Η πλειονότητα των αγοραστικών αποφάσεων που αφορούν στα νοικοκυριά λαμβάνονται παγκοσμίως από τη γυναίκα, της οποίας η επιρροή συνεχώς αυξάνει, καθώς συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στην κοινωνική, επιχειρηματική και πολιτική ζωή. Πρόκειται για το κεντρικό συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας της Nielsen, που διεξήχθη σε δείγμα 6.500 γυναικών από τις 21 μεγαλύτερες χώρες του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, 8 στις 10 γυναίκες του ανεπτυγμένου κόσμου πιστεύουν πως ο ρόλος του φύλου τους μεταβάλλεται, ενώ από αυτές οι 9 στις 10 θεωρούν πως αλλάζει προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά την ισότητα με τους άντρες, την απόκτηση ελευθεριών που υπερβαίνουν τα παραδοσιακά στερεότυπα, την ευχέρεια πρόσβασής τους στην τεχνολογία και την αύξηση των ευκαιριών τους στην αγορά εργασίας.

Στην πλειονότητά τους οι γυναίκες στον αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο θεωρούν πως σήμερα διαθέτουν περισσότερες ευκαιρίες απ’ ό,τι οι μητέρες τους. Μάλιστα, στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της θέσης τους. Ειδικότερα, κατά το 77% πιστεύουν πως η επόμενη γενιά γυναικών θα απολαμβάνει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες απ’ ό,τι η σημερινή, εν αντιθέσει προς τις γυναίκες του ανεπτυγμένου κόσμου, που κατά το 48% θεωρούν πως οι κόρες τους θα έχουν περίπου τις ίδιες ευκαιρίες με τις ίδιες.

Η ενδυνάμωση, ωστόσο, της θέσης των γυναικών τους τις επιβαρύνει με πρόσθετο φόρτο εργασίας και άγχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 6 στις 10 παγκοσμίως δηλώνουν πως νιώθουν την πίεση του χρόνου, ενώ ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν πως δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο θέλουν να έχουν την ευθύνη και να συναποφασίζουν για τα περισσότερα θέματα που αφορούν στο νοικοκυριό και την οικογένεια. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται, σε αρκετά από αυτά τα θέματα υπερισχύουν ακόμα οι διαχωρισμοί αρμοδιοτήτων μεταξύ των φύλων.

Έτσι, για την επιλογή των τροφίμων, των καλλυντικών, των ρούχων, όπως και για τη φροντίδα των παιδιών, οι γυναίκες θεωρούν πως είναι οι πλέον κατάλληλες. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τα του αυτοκινήτου, των ηλεκτρονικών ειδών και των προγραμμάτων ασφάλισης, θεωρούν πως οι άνδρες είναι οι πλέον αρμόδιοι.

Σχέση γυναικείας ηλικίας-media
Κατά τους ερευνητές, η ηλικία των γυναικών διαμορφώνει τη σχέση τους με τα μέσα και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν, ενώ καθορίζει και τις αγοραστικές τους συνήθειες. Οι νέες γυναίκες, δηλαδή με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη, ψωνίζουν πιο αυθόρμητα, ενώ είναι πιθανότερο να δοκιμάσουν νέα προϊόντα και να αναζητήσουν προσφορές και εκπτώσεις. Παράλληλα, επηρεάζονται περισσότερο από τα μηνύματα που εκπέμπονται από όλους τους τύπους των μέσων, ενώ είναι οι πλέον εξοικειωμένες, μεταξύ όλου του γυναικείου πληθυσμού, με τις νέες τεχνολογίες.

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας, δηλαδή μέσου όρου ηλικίας τα 47 έτη, παρακολουθούν περισσότερες ώρες τηλεόραση, χρησιμοποιούν πολύ το τηλέφωνο στην επικοινωνία και τους αρέσει να βλέπουν τις διαφημίσεις, ενώ προγραμματίζουν καλύτερα τα ψώνια τους και είναι οι προσεχτικότερες των γυναικών στις αγορές τους. Οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη, προγραμματίζουν εξονυχιστικά τις αγορές τους, που βασίζονται κατά κανόνα στη συνήθεια. Αυτές είναι πιο πιστές ακροάτριες του ραδιοφώνου, αλλά, όπως διαπιστώνεται, προσπαθούν κι αυτές να προσαρμόζονται στη νέα τεχνολογία.

