Αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού καταγράφονται από την 1η Μαρτίου στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και, όπως εκτιμάται, κατά το δίμηνο που ακολουθεί η πολιτική των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί από ένα μεγάλο αριθμό βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού καταγράφονται από την 1η Μαρτίου στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και, όπως εκτιμάται, κατά το δίμηνο που ακολουθεί η πολιτική των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί από ένα μεγάλο αριθμό βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Τα ποσοστά των αυξήσεων φθάνουν έως 18%, ενώ ο κύριος όγκος τους διαμορφώνεται μεταξύ 5% και 7%. Οι ανατιμήσεις σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης αποφασίσθηκαν αμέσως μετά το πέρας της ισχύος των μνημονίων περί «παγώματος» των τιμών εν όψει ευρώ. Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Σεπτέμβριο αγορά και κυβέρνηση είχαν υπογράψει συμφωνίες που προέβλεπαν τη διατήρηση των τιμών σε σταθερά επίπεδα για το τελευταίο διάστημα προσαρμογής της χώρας μας στο ευρώ, που εξέπνευσε στις 28 Φεβρουαρίου. Ανάλογες συμφωνίες είχαν συναφθεί και στα υπόλοιπα 11 κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Το πέρας της ισχύος των μνημονίων, όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε ανατιμήσεις που πλέον γίνονται σταδιακά από την 1η Μαρτίου και με την πάροδο των εβδομάδων φαίνεται ότι ακολουθούν μια ελεγχόμενη κλιμάκωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «σ.σ.», μέχρι την έκδοση του τελευταίου τεύχους στην αγορά είχαν αποφασισθεί αυξήσεις τιμών σε προϊόντα όπως: απορρυπαντικά (3% – 8%), ζωοτροφές (2% – 7%), είδη υγραερίου (8%- 17%), γαλακτοκομικά (2% – 7%), αναψυκτικά (3%), κρασιά (3% – 10%), κατεψυγμένα τρόφιμα (2% – 10%), είδη σπιτιού (5% – 8%), ελαιόλαδο-καλαμποκέλαια (4% – 17,4%), κακάο (5,9%), τόνος (5% – 6%), ρύζια (3% – 8%), φρυγανιές (4%), μπισκότα (7%), σαπούνια (4%), μπύρες (3% – 7%), γλυκίσματα-σνακ (έως 18%), χυμοί (3,5% – 7%) και τσίκλες (3,5% – 11%). Ορισμένες από τις προαναφερόμενες ανατιμήσεις έχουν ήδη περάσει στην κατανάλωση και οι υπόλοιπες πρόκειται να ισχύσουν έως και τις 20 Απριλίου, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα οι προμηθευτές του οργανωμένου λιανεμπορίου θα ανακοινώσουν και νέους αυξημένους τιμοκαταλόγους χονδρικής, οι οποίοι θα ισχύσουν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τις αρχές Μαΐου.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στις αρχές του καλοκαιριού το οργανωμένο λιανεμπόριο αναμένει και νέες εξελίξεις από τους προμηθευτές του. Πρόκειται για το λανσάρισμα καινούργιων κωδικών, με τους οποίους θα καθιερωθούν στην αγορά νέες συσκευασίες με σκοπό την τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά και την εξασφάλιση αυξημένων εσόδων για τη βιομηχανία. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, οι νέοι κωδικοί θα κοστίζουν ακριβότερα στους καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή οι αυξημένες τιμές τους δεν θα επηρεάσουν την εξέλιξη του πληθωρισμού, καθ΄ ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα θα τιμολογηθούν για πρώτη φορά. Με άλλα λόγια, στην πράξη θα διογκωθεί το κόστος ζωής, χωρίς όμως να καταγραφεί στον τιμάριθμο…

Το Υπουργείο τώρα "νίπτει τας χείρας του"

Ο "χορός" των ανατιμήσεων προβληματίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και γενικότερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθ' ότι οι επιπτώσεις στο δείκτη του πληθωρισμού δεν θα είναι περιορισμένες. Μάλιστα με δεδομένη τη δυστοκία που παρατηρείται για τη συγκράτηση των αυξήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική των συμφωνιών για σταθερές τιμές ή περιορισμένες ανατιμήσεις και δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης, παραμονές της πλήρους προσαρμογής της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, παραδέχθηκε ότι η αγορά είναι ελεύθερη να αποφασίσει για την τιμολόγηση των αγαθών. Όσο για το ρόλο της πολιτείας, αρκέστηκε να υπογραμμίσει την υποχρέωση που έχει για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, ώστε μέσω αυτού να καταστεί εφικτός ο περιορισμός των ανατιμήσεων.

Το ΣΕΒΤ ρίχνει τις ευθύνες στο λιανεμπόριο

 Το θέμα των αυξήσεων στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης απασχόλησε και την τελευταία ανοικτή γενική συνέλευση του ΣΕΒΤ. Στο πλαίσιο αυτής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Δημ. Δασκαλόπουλος, επέρριψε στο οργανωμένο λιανεμπόριο τις ευθύνες για τις πρόσφατες ανατιμήσεις. Ειδικότερα δήλωσε ότι η βιομηχανία τροφίμων παρουσιάζεται πάντα ως ο "συνήθης ύποπτος" για τις αυξήσεις, επισημαίνοντας ότι οι τιμές χονδρικής υπολείπονται σημαντικά των τελικών τιμών. Σημειώνεται ωστόσο ότι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου ως απάντηση επανέφεραν το θέμα των περιορισμένων περιθωρίων κέρδους με τα οποία λειτουργούν σήμερα οι αλυσίδες και πρόσθεσαν ότι ο σκληρός ανταγωνισμός υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να συγκρατούν τις τιμές τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος στο πλαίσιο της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου έθεσε και το θέμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές, δηλώνοντας ότι οι πιστώσεις δεν θα πρέπει να ξεφεύγουν από τη λογική και τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, αλλά να διασφαλίζουν το αναγκαίο και για τις δύο πλευρές πνεύμα αρμονικής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ απευθυνόμενος προς την πολιτεία υπογράμμισε ότι σε κάθε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας οι επιχειρήσεις δεν έχουν την υποχρέωση να δικαιολογούν τις ανατιμήσεις τις οποίες αποφασίζουν, ενώ οι κρατικοί φορείς οφείλουν να μην παρεμβαίνουν σε θέματα τιμών, αλλά να αρκούνται στη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού.