Στην κατηγορία των προϊόντων με λίγες θερμίδες γέρνει ξεκάθαρα πλέον η ζυγαριά στα αναψυκτικά, μετά το λανσάρισμα και από την Coca-Cola Hellas του πρώτου προϊόντος της με στέβια. Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε πιο υγιεινές επιλογές, υποχρεώνοντας τους εμφιαλωτές και τους παραγωγούς αναψυκτικών να επαναπροσδιορίσουν την προϊόντική τους πρόταση.

Εξάλλου, αυτό φάνηκε από τα πρώτα κιόλας προϊόντα των ΕΨΑ και Green Cola, στα οποία η ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες αντικαταστάθηκαν από τη στέβια, καθώς και από το γεγονός ότι τα προϊόντα της Coca-Cola Hellas με λίγες θερμίδες καλύπτουν το 35% των πωλήσεων της κατηγορίας. Με το νέο προϊόν, στόχος της εταιρείας είναι να φθάσουν το 50%. Η Coca-Cola Hellas, leader στην κατηγορία των αναψυκτικών, διεκδικεί ηγετική θέση και στα αναψυκτικά με στέβια, έχοντας αφήσει ήδη μεγάλο χώρο στον ανταγωνισμό της, αφού εκτός από τις ΕΨΑ και Green Cola, cola με στέβια λάνσαρε πρόσφατα η Βίκος, ενώ κυκλοφορούν αναψυκτικά με στέβια και από άλλες επιχειρήσεις (η Ζαργιανάκης, με έδρα την Κρήτη, λάνσαρε το 2013 αναψυκτικά με στέβια).

Επίσης, πρόσφατα η Λουξ παρουσίασε τη δική της σειρά με αναψυκτικά που έχουν μόνο φυσικά γλυκαντικά. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πώς θα εξελιχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ Coca-Cola Hellas και Green Cola. Προς το παρόν, όπως ανακοίνωσε η Coca-Cola Hellas, η coca cola με στέβια παράγεται σε αυτή τη φάση στην Ελλάδα μόνο για την εγχώρια και την κυπριακή αγορά. Το ενδεχόμενο της επέκτασής της θα εξαρτηθεί από την αποδοχή που θα επιφυλάξει η εγχώρια αγορά στο προϊόν. Ωστόσο, η Green Cola ήδη έχει το προβάδισμα, διαθέτοντας προϊόντα της σε 22 αγορές, κυρίως στην Ευρώπη, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών πωλήσεών της. Μάλιστα, έχει ήδη κατοχυρώσει την επωνυμία της σε 140 χώρες, ενώ σε ορισμένες αγορές έχει συνάψει και συμφωνίες παραγωγής με τοπικούς εμφιαλωτές, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσφατα, στη Γερμανία, όπου η παραγωγή του προϊόντος γίνεται σε τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας, στη Ρουμανία από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και στην Κύπρο. Η εταιρεία εξετάζει και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ελβετίας.

Η διάταξη των δυνάμεων
Οι βλέψεις της Green Cola σε κάθε περίπτωση αξιολογούνται από την Coca-Cola Hellas, που θεωρείται βέβαιο πως θα «απαντήσει», δίχως να είναι γνωστό το πότε και το πώς. Πολύ δε περισσότερο όταν από τη Green Cola δηλώνεται στο σελφ σέρβις ότι στα στρατηγικά της πλάνα είναι και το άνοιγμά της στις ΗΠΑ. «Δεν έχουμε άμεσο σχέδιο για την παρουσία μας στην αμερικανική αγορά, είναι όμως κάτι που εξετάζουμε διαρκώς. Βρισκόμαστε ήδη στην ασιατική αγορά, στο Χονγκ Κόνγκ, και σίγουρα η επέκτασή μας στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ζητούμενο τα επόμενα χρόνια», δηλώνεται χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα, ενόσω η Coca-Cola Hellas διέθετε το νέο προϊόν της με στέβια στις 29 Μαρτίου, προλαβαίνοντας στο νήμα τη Βίκος που, ενώ είχε αναγγείλει το ανάλογο προϊόν της, δεν είχε προλάβει να το τοποθετήσει στα δίκτυα λιανικής και χονδρικής, η Green Cola είχε ήδη καλύψει το 95% της διανομής στη λιανική, με τοποθέτηση στα μικρά σημεία και την κρύα αγορά. Η ΕΨΑ ως γνωστόν έχει ήδη συνολική τοποθέτηση στην κατηγορία. Πάντως, η Coca-Cola Hellas είναι αποφασισμένη να υποστηρίζει δυναμικά το προϊόν της με διαφήμιση και προωθητικές ενέργειες, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το εκτόπισμά της στα δίκτυα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο τζίρος λιανικής των αναψυκτικών φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα τύπου cola κατέχουν το 55% των συνολικών πωλήσεων της αγοράς. Στην εν λόγω κατηγορία τα light προϊόντα συμμετέχουν με μερίδιο 35%, με στόχο το 50%.