Υπάρχουν, άραγε, λαχανικά «από το χωράφι στο ράφι» του καταστήματος εντός 24 έως 48 ωρών από την συγκομιδή τους, συσκευασμένα, τυποποιημένα, σταθερής ποιότητας όλο το χρόνο, με καταγεγραμμένα όλα τα αναγκαία στοιχεία ιχνηλασιμότητας και με δυνατότητα σταθερής τροφοδοσίας του λιανέμπορου στις ποσότητες που επιθυμεί; Η απάντηση πλέον είναι θετική, προϋποθέτοντας μια σειρά καινοτόμων εφαρμογών στην πρωτογενή παραγωγή, που επεκτείνονται σταδιακά, αποβλέποντας στην κάλυψη το ταχύτερο των καταναλωτικών αναγκών.

Όπως όλες οι μεγάλες επαναστατικές αλλαγές στην παραγωγή, που συμβαίνουν στην εποχή μας, δημιουργώντας νέες δυνατότητες, και στη διανομή συνδέονται με την αυτοματοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και τη διείσδυση της ρομποτικής τεχνολογίας στο χωράφι. Ήδη μεγάλα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, ιδιαίτερα του Ηνωμένου Βασιλείου, υλοποιούν συμφωνίες συμβολαιακής γεωργίας, προκειμένου να προμηθεύονται συγκεκριμένα είδη λαχανικών –και δη σε μεγέθη ποσοτήτων της τάξης των 150 τόνων καθημερινώς– και να τα τοποθετούν ολόφρεσκα προς πώληση στους πάγκους και τις βιτρίνες μαναβικής των καταστημάτων τους. Μάλιστα, ο ρομποτικός εξοπλισμός που επιτυγχάνει τέτοιες επιδόσεις στο χωράφι, μετεγκαθίσταται εύκολα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, έτσι ώστε ο χρήστης του επιτυγχάνει σταθερή παραγωγή όλο το χρόνο, καθώς δεν δεσμεύεται από τις κλιματολογικές συνθήκες μιας καλλιέργειας σε μια περιοχή.

Είναι, τάχα, το κέρδος από την χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στην παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων μόνο ποσοτικό; Την απάντηση στο σχετικό ερώτημα μας έδωσε ο καθηγητής Διονύσης Μπόχτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Αγρο-τεχνολογίας και Βιο-οικονομίας (ΙΒΟ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο συμμετείχε στην πρόσφατη έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας το έργο του στο πεδίο της ρομποτικής για τον πρωτογενή τομέα. «Εάν αγοράσετε ντομάτες από ένα σούπερ μάρκετ, που η παραγωγή και ενδεχομένως η συγκομιδή τους έχει γίνει με τη χρήση ρομπότ, τότε τα οφέλη σας θα είναι μεγάλα. Δεν αναφέρομαι σε στοιχεία κόστους, γιατί αυτό καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά στο ζήτημα της ιχνηλασιμότητας, καθώς μία αυτοματοποιημένη παραγωγή προϋποθέτει πως το ρομπότ που την εφαρμόζει, καταγράφει αυτόματα και με κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το από πού συνέλεξε το κάθε φρούτο ή λαχανικό, πώς και πότε πότισε και με τι λίπανε τις καλλιέργειες κ.ο.κ. Επομένως, με ένα σύστημα αυτοματοποιημένης παραγωγής έχεις εξασφαλισμένη παράπλευρα και όλη τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας…».

