Αύξηση της τάξεως του 1,96% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία το 2023 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για τις οικονομικές εξελίξεις στη Γερμανία και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Γερμανίας που δημοσίευσε το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου. Οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία το 2022 ανήλθαν σε αξία στα 3,06 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 διαμορφώθηκαν στα 3,12 δισ. ευρώ. Από την άλλη, ελαφρά μείωση παρουσίασαν οι γερμανικές εισαγωγές στην Ελλάδα κατά 4,21%. Η μικρή άνοδος των ελληνικών εξαγωγών δεν κατάφερε ισοσκελίσει τη μεγαλύτερη μείωση των γερμανικών εξαγωγών και αυτό οδήγησε σε ελαφρά μείωση του συνολικού όγκου του διμερούς εμπορίου Ελλάδας Γερμανίας κατά 2,58%.

11η η Ελλάδα στους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας το 2023
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Destatis, στα πρώτα δέκα προϊόντα τα οποία εισήγαγε η Γερμανία από την Ελλάδα το 2023 ήταν η κατηγορία «τυρί και κουάρκ» αξίας 255 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 24,7% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Επιπλέον, αύξηση κατά 6% σημείωσε η κατηγορία «άλλα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα». Το ελαιόλαδο και παράγωγά του έφτασαν σε αξία τα 72,2 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 14,2% σε σύγκριση με πέρσι. Τα φρέσκα φρούτα επίσης σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 25,6%, ενώ η κατηγορία «συγκεκριμένα φρούτα και ξηροί καρποί» σημείωσαν μείωση κατά 4,3%. Στον αντίποδα, ανάμεσα στα πρώτα προϊόντα τα οποία εξήγαγε η Γερμανία στην Ελλάδα το 2023 ήταν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός παγωτού), με αύξηση 22,6%. Αναφορικά, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας βάσει του συνολικού όγκου εμπορικών συναλλαγών, καταλαμβάνοντας την 11η θέση σε αξία με 11,3 δισ. ευρώ.

Γερμανία: Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει το 2070 στο 21,9% του ΑΕΠ αν δεν υπάρξουν «γενναίες μεταρρυθμίσεις»
Το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου δημοσίευσε επιπλέον, την έκθεση βιωσιμότητας της γερμανικής οικονομίας που καταρτίζει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, o ομοσπονδιακός Yπουργός Oικονομικών, Κρίστιαν Βόλφγκανγκ Λίντνερ, προειδοποίησε εκ νέου για τη δύσκολη κατάσταση της γερμανικής οικονομίας και τις αρνητικές προοπτικές της, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν άμεσα «γενναίες» μεταρρυθμίσεις, όπως τις χαρακτήρισε. Σύμφωνα με τις πηγές του Γραφείου, ο ίδιος είχε αποκαλέσει τη Γερμανία ως μια «μη ανταγωνιστική τοποθεσία» και επεσήμανε πως αν δεν γίνουν βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις η Γερμανία θα γίνει φτωχότερη. Βάσει έκθεσης, αν η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε λάβει μέτρα το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει το 2070 στο 21,9% του ΑΕΠ, όταν το αποδεκτό όριο σύμφωνα με το σύμφωνο σταθερότητας είναι στο 3%. Ακόμη και στο ευνοϊκό σενάριο, το έλλειμμα θα προσέγγιζε το 8%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter