Εντείνουν τους ελέγχους τους σε προϊόντα γάλακτος και μεταποιημένα προϊόντα με πρώτη ύλη το γάλα, δηλαδή γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, τα κλιμάκια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Όπως ανακοίνωσε το ίδιο το Υπουργείο, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην ποιότητα του τελικού προϊόντος και στις αντίστοιχες ετικέτες: Ελέγχεται αν συμβαδίζει το περιεχόμενο με τα αναγραφόμενα στην κάθε ετικέτα και αν η σήμανση πληροί την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Έλεγχοι στο λιανεμπόριο για περιεχόμενο, σήμανση και ετικέτα
Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 85 σημεία λιανικής πώλησης σε σημεία λιανεμπορίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, από όπου έχουν σταλεί προς ανάλυση 177 δείγματα, εκ των οποίων τα 103 έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) και τα υπόλοιπα 74 στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα.Για τη σήμανση ετικέτας έχουν συλλεχθεί 267 δείγματα και έχουν αποσταλεί στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) 32 δείγματα για φέτα, 113 για λοιπά τυριά, 51 για γάλα, 64 για γιαούρτι, τρία για αριάνι, τρία για κεφίρ και ένα κρέμα. Στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, έχουν αποσταλεί 36 δείγματα, εκ των οποίων τα εννέα αφορούν φέτα, 20 κίτρινα τυριά, τρία γάλα, δύο κεφίρ, ένα επιδόρπιο γιαουρτιού και ένα γιαούρτι.
Έλεγχοι σε πύλες εισόδου της Ελλάδος και σε βιομηχανίες
Αντίστοιχα, στις πύλες εισόδου της χώρας, αναφέρεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί 75 έλεγχοι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όλοι σε βυτία που μεταφέρουν προϊόντα γάλακτος, 63 έλεγχοι στο λιμάνι των Πατρών, 21 σε βυτία προϊόντων γάλακτος και 42 σε φορτία με τυροκομικά προϊόντα και τέσσερις έλεγχοι στα σύνορα του Προμαχώνα Σερρών, όλοι σε βυτία με προϊόντα γάλακτος. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνεται ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η φέτα, που «είναι ταυτισμένα με την ελληνική παραγωγή».Πέραν των δειγματοληψιών, ανακοινώθηκε ότι διεξήχθησαν έκτακτοι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια των παραπάνω αναφερόμενων αρμόδιων φορέων, ως επιτόπιοι έλεγχοι ισοζυγίων, στις γαλακτοβιομηχανίες. Σε ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πέντε τέτοιοι έλεγχοι, σε εγκαταστάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Τρίπολη και Χαλκιδική.
Η διαβίβαση των ευρημάτων
Μετά τους επιτόπιους ελέγχους, τα όποια ευρήματα προκύψουν διαβιβάζονται στη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, στον ΕΦΕΤ και στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για να προχωρήσει η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων. Στο προηγούμενο βήμα, έχουν ληφθεί δείγματα προϊόντων και αποστέλλονται προς εξέταση στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους. «Ανάλογα με τα ευρήματα, αν και εφόσον εκείνα προκύψουν, ενημερώνονται οι παραβάτες. Μετά και από την εκδίκαση της ένστασης που δικαιούνται, εφόσον δηλαδή τελεσιδικήσει η απόφαση, επιβάλλεται το πρόστιμο και ανακοινώνεται ο κάθε παραβάτης ξεχωριστά», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter