Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος το 2023 έφτασε τους 965,7 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας άνοδο 1,5% σε σύγκριση με το 2022, που είναι ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του όγκου στην Ασία, αν και παρατηρήθηκαν με κάποιες αξιοσημείωτες αυξήσεις όγκου σε όλες σχεδόν τις άλλες περιοχές του κόσμου.

Ασία
Στην Ασία, η παραγωγή γάλακτος έφτασε τους 446,9 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 2,7% σε σχέση με το 2022, που ισοδυναμεί με 11,8 εκατομμύρια τόνους. Με αυτή την αύξηση, η Ασία αντιπροσωπεύει πλέον το 46% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος, με την Ινδία και την Κίνα να ηγούνται της ανάπτυξης αυτής. Το Πακιστάν, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτες αυξήσεις στην παραγωγή γάλακτος, ενώ αντίθετα η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα παρουσίασαν αξιοσημείωτη πτώση. Στην Ινδία, η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε στα 236 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 2,5% από το 2022, ενώ στην Κίνα η αύξηση έφτασε το +6,6%, λόγω των υψηλότερων τιμών γάλακτος που έλαβαν οι αγρότες, σε συνδυασμό με τις υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές που τροφοδότησαν την επέκταση των κοπαδιών βοοειδών γαλακτοπαραγωγής και την παραγωγή νωπού γάλακτος τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή γάλακτος της Τουρκίας ανέκαμψε κατά 2% το 2023, στα 22 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας εν μέρει τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και την αυξημένη διαθεσιμότητα ζωοτροφών.

Ευρώπη
Στην Ευρώπη, η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 0,3% σε 233,6 εκατομμύρια τόνους το 2023, που ισοδυναμεί με σχεδόν 800.000 τόνους επιπλέον γάλακτος. Αυτή η αύξηση προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις της παραγωγής στη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία, ενώ αντίθετα αισθητή ήταν η μείωση της παραγωγής στην Ουκρανία και τη Νορβηγία.

Στη Ρωσία, οι προσπάθειες για εξορθολογισμό της παραγωγής, ιδίως με τη βελτιστοποίηση των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγής και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της διατροφής σε μεγάλες γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, συνέβαλαν θετικά στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Επίσης, η ενοποίηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ήταν βασικός μοχλός για την αύξηση της παραγωγικότητας, ιδίως σε μεγάλης κλίμακας γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε οριακά (+0,3%) το 2023, που ισοδυναμεί με σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους, μετά από τρία χρόνια συνεχών μειώσεων, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας. Αυτό συμβαίνει παρά τη συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των βοοειδών λόγω της παύσης λειτουργίας των λιγότερο αποδοτικών, μικρότερων εκμεταλλεύσεων, λόγω της μείωσης των περιθωρίων παραγωγών. Οι καιρικές συνθήκες ήταν επίσης πιο ευνοϊκές το 2023 σε σύγκριση με το 2022, συμβάλλοντας στο χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών, αν και παραμένουν υψηλά.

Οι άλλες περιοχές
Στη Λατινική Αμερική, η παραγωγή γάλακτος έφτασε τους 68 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 0,7% από το 2022. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στη Βραζιλία, τον ​​μεγαλύτερο παραγωγό γάλακτος στην περιοχή, και δευτερευόντως στο Περού και την Ουρουγουάη.

Στη Βόρεια Αμερική, η παραγωγή γάλακτος έφτασε τους 112,8 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 0,3% από το 2022.

Στην Αφρική, η παραγωγή γάλακτος έφτασε τους 53,8 εκατομμύρια τόνους το 2023, παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις, αν και ορισμένες μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές χώρες στην ήπειρο κατέγραψαν αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τις ιστορικές τους τάσεις, είτε προς τα πάνω (όπως η Τανζανία και η Κένυα), είτε προς τα κάτω (όπως η Αίγυπτος και η Αιθιοπία).

Στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική (όπου το 70% της συνολικής παραγωγής αντιπροσωπεύει μία μόνο χώρα, το Μεξικό), η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 1,2% σε 20,3 εκατομμύρια τόνους το 2023.

Τέλος, στην Ωκεανία η παραγωγή γάλακτος έφτασε τους 29,7 εκατομμύρια τόνους το 2023, αυξημένη κατά 0,8% από το 2022, αντανακλώντας την ανάκαμψη της γαλακτοπαραγωγής στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter