Την άρση της απαγόρευσης προσφορών 30 ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, με τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα προς συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη 18 Ιουνίου. Αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του εμπορικού κόσμου, ο υφυπουργός κ. Γιώργος Βλάχος, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εμπορικών συλλογών, εμμέσως καταργεί τις εκπτώσεις ορισμένου χρόνου, αφού επιτρέπει τη διενέργεια προσφορών, ακόμα και κατά τις παραμονές έναρξης της περιόδου των εκπτώσεων. 'Οπως τονίζουν οι έμποροι, η κίνηση αυτή προκαλεί αναταραχή στην αγορά και, ενδεχομένως, θα οδηγήσει σε αποπληθωρισμό και σε χαμηλή ανάπτυξη.

Αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του εμπορικού κόσμου, ο υφυπουργός, κ. Γιώργος Βλάχος, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εμπορικών συλλογών, εμμέσως καταργεί τις εκπτώσεις ορισμένου χρόνου, αφού επιτρέπει τη διενέργεια προσφορών, ακόμα και κατά τις παραμονές έναρξης της περιόδου των εκπτώσεων. ‘Οπως τονίζουν οι έμποροι, η κίνηση αυτή προκαλεί αναταραχή στην αγορά και, ενδεχομένως, θα οδηγήσει σε αποπληθωρισμό και σε χαμηλή ανάπτυξη.

«Δεν καταλαβαίνουμε πού αποσκοπούν αυτές οι ενέργειες -και μάλιστα στο «παρά πέντε» των θερινών εκπτώσεων και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τους κυρίως εμπλεκόμενους, δηλαδή εμάς του εμπόρους», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Βασίλης Κορκίδης.

Η ρύθμιση επρόκειτο να συζητηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης του νομοσχεδίου για την «εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες». Ως προς την επείγουσα εισαγωγή της διαφώνησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλος, και του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Λαφαζάνης, οι οποίοι τόνισαν ότι έπρεπε προηγουμένως να είναι ενήμερα τα κόμματα και αναρωτήθηκαν, αν προηγήθηκε σχετικός διάλογος του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Με την ουσία και τον έκτακτο χαρακτήρα της ρύθμισης συμφώνησε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Μ. Βορίδης.