Τα social media, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητας για τη γυναίκα του αύριο, αφού ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες αφιερώνει πολύ ώρα στο διαδίκτυο, απ’ όπου αντλεί πληροφόρηση, διευρύνει τον κύκλο των επαφών της και συζητά για πλήθος κοινωνικά ζητήματα. Κάθε φορά που χρησιμοποιεί το internet επισκέπτεται συγκριτικά λιγότερες ιστοσελίδες απ’ ό,τι οι άντρες, αλλά περνά περισσότερο χρόνο ασχολούμενη με το περιεχόμενό τους, στοιχείο σημαντικό για τις εταιρείες που διαφημίζονται online.

Όταν φτάνει η ώρα να αγοράσει ένα προϊόν, η γυναίκα των ανεπτυγμένων χωρών εμπιστεύεται σε αξιοσημείωτα υψηλό βαθμό τις συμβουλές ανθρώπων που γνωρίζει. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζουν στις αποφάσεις της και οι γνώμες των καταναλωτών που δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, ενώ άλλες αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης σχετικά με τα προϊόντα είναι γι’ αυτήν τα άρθρα γνώμης των εφημερίδων, όπως και τα sites των brands.

Οι μελετητές επισημαίνουν ότι, αν και η τηλεόραση εξακολουθεί να είναι ισχυρό μέσο ενημέρωσης του γυναικείου πληθυσμού, σχετικά με τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό πεδίο η χρήση των νέων τεχνολογιών και του word-of-mouth πρέπει να ενταχθεί, με δημιουργικό τρόπο, σε ολόκληρη την επικοινωνιακή στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως η έρευνα της Nielsen διαπιστώνει ότι παρά την οικονομική ύφεση, η ποιότητα είναι ο πρώτος και πιο καθοριστικός παράγων εκδήλωσης της εμπιστοσύνης των γυναικών σε μία μάρκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό επιβεβαιώθηκε στις 20 από τις 21 χώρες όπου έγινε η έρευνα, ενώ την ίδια στιγμή η «χαμηλή τιμή» δεν αναδείχθηκε καν στις τρεις πρώτες θέσεις των γυναικείων κρίσεων.


Η Ελληνίδα θύμα της ύφεσης
Σημειώνουμε ότι μεταξύ των 21 χωρών στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Όχι πως οι γενικές διαπιστώσεις της έρευνας θα παρουσίαζαν απόκλιση από τα ισχύοντα σε ό,τι αφορά την κοινωνική και καταναλωτική συμπεριφορά της Ελληνίδας, αλλά είναι μάλλον βέβαιο πως η επιδείνωση της θέσης της στην αγορά εργασίας, η οποία συνδέεται παντοιοτρόπως με τη γυναικεία χειραφέτηση, θα υποδείκνυε, για λόγους συνέπειας, την ανάγκη ανίχνευσης ενός νέου ερευνητικού πεδίου επιπλέον των κλασικών μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών: Των ανεπτυγμένων αγορών που, ευρισκόμενες σε παρατεταμένη και μεγεθυνόμενη ύφεση, απειλούνται με κατάρρευση…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 το γενικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ήταν 11,8%, το ποσοστό των καταγεγραμμένων άνεργων γυναικών έφτανε το 15,3%, για να εκτιναχτεί φέτος στο 20%, αφήνοντας και πάλι πίσω το γενικό ποσοστό της ανεργίας (16,3%) κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε σύνολο 2,09 εκατομμυρίων Ελληνίδων καταγεγραμμένων στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ο άνεργος πληθυσμός τους υπερβαίνει τις 417.000. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ανεργία χτυπάει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις ηλικιακές ομάδες των γυναικών, που αναπτύσσουν την πλέον συστηματική σχέση με τις νέες τεχνολογίες και τα social media, που ψωνίζουν πιο αυθόρμητα, δοκιμάζουν νέα προϊόντα και αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις.

Ειδικότερα, στις ηλικίες μεταξύ 15 και 29 ετών περίπου οι 4 στις 6 εργαζόμενες είναι άνεργες (στις ηλικίες αυτές το γενικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα είναι 27,5%).

 Πίνακας: Εργαζόμενες και άνεργες Ελληνίδες (β’ τρίμηνο του 2011)

 Ηλικιακή ομάδα  Εργαζόμενες (σε χιλ.)  Άνεργες (σε χιλ.)
 15-19  4,7  10,9
 20-24  65,3  61,2
 25-29  184,1  85,5
 30-44  768,1  178
 45-64  625,3  80,6

 Πηγή: Έρευνα Εργατικού Δυναμικού ΕΛΣΤΑΤ