Σε θετική τροχιά κινήθηκαν το 2021 τα οικονομικά μεγέθη της Agrino, παρά το γεγονός ότι ιδιαίτερα στο β’ εξάμηνο του έτους η εταιρεία αντιμετώπισε σημαντικές αυξήσεις στους περισσότερους συντελεστές κόστους (πρώτη ύλη, υλικά συσκευασίας, μεταφορές, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια κ.α.) επιλέγοντας να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους με χαμηλές αυξήσεις τιμών, υποπολλαπλάσιες της συνολικής αύξησης του κόστους ανά μονάδα προϊόντος.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Agrino το 2021 ανήλθε στα 34,5 εκατ. ευρώ, από 33,5 εκατ. ευρώ το 2020, ήτοι αύξηση 3%. Ο δείκτης EBITDA σημείωσε περαιτέρω άνοδο στα 4,6 εκατ. ευρώ, από 4,5 εκατ. το 2020, ενώ η καθαρή κερδοφορία διατηρήθηκε σταθερή στα 2,7 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 2%, ενώ θετική προοπτική δημιουργεί η εκκίνηση νέων συνεργασιών σε χώρες στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αμερικής, με έμφαση στα τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα.

Αύξηση μεριδίων σε ρύζι, όσπρια και ρυζογκοφρέτες
Ως προς τις βασικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται η Agrino, αυτές του ρυζιού και των οσπρίων, η εταιρεία παρουσίασε χαμηλότερες απώλειες πωλήσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς, ήτοι 3,5% στο ρύζι και στο 1,6% στα όσπρια στην εγχώρια αγορά, ενώ οι πωλήσεις διατηρήθηκαν σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προ πανδημίας.

Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά στα πανελλαδικά μερίδια αγοράς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, η Αgrino ενίσχυσε την ηγετική της θέση στο ρύζι κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, αύξησε δε το μερίδιό της και στα όσπρια κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Για το 2022 η Agrino προετοιμάζει την ενίσχυσή της στα έτοιμα γεύματα με μια σειρά που θα λανσαριστεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στην κατηγορία των ρυζογκοφρετών συνεχίστηκε η αυξητική τάση των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς, εμφανίζοντας βελτίωση σε όλες τις υποκατηγορίες. Σύμφωνα με την Agrino, το μερίδιο αγοράς της υπερέβη το 50%, ενώ το 2022 διατηρεί την αυξητική του τάση.

Η επένδυση που μπαίνει σε λειτουργία μέσα στο 2022
Το επενδυτικό πλάνο της υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς, παρά την δραματική επιβάρυνση στο κόστος κατασκευής, λόγω της αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών. Η εταιρία αναμένεται να θέσει σε λειτουργία στα τέλη του έτους μια σημαντική επένδυση, αυτή της υπερσύγχρονης μονάδας παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στο Κλειδί Ημαθίας, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπροσθέτως, θα ολοκληρωθούν όλα τα εκκρεμή αναπτυξιακά προγράμματα της εταιρίας έως τα τέλη του 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter