Εξαγωγές, ποιότητα, συνέπεια. Σε αυτές τις λέξεις συμπυκνώνεται το πνεύμα λειτουργίας των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της χώρας μας που αναπτύσσονται επιδιδόμενες συστηματικά σε εξωστρεφείς δραστηριότητες. Το περιεχόμενό τους σχολίασαν και ανέλυσαν ποικιλοτρόπως οι εκπρόσωποι βιομηχανιών και επιχειρήσεων – αγροδιατροφικών και του ευρύτερου πρωτογενή τομέα–, που συμμετείχαν σε εκδήλωση του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου Money Show Θεσσαλονίκης.

Στον πρωτογενή τομέα διακρίνονται δύο ρεύματα επιχειρηματικότητας. Το πρώτο, που εξακολουθεί να είναι πλειοψηφικό, προτάσσει την πεπατημένη της προσήλωσης στις επιδοτήσεις και την ποσότητα. Το δεύτερο, ακόμη μειοψηφικό, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια και είναι αυτό που έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Ενδεικτικό του μεγέθους της απαξίωσης των δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας και των επιχειρήσεων που δρουν στο πλαίσιό του, είναι το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έμειναν ακαλλιέργητα σχεδόν πέντε εκατομμύρια στρέμματα γης. Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, αξιοσημείωτες είναι οι πρωτοβουλίες φορέων όπως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος προωθεί σήμερα ένα νέο cluster μεταξύ επιχειρήσεων-μελών του, που αφορά στα ακτινίδια, συγκεντρώνοντας τις σημαντικότερες εταιρείες της χώρας στον σχετικό τομέα.

Οι εξαγωγικές επιδόσεις του αγροδιατροφικού τομέα δείχνουν πως στην τετραετία 2012-2016 η εξωστρέφεια του κλάδου αυξήθηκε κατά 30%. Ωστόσο, το εμπορικό ισοζύγιό του παραμένει ελλειμματικό. Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων συνιστούν το 30,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 κυμάνθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η υπεραξία της μεσογειακής διατροφής
Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να «κεφαλαιοποιήσουν» τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής και της σύνδεσής της στην αντίληψη των καταναλωτών διεθνώς με την υγεία και τη μακροζωία. Η προσπάθεια αυτή βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες. Τα πορίσματά τους σχετικά με την υψηλή ποιότητα και τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής, οι εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων τα αξιοποιούν για την τεκμηρίωση «ισχυρισμών υγείας» όπως για παράδειγμα «οι ελιές τύπου Καλαμών έχουν αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά».

Βεβαίως, η αξιοποίηση τέτοιων ισχυρισμών εκ μέρους της βιομηχανίας για λογαριασμό της ενίσχυσης της ζήτησης των προϊόντων τους προϋποθέτει επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα, όπως και στον σχεδιασμό κι εφαρμογή των πλέον σύγχρονων μεθόδων μάρκετινγκ. Σχετικά παραδείγματα εκ μέρους των ελληνικών αγροδιατροφικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών τροφίμων παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Money Show. Καταγράψαμε, λοιπόν, ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Επενδύοντας στο μέλλον της καλλιέργειας των ακτινιδίων, αλλά και των 250 παραγωγών-μελών της, η Ζευς Ακτινίδια ΑΕ ίδρυσε μεικτή εταιρεία στην Ιταλία, με Ιταλό παραγωγό ακτινιδίων, με σκοπό τη συνεργασία για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων ποικιλιών. Η Ζευς συνεργάζεται με Ιταλούς γενετιστές του πανεπιστημίου του Ούντινε για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών ακτινιδίων, που θα της επιτρέψουν να είναι πιο ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά. Παράλληλα, η εταιρεία έχει επεκταθεί και στην καλλιέργεια του αμπελιού. Οι παραγωγοί-μέλη της καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία Crimson seedless, παράγοντας 1.500 τόνους που εξάγονται στο εξωτερικό, με μεγαλύτερο πελάτη την αγορά του ΗΒ. Σε μία τριετία, η εν λόγω παραγωγή θα φτάσει τις 4.000 τόνους. Η Ζευς Ακτινίδια είναι έντονα εξωστρεφής, καθώς από τους 6.000 τόνους ακτινιδίων που παρήγαγε τη τελευταία σεζόν, μόλις οι 50 διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά.

Η Κωνσταντόπουλος ΑΕ από την Πιερία είναι ένας από τους ηγέτες στην επεξεργασία και εμπορία των ελληνικών ελαίων. Επί της ουσίας εξάγει σχεδόν το 15% της ελληνικής ελιάς που κατευθύνεται στις ξένες αγορές. Η στόχευση της είναι όλο και πιο πολύ στην έρευνα κι έχει επιλέξει να πωλεί τα προιόντα της προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εκάστοτε αγοράς που τα απευθύνει. Στο πλαίσιο αυτό, δίνει τελευταίως έμφαση σε «ισχυρισμούς υγείας» για τις ελιές, αναφορικά με τα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά τους που οφείλονται στις πολυφαινόλες. Σημειώνουμε πως ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα μας εξάγει το 85% της παραγωγής του, αθροίζει περισσότερους από 60.000 ελαιοπαραγωγούς και 100 επιχειρήσεις, ενώ έχει τζίρο 450 εκατ. ευρώ. Στην Φάρμα Φωτιάδη στην Εξοχή Πιερίας, κάτω από την σκιά του Ολύμπου, εκτρέφονται 200 μαύρες χοιρομητέρες. Η διατροφή τους αποτελεί αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος με τη συνεργασία του ΕΚΕΤΑ και του ΑΠΘ. Ειδικότερα η διατροφή τους βασίζεται στην ελιά. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα πιστοποιούν ότι το κρέας των μαύρων χοίρων, που τρέφονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, περιέχει τα ευεργετικά λιπαρά Ω3 και Ω6 57 φορές περισσότερο απ’ ότι το κρέας των χοίρων που εκτρέφονται με συμβατικές τροφές.

