα με αρκετούς οικονομικούς αναλυτές δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένων των μεγάλων δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, του περίπλοκου πολιτικού σκηνικού, αλλά και της αυξανόμενης αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται διαρκώς ενδείξεις που θα καθαρίσουν στο μέτρο του δυνατού το τοπίο σχετικά με τη δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στην κρίσιμη διετία 2018-2019. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις από την εταιρεία Markit για το δείκτη PMI και την ελληνική μεταποίηση αξιολογούνται θετικά. Ενθαρρυντική εξέλιξη θεωρείται και η απόφαση να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, όπως και το θετικό κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις αξιολογήσεις και τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του δείκτη PMI, ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας παρουσίασε υψηλό ρεκόρ 17 ετών το Φεβρουάριο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται με τον μεγαλύτερο ρυθμό την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 56,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα έναντι 55,2 μονάδων τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την εντονότερη βελτίωση που έχει καταγράψει ο εν λόγω δείκτης από τον Ιούνιο του 2000, ενώ ο Φεβρουάριος ήταν ο ένατος συνεχής μήνας που η μεταποίηση κατέγραψε επέκταση και η περίοδος του εννεαμήνου η μακρύτερη από την έναρξη της ύφεσης, που σημειώνεται ανάπτυξη του κλάδου κατά τις μετρήσεις της Markit.


Η εντονότερη ανάπτυξη καταγράφηκε στους παραγωγούς καταναλωτικών και ενδιάμεσων αγαθών, ενώ πιο υποτονική ήταν η αύξηση της παραγωγής επενδυτικών προϊόντων. Η πιο αισιόδοξη, ίσως, τάση που υπέδειξαν τα στοιχεία της έρευνας ήταν η έντονη αύξηση της ζήτησης, η οποία ήταν πράγματι η εντονότερη σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2007, ωθώντας μάλιστα τις εταιρείες να προσλάβουν νέο προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό του Μαΐου του 1999, οπότε άρχισε η συλλογή στοιχείων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου δείκτη. Ως εκ τούτου, η παραγωγή αυξήθηκε επίσης με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Η επιχειρηματική αισιοδοξία βελτιώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα, με τις αναπτυξιακές προοπτικές να συνδέονται με τις επενδυτικές δαπάνες και την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Την ίδια στιγμή έντονη ήταν η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που, σε συνδυασμό με την έντονη ζήτηση, οδήγησε στη δεύτερη συνεχή αύξηση των μέσων τιμών πώλησης.

Οι κρίσιμοι μήνες
Κρίσιμες για την ισχυροποίηση της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας μας θα είναι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες. Εφόσον κατά τις διαπραγματεύσεις καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, φιλικής προς τις αγορές, χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, με ομαλότητα μετάβασης στην «επόμενη μέρα» και θετικές δηλώσεις από την πλευρά των ξένων, το κλίμα στην οικονομία μπορεί να ενισχυθεί. Αυτό, σε συνδυασμό με μια καλή τουριστική κίνηση, με μια αυξημένη ροή καλών επενδυτικών «ειδήσεων» και χωρίς σοβαρούς κραδασμούς στο πολιτικό τοπίο, μπορεί να υποστηρίξει το θετικό σενάριο που προωθεί η κυβέρνηση. Οι κίνδυνοι, βέβαια, είναι πολλοί ειδικά υπό το βάρος των εξελίξεων στην ευρωζώνη, μετά το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ενώ πολλά θα ξεκαθαρίσουν από άποψη αποφάσεων, μόλις ξεκινήσει το έργο της η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, το προσχέδιο της συμφωνίας για το χρέος και την εποπτεία στη μεταμνημονιακή εποχή πρέπει να βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης καθαρίζει το δρόμο για την να μπει στην τελική ευθεία η μεγάλη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και τους όρους της μεταμνημονιακής εποπτείας. Όλες οι πλευρές αναζητούν έναν αμοιβαία αποδεκτό –και λειτουργικό για τις αγορές– συμβιβασμό. Τα δύο «μέτωπα» (χρέος και πλαίσιο εποπτείας και δεσμεύσεων για τα πρώτα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος) έχουν ήδη ανοίξει και οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη διαδικασία αυτή, με πρώτο ορόσημο την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας μεταξύ 20 και 22 Απριλίου και δεύτερο σταθμό το Eurogroup της 24ης Μαίου, ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι την 21η Ιουνίου, τρία είναι τα μεγάλα ζητήματα:

  • Το εύρος της αναδιάρθρωσης που θα πετύχει η Αθήνα, δεδομένου του αποκλεισμού της διαγραφής των δανείων, άρα οι λύσεις θα περιοριστούν σε μέτρα όπως οι επεκτάσεις των ωριμάνσεων, ίσως σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στα επιτόκια, και οι επιστροφές κερδών ομολόγων που διακρατούν ξένες κεντρικές τράπεζες. Κρίσιμη παράμετρος είναι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα υλοποιούνται τα νέα μέτρα αναδιάρθρωσης (conditionality), αν και κάποιες πηγές θεωρούν πιθανό προαπαιτούμενα να τεθούν μόνο στον τομέα των επιστροφών κερδών από ομόλογα.
  • Οι όροι της εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και η απενεργοποίηση του σεναρίου ενεργοποίησης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
  • Οι δημοσιονομικοί «λογαριασμοί» με βασικά θέματα, εάν ασκηθούν πιέσεις, να ενεργοποιηθεί ταχύτερα η μείωση του αφορολόγητου, στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, το οποίο πρέπει να «κλειδώσει» το Μάιο.