Πιο ασφαλή και «πράσινα» προϊόντα
«Προς το παρόν τα συστήματα ιχνηλασιμότητας είναι αυτοτελείς, αυτόνομες και πανάκριβες υποδομές, οι οποίες δεν είναι κομμάτι μίας αυτοματοποιημένης παραγωγής», επισημαίνει ο κ. Μπόχτης. «Αντίθετα, η αυτοματοποιημένη παραγωγή εμπεριέχει το concept της γεωργίας ακριβείας. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε στα φυτά και εν γένει στις καλλιέργειες τόσο νερό ή λίπασμα όσο πρέπει και μάλιστα την πιο κατάλληλη στιγμή και στο σημείο που απαιτείται. Το χωράφι μέσα από αυτή την διαδικασία δεν το αντιμετωπίζουμε ως μία ομοιόμορφη οντότητα, αλλά είναι χωρισμένο σε pixels, που το καθένα σημείο του έχει διαφορετικές ανάγκες σε εισροές νερού ή άλλων στοιχείων, στην αντιμετώπιση παθήσεων κ.τλ. Αυτά που αναφέρω ήδη εφαρμόζονται, με όφελος στο πεδίο π.χ. της εξοικονόμησης των φυτοφαρμάκων έως και 95%! Είναι προφανής η ωφέλεια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από την χρήση λιγότερων φυτοφαρμάκων», τονίζει.

Πώς εκτελείται η διαδικασία της ρομποτικής συγκομιδής; Σχετικές φωτογραφίες βρετανικών χωραφιών που καλλιεργούνται λαχανάκια Βρυξελλών είναι εντυπωσιακές. Όπως εξηγεί ο κ. Μπόχτης, «τη μία ημέρα γίνεται η συγκομιδή και το άλλο απόγευμα τα λαχανικά βρίσκονται στα ράφια. Ο οδηγός τρακτέρ δεν είναι αναγκαίος, αφού αυτό μπορεί να κατευθύνεται στο χωράφι με τη χρήση δορυφορικής πλοήγησης. Στην μηχανική αυτή διάταξη οι άνθρωποι υποβοηθούν, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό το όλο σύστημα λειτουργεί ρομποτικά. Η συγκομιδή αυτοματοποιείται, οι barcodes των προϊόντων μπαίνουν στο χωράφι, η ιχνηλασιμότητα είναι πλήρης και συνοδεύει το προϊόν στο σούπερ μάρκετ. Τα λαχανικά μπαίνουν σε container και φεύγουν για τον προορισμό τους. Υπάρχουν ακόμη και αισθητήρες (επιταχυνσιόμετρα), που ενσωματώνονται στα γάντια του αγρεργάτη-συλλέχτη της σοδειάς, προκειμένου να καταγράφεται στο κεντρικό σύστημα η ποσότητα της εργασίας του, ο όγκος των κηπευτικών ή των φρούτων που συνέλλεξε, ώστε να υπολογίζεται η αλλαγή του κιβωτίου απόθεσης των προϊόντων (απομακρύνεται το γεμάτο και τη θέση του παίρνει ένα άδειο). Η χρήση της ρομποτικής στην παραγωγή, τη συγκομιδή, το πακετάρισμα και τη φόρτωση οδηγεί έτσι στην αυτοματοποίηση τουλάχιστον ενός τμήματος της εφοδιαστικής αλυσίδας».


Ρομπότ: Ο ακάματος επιστήμονας γεωργός!
Στο περίπτερό του στην Agrotica το Ινστιτούτο Αγρο-τεχνολογίας και Βιο-οικονομίας (ΙΒΟ) του ΕΚΕΤΑ παρουσίασε το ρομπότ της φωτογραφίας, που κατασκευάζεται από την Νορβηγική εταιρεία Saga Robotics και είναι εφοδιασμένο με τέσσερις ισχυρούς ηλεκτρικούς κινητήρες για την κίνηση και το σύστημα διεύθυνσης του. Ενδεικτικά ορισμένες από τις εργασίες που εκτελεί: α) Έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τον περονόσπορο στα φυτά με τη χρήση UV-Light (υπεριώδους φωτός), εκτελώντας τη συγκεκριμένη εργασία ακόμη και νυχτερινές ώρες, β) με τη χρήση καμερών και ειδικού λογισμικού ξεβοτανίζει σε προσιτό κόστος, οπότε αποφεύγεται η σχετική χρήση φυτοφαρμάκων, με προφανή οικονομική και οικολογική ωφέλεια και γ) παρακολουθεί την εξέλιξη της παραγωγής, «αντιλαμβανόμενο» σημάδια αρχόμενων ασθενειών στα φυτά, ελλείψεις απαραίτητων θρεπτικών συστατικών κ.ά. Όλα αυτά έχοντας πολύ μικρό βάρος και όγκο, έτσι ώστε δεν επιβαρύνει ή υποβαθμίζει το έδαφος.

