Στο καθεστώς ενίσχυσης για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων μεταποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδας εντάχθηκε το επενδυτικό σχέδιο της Agrifreda ABEE. Πρόκειται για σχέδιο που αφορά τη δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας κακάο και παραγωγής σοκολάτας στην δημοτική ενότητα Ανθεμίων της Επισκοπής Νάουσας. Η Agrifreda ιδρύθηκε το 2000 και βρίσκεται στη γεωργική περιοχή της Αριδαίας του Νομού Πέλλης.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα μεταποίησης και επεξεργασίας κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα, αποτελεί τη μόνη ελληνική εταιρεία που κατέχει τεχνογνωσία επεξεργασίας κάστανων. Το μεγαλύτερο μέρος επεξεργασμένων φρούτων και καρπών που παράγει η Agrifreda κατευθύνονται σε εξαγωγές. Στην επεξεργασία προϊόντων ζαχαροπλαστικής η εταιρεία επεκτάθηκε σχετικά πρόσφατα και στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχετικών δραστηριοτήτων, άλλωστε, βρίσκεται και η σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου, που αφορά τη δεύτερη μονάδα παραγωγής με δικές της, ανεξάρτητες γραμμές, 33 περίπου χιλιόμετρα νοτιότερα από την αρχική.

Οι νέες γραμμές παραγωγής, που αναφέρει το επενδυτικό σχέδιο αφορούν και ποικίλα άλλα διατροφικά παρασκευάσματα που περιέχουν κακάο, πέρα από σοκολάτες, με εξαίρεση τη ζαχαρούχα σκόνη κακάο, για τη διατήρηση διατροφικών ισχυρισμών ως προς το βιομηχανικό αποτέλεσμα παραγωγής που θα προκύψει από την επένδυση. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης εγκρίθηκε από τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης της γενικής διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών σε €1.886.833,18. Από αυτά, το 48% αποτελεί ωφέλεια την οποία θα λάβει η επιχείρηση ως φορολογική απαλλαγή μελλοντικών ετών, από τη στιγμή της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της νέας μονάδας και έπειτα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter