Στην ίδρυση κοινής εταιρείας προχώρησαν το SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη και η οικογένεια Τσαούτου, με την επωνυμία «Αγριά Εμπορική ΑΕ».

Η σύσταση της εταιρείας ανακοινώθηκε στο ΓΕΜΗ μόλις χθες, και το αντικείμενο αυτής αφορά σε: υπηρεσίες παροχής συμβουλών στρατηγικής διαχείρισης, υπηρεσίες holding, υπηρεσίες χημικών δοκιμών και αναλύσεων, χονδρικό εμπόριο αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών και χονδρικό εμπόριο μπίρας.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης εταιρείας ανέρχεται σε 5.213.000 ευρώ, όμως το ενδιαφέρον βρίσκεται στη σύνθεση αυτού: το SMERemediumCap συμμετέχει με ποσοστό 65,22% (εισφορά 3.399.918,60 ευρώ), ο Μιχάλης και η Πέννυ Τσαούτου με ποσοστό 14,15% έκαστος (εισφορά 737.639,50 ευρώ ο καθένας) και η Ήβη Μοσκαχλαϊδή με ποσοστό 6,48% (εισφορά 337.802,40 ευρώ).

Το διοικητικό συμβούλιο της Αγριά Εμπορική ΑΕ αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Καραφωτάκη, που εκτελεί καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, και τα μέλη Μιχάλη Τσαούτο, Νίκο Καραμούζη, Νίκο Ζορμπά και Πέννυ Τσαούτου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της σύστασης της εταιρείας, από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου τα 3.400.305,74 ευρώ είναι σε μετρητά, ποσό που είναι οριακά μεγαλύτερο από την εισφορά του SMERemediumCap.

Τα υπόλοιπα 1.812.694,26 ευρώ αποτελούν εισφορές σε είδος, που πληροφορίες θέλουν να αφορούν σε μετοχές της εταιρείας αναψυκτικών ΕΨΑ, στην οποία η οικογένεια Τσαούτου ελέγχει το 75%. Το FOODReporter προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Μιχάλη Τσαούτο για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.

ΕΨΑ: Έκτακτη γενική συνέλευση στις 22 Ιουνίου
Πάντως, στις 30 Μαΐου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΨΑ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων την Πέμπτη 22 Ιουνίου, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών στην ονομαστική αξία (5,51 ευρώ έκαστη).

Σημειωτέον ότι σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΨΑ ανέρχεται στα 1.631.841,60 ευρώ (296.160 μετοχές των 5,51 ευρώ έκαστη). Επομένως, πρόκειται για τριπλασιασμό σχεδόν του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου, που αν καλυφθεί από μία τρίτη εταιρεία ή πρόσωπο, θα του δώσει ποσοστό περίπου 66%. Σημειώνεται ότι η επωνυμία της νέας εταιρείας, Αγριά Εμπορική, παραπέμπει άμεσα στο όνομα της περιοχής όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΕΨΑ, στην Αγριά του Πηλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Καραμούζης δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τον κλάδο των τροφίμων, όπου το SMERemediumCap έχει ήδη παρουσία μέσω της Άροσις, στην οποία έχει μπει εδώ και λίγους μήνες με ποσοστό 48%, ενώ είχε προηγηθεί το 2021 η απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων Krop.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter