Με hi-tec καλλιεργητές συνεργάζεται η Agrino, προκειμένου να επιτύχει τη καλύτερη δυνατή ποιότητα στα προϊόντα της, να διασφαλίσει τις επιθυμητές ποσότητες ρυζιού και να αποκτήσει μια σταθερή σχέση με τους προμηθευτές των πρώτων υλών, τις οποίες πλέον εξασφαλίζει σε προνομιακές τιμές. Πρόκειται για παραγωγούς ρυζιού, οι οποίοι χρησιμοποιούν τρακτέρ εξοπλισμένα με λέιζερ για τη σάρωση των χωραφιών, που συνδέονται με δορυφόρο, προκειμένου να προγραμματίσουν τη σπορά, και που έφεραν στην Ελλάδα την πλέον σύγχρονη -σε παγκόσμιο επίπεδο- θεριζοαλωνιστική μηχανή.

Πρόκειται για παραγωγούς ρυζιού, οι οποίοι χρησιμοποιούν τρακτέρ εξοπλισμένα με λέιζερ για τη σάρωση των χωραφιών, που συνδέονται με δορυφόρο προκειμένου να προγραμματίσουν τη σπορά και που έφεραν στην Ελλάδα την πλέον σύγχρονη -σε παγκόσμιο επίπεδο- θεριζοαλωνιστική μηχανή.

Η τεχνολογική υπεροχή των εν λόγω παραγωγών σε συνδυασμό με την εφαρμογή των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, που απαιτεί η Agrino από κάθε καλλιεργητή, έχουν διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την εταιρεία και τους ίδιους τους παραγωγούς, με κοινά και για τις δύο πλευρές οφέλη.

Σήμερα, η Agrino τροφοδοτείται με ρύζι από πέντε παραγωγούς του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της εταιρείας για τους τρεις από τους πέντε τύπους ελληνικού ρυζιού που διακινεί στην αγορά. Στις προθέσεις της είναι από το 2008 να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία με 25 ακόμη παραγωγούς του νομού Σερρών και άλλων γειτονικών περιοχών, ώστε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε πρώτη ύλη και για τους πέντε τύπους ελληνικού ρυζιού.

Διαφοροποίηση, πιστοποίηση

Από τη νέα σεζόν η εταιρεία προετοιμάζεται, παράλληλα, να περάσει και στη συμβολαιακή καλλιέργεια, προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερότερη σχέση συνεργασίας με τους παραγωγούς ρυζιού, αλλά και να διασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την επιθυμητή ποιότητα της πρώτης ύλης. Θέλοντας, μάλιστα, να διαφοροποιηθεί έναντι του ανταγωνισμού, η Agrino έχει ήδη καθιερώσει νέες συσκευασίες για τα προϊόντα της, με χρηστικές πληροφορίες για τον καταναλωτή, ενώ άρχισε σταδιακά να αναγράφει επί των συσκευασιών το όνομα του παραγωγού και την περιοχή της καλλιέργειας ρυζιού, πιστοποιώντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι τα προϊόντα της παρασκευάζονται από εγχωρίως παραγόμενη πρώτη ύλη και ότι ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.

Η Agrino ιδρύθηκε το 1955 στο Αγρίνιο. Εκτός από ρύζια διαθέτει και όσπρια. Λειτουργεί δύο παραγωγικές μονάδες, με έδρες στη Θεσσαλονίκη και το Αγρίνιο, διαχειρίζεται τρεις κεντρικές αποθήκες -μια εκ των οποίων στην Αθήνα- και ελέγχει το 31% της αγοράς ρυζιού και το 20% των οσπρίων. Η εταιρεία πρόσφατα επεκτάθηκε και στα έτοιμα γεύματα, ενώ στην κατηγορία του ρυζιού έχει δημιουργήσει και μια σειρά από εξωτικές γεύσεις. Το 2006 έκλεισε με κύκλο εργασιών περίπου 18,5 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένει νέα αύξηση του τζίρου της περίπου στα 21 εκατ. ευρώ.