Ο Αγροτικός Συν/μός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος» παράγει δύο φασόλια (το μεγαλόσπερμο πλακέ και τον γίγαντα-ελέφαντα) στις Πρέσπες, τα οποία διαφοροποιούνται απ’ όλα τα υπόλοιπα της αγοράς, πράγμα που οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος και της σύστασης του εδάφους της περιοχής που καλλιεργούνται. Γι΄ αυτό από το 1994 είναι επίσημα αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και από το 1999 ως φασόλια Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Από φέτος ο συνεταιρισμός εισέρχεται και στην παραγωγή πιστοποιημένου σπόρου, ώστε να μην υπάρχει γενετική παραλλακτικότητα με την πάροδο των ετών.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Βέροιας VENUS (κομπόστα ροδακίνου και εμπορία φρούτων) συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας στο πεδίο του συμπύρηνου ροδακίνου και της κομπόστας. Τα τελευταία τρία χρόνια παραχωρεί δωρεάν στους 528 παραγωγούς-μέλη του νέες ποικιλίες ροδακίνου με 15ετές συμβόλαιο αποκλειστικής παραγωγής. Οι εξαγωγές του καλύπτουν τις περισσότερες μεγάλες ξένες αγορές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία, ενώ πλέον δραστηριοποιείται και στο κομμάτι των νωπών φρούτων, αλλά και στην εξαγωγή γεμιστών ελαιών.

Η εταιρεία Προϊόντα Γης Βοΐου ΑΒΕΕ (παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία οσπρίων) επιδιώκει να γίνει η Δυτική Μακεδονία εθνικό κέντρο παραγωγής οσπρίων. Με συμβολαιακή γεωργία παράγει ψιλές φακές, φασόλια, ρεβύθια και ρύζι, έχοντας δρομολογήσει σταδιακά τον διπλασιασμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων που διαχειρίζεται. Εκτός από την εγχώρια αγορά κατευθύνει τα προϊόντα της και σε οκτώ ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σλοβακία και ΗΠΑ.

Η εταιρεία Τυροκομείο Αρβανίτης ΑΕ είναι μία πρότυπη και εξαγωγική μονάδα παραγωγής τυροκομικών στην Κεντρική Μακεδονία. Οι εξαγωγική της δραστηριότητα της έχει χαρίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις στα Global Cheese Awards –η φέτα της διακρίνεται ανάμεσα στα καλύτερα ΠΟΠ τυριά της Ευρώπης.

Η εταιρεία Αγροφλόρα ΑΕ τροφοδοτεί την ελληνική αγορά και πολλές ξένες αγορές εδώ και δέκα χρόνια με φυτοχώματα και υποστρώματα για καλλωπιστικά φυτά. Διαθέτει μία μοντέρνα μονάδα που μεταποιεί, επεξεργάζεται και συσκευάζει τύρφη και λιπάσματα, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή Λάκκωμα Χαλκιδικής. Ο όμιλος των εταιρειών Αγροχούμ AE και Αγροφλόρα ΑΕ προετοιμάζεται, μέσω της σύστασης ενός νέου εταιρικού σχήματος, να προχωρήσει στην υλοποίηση επένδυσης ύψους 10 εκατ. ευρώ για την παραγωγή καλλωπιστικών φυτών, με προορισμό τις αγορές της Γερμανίας, Ολλανδίας, Ιταλίας κ.ά.

Ρίγανη, λεβάντα δενδρολίβανο, τσάι του βουνού, φασκόμηλο κτλ περιλαμβάνονται μεταξύ των προιόντων της εταιρείας Μυρεψός ΙΚΕ από το Κιλκίς, η οποία συνενώνει αγρότες-καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Παράγει και καλλυντικά προιόντα, ενώ πολύ σύντομα θα λανσάρει μια σειρά ροφημάτων με βάση το τσάι του βουνού, το μελισσόχορτο, το θυμάρι και διάφορα μείγματα, καθώς και μία νέα σειρά ειδών με βάση το χαμομήλι.

Το βουβαλίσιο κρέας, που το 2001 είχε κατανάλωση στην Ελλάδα μόλις 150 κιλά και πέρσι έφτασε τους 50 τόνους(!), είναι το παραγωγικό αντικείμενο της Ζ. Μπόρας & Σία ΕΕ. Η εταιρεία διαθέτει μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας βουβαλίσιου και όχι μόνο κρέατος στη Λιβαδιά Σερρών. Οι πωλήσεις της πραγματοποιούνται μόνο στην Ελλάδα, λόγω περιορισμένης παραγωγής, όμως η ζήτηση του βουβαλίσιου κρέατος είναι πλέον μεγαλύτερη από την προσφορά.