Πάνω από το ένα τρίτο των λιανέμπορων αύξησαν τον αριθμό των υπαλλήλων τους, ενώ η πρόσληψη νέων εργαζομένων αναμένεται να φθάσει στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Τα στοιχεία αφορούν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και προέρχονται από την τελευταία έρευνα Quarterly Distributive Trades της CBI.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 36% των επιχειρήσεων αύξησαν το εργατικό τους δυναμικό τον Αύγουστο του 2015 σε επίπεδο 12μήνου, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ 20% δήλωσαν πως μείωσαν το προσωπικό τους. Η αύξηση κατά 16% είναι η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2013. Οι θέσεις εργασίας προβλέπεται πως θα αυξηθούν με γρηγορότερο ρυθμό σε 12μηνη βάση τον Σεπτέμβριο φέτος (+22%), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο του 2000. Η έρευνα δεν διευκρινίζει σε ποιους τομείς θα υπάρχει η είσοδος νέων εργαζομένων. Αυτό που επισημαίνει είναι πως οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου μειώνουν συνεχώς τους απασχολούμενους την τελευταία διετία.

Η έρευνα τονίζει επίσης την αύξηση του όγκου πωλήσεων στο λιανεμπόριο τον Αύγουστο (σε 12μηνη βάση), που ξεπέρασε τις προσδοκίες, με τις αλυσίδες τροφίμων και ένδυσης να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την εξέλιξη. Ένα 36% των επιχειρηματιών δήλωσε πως είχε αύξηση πωλήσεων, ενώ ένα 15% πως είχε μείωση. Σε μέσο όρο, η αύξηση ήταν 24%, πάνω από το προβλεπόμενο 13%. Οι online πωλήσεις, παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης που σημείωσαν τον Αύγουστο, παρέμειναν κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων χρόνων, με πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο μέσος όρος των τιμών λιανικής έπεσε κατά 7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, μετά από την αύξηση κατά 11% του προηγούμενου τριμήνου.