Ένα τέτοιο ρομπότ θα προμηθευτεί σύντομα το ΕΚΕΤΑ, όπως σημείωσε ο κ. Μπόχτης. Μπορεί να συνδεθεί λειτουργικά με διάφορα αγροτικά εργαλεία, ακόμη και οργώματος (υνί), ενώ δουλεύει επί 24ωρου βάσεως. Σημειώνεται ότι σήμερα άλλα ρομποτικά συστήματα εν δράσει εκτελούν έως και φυτεύσεις λαχανικών μεγάλης κλίμακας.

Οι προκλήσεις της λιανικής
Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Βεζύρογλου, επικεφαλής της Vezyroglou Farm Σχοινάς (έδρα Αλεξάνδρεια Ημαθίας), ο οποίος μίλησε σχετικά στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, ο κλάδος των φυλλωδών λαχανικών έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή ανάπτυξη κατά την τελευταία εικοσαετία στη χώρα μας. Βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό είναι η αύξηση της κατανάλωσης, η εμφάνιση των φρέσκων τυποποιημένων σαλατών, η καλλιέργεια νέων ειδών και η δημιουργία νέων συσκευασιών, που διαφοροποιούν το προϊόν ή του δίνουν μεγαλύτερη αξία. Συγχρόνως εδραιώθηκαν επαγγελματίες παραγωγοί φυλλωδών λαχανικών μεγάλου όγκου παραγωγής και μακράς διάρκειας διάθεσης στον σχετικό τομέα, που κυριαρχείτο από μικρούς παραγωγούς. Φυσικά, οι περιγραφόμενες τάσεις δεν είχαν αφετηρία την Ελλάδα, αλλά διείσδυσαν σταδιακά στην ελληνική γεωργική οικονομία. Ο συγκεκριμέμνος κλάδος, παρά την ανάπτυξή του, εξακολουθεί να έχει πολλές ελλείψεις. Για παράδειγμα, διαπιστώνεται σοβαρό έλλειμμα τεχνογνωσίας παραγωγής ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα νέα προϊόντα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που δυσκολεύει την ανάπτυξη των εξαγωγών, όπως και ανεπαρκής χρηματοδότηση, ενώ είναι συχνό φαινόμενο οι στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς, που παραβλέπουν την υγεία του ανταγωνισμού.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο κ. Γεώργιος Κοντοσφύρης, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Syngenta Hellas (Διεύθυνση Πωλήσεων Σπόρων Κηπευτικών), τόνισε πως στον αγροτοδιατροφικό τομέα η καινοτομία ωθεί στο μέλλον μία σειρά καθημερινών λαχανικών, αλλάζοντας τις συνήθειες χιλιάδων καταναλωτών. Τα εν λόγω προϊόντα στροιβάζονται στα ράφια των αλυσίδων λιανικής, μαζί με όλα τ’ άλλα ευρείας κατανάλωσης, ώσπου γίνονται κι αυτά «καθημερινά» και συνηθισμένα. Το ερώτημα είναι, αν οι καινοτομίες τους καλύπτουν πραγματικές ανάγκες ή τις διαμορφώνουν. Το πιθανότερο είναι ότι συμβαίνουν, ταυτόχρονα, και τα δύο. Έτσι, φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ υβρίδια καινοτόμα, προϊόντα της γενετικής, όπως ντομάτες, πιπεριές και αγγουράκια snack για όλες τις ώρες, άσπερμα καρπούζια, χρωματιστές πιπεριές και τομάτες, πολύχρωμες σαλάτες, κουνουπίδια και λάχανα με έξτρα λυκοπένιο, λαχανικά με βελτιωμένη γεύση, διατηρησιμότητα και φρεσκάδα κ.ά.