Με διάθεση εξωστρέφειας και καινούργιες αγορές συμμετείχε στη Food Expo 2023 ο αιωνόβιος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Αναφορικά, έχει ήδη παρουσία σε αγορές του εξωτερικού, κυρίως σε χώρες της Βαλκανικής (μεταξύ άλλων, στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Κύπρο). Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η Αίγυπτος απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των μήλων προς εξαγωγή και συνήθως, εξάγεται ετησίως και στην Ιταλία ένα μερίδιο καστάνων. Επιπλέον, περιστασιακά εξάγονται και ποσότητες ακτινιδίων στον Λίβανο. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, χώρες – στόχοι παραμένουν όλες οι αγορές της Αραβικής Χερσονήσου.

Στα 18 εκατ. ο κύκλος εργασιών
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου είναι γνωστός για το πρώτο κόκκινο μήλο ΠΟΠ στην Ευρώπη από το 1996, υπό το εμπορικό σήμα ZAGORIN, με ποικιλίες αναφοράς STARKING και GOLDEN DELICIOUS. Στα «σκαριά» του συνεταιρισμού είναι η απόκτηση ΠΟΠ για το κάστανο Πηλίου μέσα στα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι η σοδειά της προηγούμενης σεζόν πήγε πάρα πολύ καλά από άποψη ποσότητας, αλλά και ποιότητας, για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου. Επίσης, η συγκομιδή αυξήθηκε περίπου κατά 20% και ο ετήσιος κύκλος εργασιών του Συνεταιρισμού, ανέρχεται περίπου στα 18 εκατ. ευρώ.

Στόχος η μείωση αποτύπωμα άνθρακα και η ανακύκλωση ύδατος
«Ξεκινήσαμε μία διαδικασία μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Μέτρου 16. Αρχίζουμε να καταμετράμε το αποτύπωμα άνθρακα για το οποίο θέλουμε να πιστοποιηθούμε» ανέφερε στο FOODReporter ο Αντώνης Πολίτης, Yπεύθυνος Επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.

Η οπτική του Συνεταιρισμού βασίζεται στο τρίπτυχο της προστασίας και της βιωσιμότητας του παραγωγού, της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και της διασφάλισης ποιότητας του καταναλωτή. «Σε αυτό το τρίπτυχο τρέχουμε όλες τις σύγχρονες πιστοποιήσεις και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των φυσικών πόρων, όπως στο νερό που πρωτοπορούμε εκτελώντας το πρόγραμμα Life, το οποίο είναι έτοιμο, καθώς έχει μπει σε φάση δοκιμών και λειτουργεί» Ο ΖΑΓΟΡΙΝ – Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου αναμένει το πρόγραμμα να τελειοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με το οποίο θα γίνει ανακύκλωση ύδατος στο συσκευαστήριο. «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός διαθέτει καινούργιο ηλεκτρονικό διαλογητήριο το οποίο κάνει in – scan και δουλεύει με νερό, επομένως μέσω ανακύκλωσης, θα εξοικονομηθεί γύρω στο 90% του νερού» δήλωσε ο κ. Πολίτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter